Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13029 odpowiedzi:
  • bulka
    Dziękuję, bo właśnie się zastanawiałam, czy rodzaj leku może mieć wpływ na to, że - jak pisałam wyżej- jestem coraz słabsza. Ale im więcej dowiem się tutaj, tym więcej informacji - może - uda mi się "wyciągnąć" od lekarza. A ja mam strasznie mało rozmownego :)
  • 11 lat temu
    renia
    Z tego co wiem to to te leki substanje czynna to maja taka sama, tylko roznia sie substancjami pomocniczymi. Ja np biore ELTROXIN wiec ani Euthyrox ani Letrox, ale na tym to kasiab sie dobrze zna. Ja kiedyś czytalam ze niby wchlanianiem sie roznia, ale to guzik prawda kazda osoba indywidulanie ma dostosowana dawke do swojego organizmu. Musisz uwzglednic swoje samopoczucie po leku. Moja kolezanka brala Euthyrox ale mowila ze po nim strasznnie bolala ja glowa wiec zmienila na Letrox I teraz jest dobrze. Mi po Eltroxinie tez jest dobrze wiec nie zmieniam.
  • Za każdym razem jak tu wchodzę, to nie wiem komu dziękować za utworzenie tego forum. To najlepsza terapia jaką znam!

ona 26
    w kółko mi badają poziom wapnia, który jest za niski, stężenie parathormonu w normie, a reszty mi nie robią, ale się upomnę.

denim
    Rzeczywiście sflaczałam :). Wszyscy tu piszą, że biorą Euthyrox, a ja cały czas Letrox 150. Czy to jakaś różnica w hormonach?

• Dziekuje drogie dziewczyny za wsparcie,przyznam szczerze ze troszeczke mi ulzylo,ale mimo to to boje sie biopsji -nie tak jej doslownie jak jej wyniku.Zycze wszystkim powrotu do zdrowia trzymajcie sie. odezwe sie juz po biopsji trzymajcie kciuki
  • 11 lat temu
    bulka

w sumie to moze masz i racje :) tylko mi chodzilo o to ze jak guz szybko rosnie to raczej to nie rak :) zle to wytlumaczylam :/ chodzi o to ze jak guz rosnie szybko to lekarze zawsze stawiaja na guza lagodnego - ja mialam dwa guzy po 3 cm i nie byly rakiem - mialam tez guza 2,5 cm no i ten juz byl zlosliwy - tak jak piszesz tu nie ma reguly

ja swojego raka chodowalam 8 lat !!!!! wiec mozna po tym zobaczyc jak wolno ten rak sie rozwija
  • 11 lat temu
    ona 26
    Jasne ze tak nawet nie chce o tym myslec, ale z jednym sie z toba nie zgodzę. Oczywiscie masz racje ze tylko 2% guzów to sa rakowe, wiekszosc to łagodne zmiany. Jednak co do wielkosci to bym polemizowała, bo mój guz miał 4,5cm i okazał sie rakiem, więc róznie z tym bywa. Bóg jeden wie jak długo go hodowałam ale na pewno ładnych kilka lat hi hi. Co ciekawe bez przerzutów, wiec to jest pocieszajace ze wielkosc guza nie ma znaczenia nawet wrecz przeciwnie. Czytajac wasze wypowiedzi to te malutkie czesciej sie przerzucja, ale jak juz wiecie przy naszej chorobie to nie ma znaczenia co do rokowania hi hi pozdro
    Ale u nas pieknie dzis jak na dlugi weekend to cudownie I nie padało I jeszce jutro swieto hurra!!!
  • 11 lat temu
    Renia6363

a jak u Ciebie hormonki w normie ? (sorry jak juz pytalam o to ale nie pamietam) dla mnie wyglada to na zaniska dawke hormonow temu jestes taka slaba i nie masz na nic sily

margarita
    kochana pokojnie :) wiem co teraz czujesz ale jeszcze raz napisze to co zawsze jak sa tu nowe osobki :) na tego raka sie nie umiera !!!!

pozatym - Ty idziesz dopiero na biopsje :) (ktora nie boli ja mialam robiona 5 razy) pamietaj tylko 2% guzow tarczycy to rak - wiec zobacz ile masz % na to ze to zwykle lagodne guzy ! moja mama od okolo 18 lat ma guzy lagodne tarczycy i wszystko jest ok :)

no i najwazniejsze przewaznie tak duze guzy sa lagodne :) bo ten rak rosnie BARDZOOOO wolno i przy wykryciu sa duzo mniejsze niz 5 cm

podejdz do tego spokojnie bo u to naprawde nie musi byc nic zlego :) znam bardzo duzo kobiet z lagodnymi guzami tarczycy - i wiesz co w tych czasach to normalne - coraz wiecej kobiet je ma

bulka
    ja wiem ze my tez mamy problemy po wycieciu tarczycy :/ ale pomysl jakie problemy maja lubie po chemi i naswietleniach :/
  • 11 lat temu
    margarita:
    Hej, widzę, że tu ktoś zamiast smacznie spać o tej porze, to buszuje w necie i niepotrzebnie panikuje :-) Nie bój się biopsji, badanie nic nie boli i trwa chwilkę. Ja bałam się strasznie i niepotrzebnie. A co do wyników, to pewnie lekarz Ci mówił, że większość guzków tarczycy jest niegroźnych (nie są rakiem). Postaraj się nie denerwować, wyniki bedą napewno dobre. I nie ma co zamartwiać się na zapas. I nie zakładaj nawet przez sekundę, że wyniki biopsji będą złe, ok? I proszę nie szukać dziury w całym
    :-) Będziesz się cieszyć życiem z córeczkami długo, bardzo długo. Ja miałam raka (jestem w trakcie leczenia) i nie zakładam, że mnie może zabraknąć mojemu dziecku. No, kiedyś tam pewnie tak, ale wszystko w swoim czasie( w domyśle 90 lat na karku :-)

renia:
    Po operacji usunięcia tarczycy spada powoli poziom hormonów w tkankach i człowiek "flaczeje". Ja to nazywałam, zjazdem po równi pochyłej. Przed samą wizytą w Zgierzu nie miałam siły chodzić gdzieś dalej, nosić zakupów, najchetniej leżałam i gapiłam sie w sufit. Czytanie książek mnie męczyło, ogladanie telewizji też. A teraz po Euthyroxie wszystko wróciło do normy i czuje sie jak nowa. Ale najlepiej by było moim zdaniem porozmawiać ze swoim lekarzem, o tym co się z Tobą dzieje.

ona26; jak fajnie poczytać, że u Ciebie już wszystko ok ;-)
  • Witam wszystkich. jestem tu nowa . Chcialabym podzielic sie z wami moim problemem jakiego doswiadczylam niedawno. A mianowici na wizycie lekarskiej lekarz prowadzacy stwierdzil ze mam guza tarczycy a dokladnie 1 wielki 5cm na prawym placie i 2 male na lewym placie tarczycy. W poniedzialek mam miec robiona punkcje cienkoiglowa i strasznie sie boje. Boje sie rezultatu.strasznie to przezywam.Wychowuje sama 2 corki i nawet nie chce pomyslec co z nimi sie stanie jak mnie zabraknie.
  • Dziewczyny, bo przeczytaniu Waszych odpowiedzi ja też już się cieszę - jeśli można tak powiedzieć w tej sytuacji - że mam tylko takiego raka. Jak już wcześniej pisałam, czekam na wizytę w Gliwicach i na jod, ale to dopiero w lipcu.
    Mam jednak do Was pytanie, przeszło miesiąc temu miałam wyciętą tarczycę, mam też pooperacyjną hipokalcemię. Czy to może być powodem, że po tak długim czasie po operacji czuję się coraz słabsza, już nie wchodzę bez odpoczynku na II piętro, a spacery robię coraz krótsze, tak bardzo jestem zmęczona. Nie panikuję, ale myślałam, że im dłużej po operacji tym lepiej, a tu jest na odwrót.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat