Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Anetta 78
    A dlaczego zdecydowałaś się na operację w Katowicach? Ja też powtórną biopsję miałam w Gliwicach(marzec) i od razu ustalili mi termin operacji na maj u siebie. Mam zwolnienie na 3 tygodnie, aż do wizyty w poniedziałek, kiedy to odbiorę wynik histopatologiczny i zapadnie decyzja co do jodu i pewnie ewentualnie o przedłużeniu L4. Sama operacja nie jest zbyt "ciężka" :) wychodzi się po 3 dniach, jeśli oczywiście nie ma powikłań. Ja tez mam dwoje małych dzieci 2 i 4 latka. Też trudno mi sobie wyobrazić 3 tygodnie rozłąki z nimi jak będę po jodzie...
  • 11 lat temu
    ika70
    a jak duży był twój guz? ,mój w zależności od usg wychodzi 1.2cmna 0.8cm w Gliwicach radiolog stwierdziła że poniżej 1cm ,coś mówiła że może to być mikro rak.Mam dwójkę dzieci 6 i 8 lat tak że ciężko będzie mi to wszystko poukładać,pracujemy oboje z mężem.Ile mogę być na zwolnieniu po operacji?
  • 11 lat temu
    dziewczynki jestem przeraznona !!! znowu dostalam okresu - to juz drugi raz pod rzad kiedy dostaje okresu 9 dni po ostatnim :/
  • 11 lat temu
    aneta 78
    ja miałam brodawkowatego z hashimoto. Nie ma to żadnego znaczenia jesli chodzi o leczenie. Po wycięciu tarczycy przeciwciała powoli wróca do normy, a z rakiem to tak samo, albo jod albo nie , jesli nie trzeba. Ja mam tylko diagnostykę izotopową, jodu podawać nie trzweba było, bo miałam mikroraka. Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    wiem ze usuwa sie cala tarczyce i leczy jodem wiec leczenie raka wyglada tak samo

co do hasimoto - ta chorobe leczy sie operacyjnie - wiec tak czy siak wszystko bedzie przebiegalo tak jak trzeba - bo operacja jest nieunikniona w obu przypadkach
  • 11 lat temu
    Tak mam hasimoto,nie wiem od jak dawna ,teraz moja tarczyca ma 6,5ml lekarz stwierdził ze jak u 7 letniego dziecka.Szukałam w necie jak to jest jak jest i rak i hasimoto ale nic nie znalazłam.
  • 11 lat temu
    byla kiedys na innym forum kobitka ktorej corka miala hasimoto - potem okazalo sie ze ma tez raka brodawkowatego

nie patrz teraz na te wszystkie przeciwciala i te wszystkie wyniki bo oszalejesz :/ ja szczerze to wogole na to nie patrzylam - najwazniejsze ze wszystko bedzie ok :)

a czemu pytasz o hasimoto ? masz ta chorobe ?
  • 11 lat temu
    Witam ponownie,biopsja w Gliwicach potwierdziła raka brodawkowatego .Operacje będę mieć 3 lipca w Katowicach,miesiąc po mam się umówić na kolejna wizytę w Gliwicach.Dziewczyny czy któraś Was miała Hasimoto razem z rakiem ? Ja przeciwciała mam teraz na poziomie 730 a norma jest do 60.To ma jakiś wpływ na leczenie? Nie mam żadnych objawów tsh 3.3,gdyby nie to Usg węzłów chłonnych nawet bym nie pomyślała że coś z moja tarczyca jest nie tak.
  • 11 lat temu
    MIŁEGO DNIA BEZ DOLEGLIWOŚCI POZDRAWIAM
  • 11 lat temu
    Renia
    Napewno jak wroce opisze caly przebieg mojej konsultacji .A ty kochana nie przejmuj sie az tak bardzo. W razie załamki wchodz na forum i czytaj ,czytaj wypowiedzi. Mnie to pomaga bardzo.Wiem ze nikt jeszcze na tego raka nie umarł ,pomomo leczenia . jeden ma krotsze drugi dłuzsze leczenie ,ale z tego sie wychodzi:)Moja terapia to tez rozmowa z innymi ,nie ukrywam ze jestem chora ,przeciez nikogo nie zabiłam jeszcze :) ,ale wierze ze niedługo zabije hahahah a moja ofiara bedzie Rak Scorupiak :):):)i dalej bede robic to na co mam ochote :)

Ona
    gdyby było moje inne podejscie to bym sie zadreczyła muslami ,bo czasu mam duzo na wszystko:) ,ale dzieki forum jak tylko wchodza złe musli to ja Hyc jak ten zajac na forum wskakuje i po głupich myslach ,bo czytam wasze wypowiedzi ,a one naprawde budują:):)

Kobietki kochane głowa do poziomu wszystko bedzie o.k.

Milego Dnia i usmiechu na twarzy zycze

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat