Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Hej Dziewczyny.
Przemalowałam sypialnię. Teraz mam "lawendowe pole" jest bosko!! <3
Robiłam dziś wszystkie badania ale sobota... wiec mam dopiero wyniki wapń i ft3-w normie.
Reszta pewnie w poniedziałek.
Pozdrawiam wszystkich!
Głowy do góry! ;)))
-
Shanta,
wynik histo jest po min.10 dniach. W Zgierzu, w moim przypadku (było to 6 lat temu) wystarczył telefon i podanie co wyszło w badaniu histo po operacji. Czas oczekiwania zależał również od tego czy brało się w dniu ustalania terminu hormony czy nie. Jak nie to 6 tyg. od operacji, przy hormonach termin to termin ok.3-4 m-ce od operacji (tak przynajmniej miały ustalone osoby, które ze mną w tym czasie były). Ja nie brałam hormonów więc szybko tam się znalazłam. Nie narzekam na leczenie.
-
Shanta84
Niestety na wynik histo-patologiczny trzeba poczekać. Ja miałam operację 11 lipca w Zgierzu, wynik był zdaje się 1 sierpnia, bo jechałam po niego 5 sierpnia. Moja blizna też jest dosyć spora, również miałam usuwane węzły chłonne. Nawet więcej niż Ty, bo u mnie poszły przytchawicze i szyjne boczne z obu stron. Tylko niestety przez tak duży zakres operacji mam teraz porażone nerwy splotu barku prawego, byłam też przez to dłużej w szpitalu. Z tego co wiem, to z Gdańska bardzo często wysyłają do Gliwic. Tak mi mówiła Pani dr w Poradni Genetycznej w Gdańsku. Jeśli chodzi o Zgierz to tam raczej nie ma problemów z przyjęciem na oddział. Trzeba pojechać na spotkanie z ordynatorem, który kwalifikuje i jest się przyjętym. Przynajmniej u mnie tak było. Najpierw byłam 3 dni na oddziale Med. Nuklearnej, a potem poszłam na chirurgie. Osoby, które tam były na terapii jodem są zadowolone. Nie spotkałam się z negatywnymi opiniami. Ja akurat przenoszę się do Warszawy z leczeniem, ale to dlatego że mam RRT, a w stolicy więcej się dzieje i jest większa szansa na leczenie nowymi metodami.
Staraj się nie myśleć o chorobie, wiem że to trudne. No ale trzeba żyć normalnie, tym bardziej że na tego raka się nie umiera - jak to już tutaj bardzo często pisały forumowiczki (i forumowicze też :)))
-
Witam
Ona tyle się u ciebie dzieje mam nadzieję że wszystko poukłada sie i juz od teraz bedzie super i nic złego sie nie stanie buziaczki
Justynko posłuchaj dziewczyn i nie zamartwiaj się na zapas ja też miała przeżuty i żyje przeszłam już kilka dawek jodu w styczniu czeka mnie następna ale jestem pogodną i usmiechnięta osobą o mojej chorobie wiedzą dzieci i mąż i nie zamierzam mówic nikomu ze swojego otoczenia po co komukolwiek taka wiedza właśnie zrezygnowałam z pracy robie to co lubie i juz nic nie muszę cieszę się życiem póki co i nie zamierzam się poddawać ani rakowi ani innym chorobą które mnie nękaja więc dziewczyno głowa do góry i myśl pozytywnie wszystko da sie wytrzymać a synek za jakis czas nie bedzie nawet pamietał o waszej rozłące
CAŁEJ GROMADCE MIŁEJ SOBOTY BUZIACZKI I TRZYMAJCIE SIĘ CIEPLUTKO
-
sporo czasu Cie operowali ale mojego rekordu jeszcze nikt nie pobil hihi ja bylam operowana 7,5 godziny zewzgledu na wielkosc tarczycy i bardzoooo uzylona szyje
-
Shanta84
wiesz co kazdy jest inny i tak naprawde nie da sie powiedziec jak bedzie wygladala Twoja blizna - ale moze Ci powiedziec ze do roku bedzie czerwona :/
u mnie naciecie bylo male ale blizne bylo widac do roku - lekarz odrazu powiedziala ze taka bedzie - dla mnie hirurg ZABRONILA czymkolwiek jej smarowac ! przypominala mi nawet o tym pare razy - tak tez zrobilam :) przez dwa tyg nie moglam jej wogole myc tylko jak sie kompalam to piana z glowy mogla zplywac po ranie - tak jak Ty muslalam unikac slonca i nie moglam lezec sobie w wannie - u mnie blizna jest tak niewidoczna ze sama musze sie przygladac zeby ja zobaczyc :) jak rozmawiam z ludzmi nie widza jej :) no i naszczescie nie odstaje :)
znam dziewczyny ktore maja widoczne blizny a u innych wogole ich nie widac - kazdy organizm jest inny wiec trudno powiedziec jak bedzie u Ciebie - ale u wiekszosci wszystko goi sie super to napewno u Ciebie tez tak bedzie
co do jodowania - niestety nic nie moge napisac - bo u mnie wygladalo to wszystko inaczej
-
Shanta84
Witaj co do rany to ja też mam taką dużą,lekarz nawet śmiał się ,że mam znak nike na szyji:) zagoiła się bez rzadnych specyfików choć na początku używałam jakieś maści,a póżniej dałam na luz:)oczywiście unikałam słońca i na początku ok 2 tyg przemywanie ,a po czasie sama zobaczysz jak rana się goi.
Na dzień dzisiejszy trzeba się przypatrzyć,aby zobaczyć linię cięcia:)pozdrawiam....
-
Pewnie dziewczyny ci napiszą jak to jest w pl z tym jodem bo ja nie wiem. Co do rany. U mnie to było robione trochę inna technika. Ja miałam operacje w poniedziałek a we wtorek juz wyszłam do domu. (2.30 godz) Ja nie miałam szwów na zewnątrz tylko takie plasterki zszywki. I opatrunek na to. Opatrunek zdjelam w czwartek rano, a te plasterki to dopiero w piątek wieczorem pod prysznicem. Bo do tego czasu tez nie mogłam zamoczyć rany. Ja nie miałam zadnych drenów. Pozdro.
-
Bulka Dzięki za odp.
Wiesz przy naszej służbie zdrowia boję się, że dadzą mi wynik biopsji i dopiero wówczas skierowanie na jod do Zgierza lub Gliwic a tam pewnie też się czeka na przyjęcie ...
A jak długo zmieniałaś opatrunki i ją zaklejałaś?? bo mi we wtorek ściągnęli szwy i kazali unikać przed słońcem i nie kapać się w wannie. Więc codziennie narazie ją przemywam Octeniseptem i zmieniam opatrunek ale nie wiem jak długo to ma trwać :)
-
Shanta
Skoro nie przyjmujesz zadnych tabletek to pewnie zaraz cie wezmą na ten jod. Nie martw sie ja aż 6 tyg czekałam na wyniki. Moja rana miała tak z 10 cm bo lekarze mówili ze bardzo duża ta moja tarczyca była. Teraz prawie nic nie widać, i nic na to nie stosowalam samo wszystko sie ładnie zagoilo.