Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Mi sie wydaje ze z tym moim nosem to raczej grubsza sprawa bedzie. Ja juz z tym walczę 10 lat, myśle ze bez zabiegu operacyjnego sie nie obejdzie. Próbowałam rożne take tam ale to tylko doraźnie pomagało. Jak przestawalam brać to znowu to samo albo jeszcze gorzej. Mój nos jest trochę krzywy moze to cos z przegrodami, a moze alergia juz sama nie wiem dlatego juz tej wizyty nie odpuszcze muszę rozwiązać ten problem raz na zawsze. Pozdrowienia dla wszystkich trzymajcie sie cieplutko. Chyba sobie rozpale w kominku bo zmarzlam jak nic. U nas znowu pada. Ale do tego to juz przywyklam.
  • 11 lat temu
    Witam!
    Mam 29 lat jestem z Gdańska :) Piszę na tym forum 1 raz.
    Moja historia jest krótka, w tym roku diagnoza: wiadomo choroba hashimoto, USG, biopsja i rak brodawkowaty z przerzutami na węzły chłonne.
    17 września miałam operacje w MSWIA w Gdańsku operował T. Osęka, operacja niestety trwała ok 5 godzin, okazało sie że muszą usunąć całą tarczycę i węzły chłonne z prawej str.
    Wyszłam ze szpitala w czwartek, z poczuciem nie do informowania... co właściwie "odkryli" gdyż lekarz powiedział, że po wynikach biopsji będą wiedzieć więcej czyli minimum za 3 TYG. ;/ dla mnie to strasznie długo...
    Teraz nudzę sie w domu, nie przyjmuję leków i ciężko mi patrzeć w lustro gdyż moja blizna ciągnie się od ucha i ma ok.15 cm. :(
    Czy też tak długo po operacji czekaliście na wyniki biopsji? i po tym mam mieć leczenie jodem wiec już sie zastanawiam ile na to będzie trzeba czekać?
    Pozdrawiam

• 11 lat temu
    poprawka SINUPRET
  • 11 lat temu
    Bułka 601 tez walcze z tym :) nos zatoki dopadlo mnie akurat teraz jak jestem pozakrajem. Lekarze tutaj na urlopach jak jeden w okolicy wiec poszlam do apteki i dostalam super srodek ziolowy ale super!!! 2 dzien i samopoczucie sie poprawia Jest to Sinupert extrakt firmy Bionorica drogi bo 20 euro za 20 tab. ,ale warto było. Zycze Ci zdrowia ,a moze inchalacje z japonskim olejkiem w rossmnie dostaniesz.
  • 11 lat temu
    Hi hi hi
    Nie nawidze prasować nie nawidze sortować prania i nie nawidze myc okien!!!
    Resztę lubię, a najbardziej uwielbiam czytać książki. Czy ostatnio przeczytał ktoś cos godnego polecenia?
    Teraz jak odpoczne trochę to zaczynam walczyć z moim nosem. Nie mogę oddychać przez nos, jak dzwonilam do laryngologa jak długo mam jeszcze czekać na wizytę( juz od stycznia jestem na liście oczekujących)to powiedzieli ze w lutym sie domnie odezwa, czyli długo trochę. Ta publiczna służba zdrowia to wszedzie taka powolna....ale na prywatna mnie nie stać liczą jak za zboże.
  • 11 lat temu
    ona26
    Super że obejdzie się bez operacji! :)) No ale nie mogło być inaczej! :)
    kasiab
    Tak, prasowanie to kara. A w moim stanie teraz, to już w ogóle.
    Życzę wszystkim miłego weekendu!
  • 11 lat temu
    co do prasowania to uwielbiam :) za to nie lubie myc okien :/
  • 11 lat temu
    witam kobitki

bylam dzisiaj na kontroli z moim damianem i UDALO SIE !!!! obejdzie sie bez operacji :) nos zostal na miejscu po ostatnim zabiegu !!!!! teraz tylko musi uwazac przez dwa tygodnie zeby nie dotykac nosa i nie wysilac sie do moze sie przesunac - jeszcze sie nie zrosl - ale sie ciesze ze jest ok :) denerwowalam sie na wizycie jakbym to ja miala miec zabieg hihi

justyna
    kochana spokojnie :) ja tez tak samo jak Ty spadlam w ogromny dol !!!!!!!! rodzina mnie nie wspierala musialam sobie radzic z tym wszystkim sama :/ a mialam wtedy 24 lata ! posluchaj mnie OBIECUJE Ci ze bedziesz zdrowa jak ryba !!!!! moze nie tak szybko jak bys chciala ale wszystko bedzie dobrze ZOBACZYSZ !!!! ja teraz zaluje ze nie wzielam sie w garsc bo mialam dola przez rok czasu !!!! teraz mysle sobie ze po co mi bylo tyle nerwow bo teraz to wszystko odbija mi sie na zdrowiu ! potem musialam latac z innymi problemami ze zdrowiem wlasnie z powodu stresu - uwierz ten rak nie jest taki straszny ! nawet na tej stronie jest filmic gdzie lekarz sie wypowiada na temat tego raka ze na niego sie nie umiera ! tego sie trzymaj ! przerzuty da sie wyleczyc bo ten rak jest inny - bierz z nas przyklad jak widzisz wszystkie tutaj mamy sie swietnie :)
  • 11 lat temu
    Justyna,
    nie ma co panikować, własnie miałam Ci pisać o Bulka601, to najlepszy przykład dla Ciebie!!!!
    Niestety, każdy z nas dostał indywidualne wytyczne, sporo zależy od placówki w której się leczy, dawki jaką się dostała a właściwie ile jeszcze pozostanie w Tobie przy wyjściu z izolatki. U mnie o gotowaniu nic nie mówili z tym ze ja się bardzo mocno "wypłukałam" i prawie nic w sobie nie miałam.

Aniaw12,
    ja też nie ciepię prasować, dla mnie to jak kara ale mus to mus. Uwielbiam za to myć okna :o)
  • 11 lat temu
    Kiedys pisaliśmy o tym na forum. Każdy szpital ma swoje wytyczne indywidualnie dla pacjenta. Powinnas dostać kartkę jak masz postępować. Ja na przyklad od wyjscia z izolatki bo mowię o dużym jodzie. To miałam kwarantanne na 2 tygodnie. Czyli
    Nie spać z nikim z jednym łóżku, nie przygotowywać nikomu jedzenia, nie przytulać sie, ze znajomymi odstęp 2 metry i nie dłużej jak 2 godz, osobno robic pranie, najlepiej używać osobnej łazienki i osobnych ręczników, dwa razy splukiwac toaletę, Ale wiem ze inni mieli inaczej tak wiec jak juz wcześniej pisałam każdy dostaje indywidualne wytyczne ze swojego szpitala. Mogłam sobie wyjść do sklepu tylko nie mogłam stać za blosko jednej osoby, no i nie mogłam pracować przez ten czas. Ale to ja. To było przy dawce 3550 jednostek jodu. I duzo pic zeby to wszysto szybciej wydalic.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat