Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    gery33
    Ty myśl o tych 98%. :)) Ja wierzę, że jesteś akurat w tej grupie. A do poniedziałku to nie jest aż tak daleko. :))) Będzie dobrze!
  • 11 lat temu
    Staram sie nie nakrecac ale nie jest latwo. 1000 mysli w glowie mi krazy wlasnie zwiazane z tymi 2% ale co teraz zrobie musze czekac do poniedzialku nic juz nie zmienie. Orientujecie sie czy w dolnej czesci szyi to moze byc ta cysta czy to tylko z boku szyi moze wyskoczyc Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Gery
    Nie zakladaj najgorszego. Jak dziewczyny pisały jest mnóstwo rodzajów guzow tarczycy i większość z nich to sa guzy łagodne. Tylko 2 % to złośliwe. Jak miękkie i szybko rośnie to na pewno łagodna zmiana. Także cierpliwości wszystko bedzie dobrze tylko sie nie nakręcaj . Guzy rakowe sa twarde i bardzo wolno rosną. Nawet latami. Pozdro.
  • 11 lat temu
    a tak wogole jak mam to z prawej strony pod jablkiem Adama to moze to byc ta cysta co kolezanka ona26 wczesniej pisala?...
  • 11 lat temu
    kasiab
    Dzieki mam nadzieje ze masz racje i to nie jest rak. Martwi mnie to ze to z dnia na dzien jest coraz wieksze a USG dopiero w poniedziałek
  • 11 lat temu
    Gery33,
    czy niedoczynność czy nadczynność, czy prawidłowa funkcja tarczycy guz może urosnąć. Czasami jest on bliżej skóry czasami głębiej, że nawet w początkowych fazach ciężko go wyczuć pod palcami. Nie każdy guz tarczycy jest nowotowrem/rakiem.
    Kalina,
    siostra będzie zdrowa. Jeśli diagnoza się potwierdzi to po operacji czeka ją jodowanie i branie euthyroxu. Głowa do chmur, będzie dobrze.
  • 11 lat temu
    Ona26
    Dziekuje za wsparcie i dodanie nadziei.
  • 11 lat temu
    do tego siostra ma podejrzenie raka brodawkowatego - jest to najlepszy rodzaj raka tarczycy - wszystko bedzie dobrze zobaczysz :)
  • 11 lat temu
    kaliana

spokojnie - to tylko podejrzenie a nie diagnoza wiec nic jeszcze nie wiadomo :)
    jesli to rak - to odrazu moge Ci gwarantowac ze siostra bedzie zdrowa :) ten rak jest inny niz wszystkie raki jakie tylko sa - na niego sie nie umiera ! (chyba ze ktos sie nie leczy)
    jak juz pisalam kiedys - mnustwo lekarzy powiedzialo mi ze rak tarczycy jest jak nie rak :) i ze wogole nie powinnien sie tak nazywac :)
    moja lekarz leczy juz ponad 30 lat i powiedziala ze jeszcze zaden jej pacjent nie umarl na tego raka - bo na niego sie nie umiera
  • 11 lat temu
    zapisales wczesniej ze guz sie rusza - odrazu moge Ci powiedziec ze rak sie nie rusza i nie ucieka z pod palcow - guzy lagodne tak

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat