Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ponawiam pytanie
.Dzięki za odpowiedź.Czyli trzeba wierzyć że będzie dobrze.A co jeżeli ktoś ma przerzuty odległe np.do kosci,płuc,bo i takie sytuacje się zdarzają.Znacie może kogoś kto wyszedł gdy miał przerzuty?Może ktoś jest taki na forum i się odezwie.
Nikt nie wie co to oznacza kategoria 5?Nie macie przy biobsji takiego okreslenia?
I jeszcze jedna prośba.Może znacie dobrego chirurga onkologa ,który operuje w szpitalu w Gliwicach i przyjmuje prywatnie.
Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.
-
Czy jest tu ktos kto sie leczy w UK?....
fasola1983 Ty jestes w UK wiesz cos na temat leczenia tarczycy czy cysty tutaj???
Jak oni podchodza do tego problemu???
-
kalina
Nie myśl za dużo, a już na pewno nie o przerzutach. Ty ich na pewno nie masz. Nie nakręcaj się niepotrzebnie.
Poza tym nawet z przerzutami można sobie poradzić, leczenie trwa tylko trochę dłużej.
Ja mam przerzuty do płuc i kości, ale akurat do mnie przypałętał się inny rodzaj raka tarczycy i u mnie leczenie jest bardziej skomplikowane. Póki co to w ogóle się nie leczę, bo nie mam czym.
fasola1983
Trzymaj się dzielnie! ;)) Kurcze tylko współczuć tej dziewczynie. Ja już bym się nie poddała drugiej operacji. Bałabym się żeby mnie znowu nie popsuli.
Pozdrawiam z UK!
-
tsh powyzej 100
tyreoglobulina 0,24
parathormon ok
wapń ok
morfologia ok
mocz ok
usg ok
rentgen czysto
dzis sie przeczyszczam a jutro scyntygrafia całego ciała
pozdrowienia :))
p.s. byla dziewczyn, ktora miala usunieta cala tarczyce w lipcu odrosła jej cała. wczoraj ja wypuscili i kazali umowic sie na druga operacje. okazalo sie ze endo uyrzymywal jej tsh 4....
-
tsh powyzej 100
tyreoglobulina 0,24
parathormon ok
wapń ok
morfologia ok
mocz ok
usg ok
rentgen czysto
dzis sie przeczyszczam a jutro scyntygrafia całego ciała
pozdrowienia :))
p.s. byla dziewczyn, ktora miala usunieta cala tarczyce w lipcu odrosła jej cała. wczoraj ja wypuscili i kazali umowic sie na druga operacje. okazalo sie ze endo uyrzymywal jej tsh 4....
-
........euthyroxu brak drugi tydzień..przede mną jeszcze trzy tygodnie (9.12.2013 mam być w Gliwicach)...zaczyna mi się nic nie chcieć :-)....wyglądam chyba na zmęczoną, bo bez przerwy w pracy pytają...czy dobrze się czuję, czy niewyspana jestem :-))))....a ja mam jeszcze napisać 15 sprawozdań na wczoraj hahah.......pozdrawiam.....
-
Dzięki za odpowiedź.Czyli trzeba wierzyć że będzie dobrze.A co jeżeli ktoś ma przerzuty odległe np.do kosci,płuc,bo i takie sytuacje się zdarzają.Znacie może kogoś kto wyszedł gdy miał przerzuty?Może ktoś jest taki na forum i się odezwie.
Nikt nie wie co to oznacza kategoria 5?Nie macie przy biobsji takiego okreslenia?
-
Mam nadzieje ze macie racje i na strachu sie skonczy. Krew mam ale tylko z rana jak wstane i mysle ze to z dziasel bo zauwazylem ze zaczely mi krwawic Milego dnia Wam zycze
-
gery
cysta moze byc wszedzie ! wiem cos o tym bo sama mialam jedna i podejrzenie drugiej - jedna byla u mnie za uchem (wylazla z dnia na dzien) a podejrzenie drugiej mialam pod pacha (okazalo sie to jednak powiekszonym wezlem)- one moga byc doslownie wszedzie a tym bardziej na szyji
a jak tam z kwia u Ciebie - dalej masz ten problem ?
-
gery
u menzczyzn nie jest to 2% tylko mniej :) wiec jestem pewna ze wszystko dobrze sie skonczy - wszystko co nam opisales wskazuje na guza lagodnego albo nawet cyste - jest miekkie (rak jest zawsze twardy) ucieka z pod palcow (rak sie nie przesuwa wogole) no i rosnie bardzo szybko - guzy lagodne moga rosnac naprawde w ekspresowym tepie - rak nie - tak jak napisala bulka rosnie on BARDZOOO wolno - moj mial 2,5 cm a mialam go ponad 8 lat ! (niewiedzac nic o tym)
uwierz mi to bedzie jakis guzek lagodny :)