Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Przepraszam ze Was tak mecze ale mam 1000 mysli i pytan w glowie. Czy kazdy guz widoczny na szyi musi oznaczac raka? Duzo czytalem o wszystkich rakach tarczycy i boje sie ze moge miec tego najgorszego anaplastycznego bo moj guz dosc szybko urosl.
-
Guza widac bez USG dlatego nie wiem czemu najpierw mnie wysylaja na USG a nie biopsje
-
Jeszcze jedno pytanko Czy w czasie niedoczynnosci tarczycy mozliwe jest jej powiekszenie i ten widoczny ruszajacy sie guzek na szyi?
-
gery33
Na usg będzie widać czy jest jakiś guzek czy też nie, czy węzły chłonne są powiększone itp. Do wykrycia komórek rakowych niezbędna jest biopsja, choć wyniki i z niej bywają mylne. Niestety pewność ma się dopiero po badaniu histo-patologicznym wyciętych tkanek.
Nie denerwuj się na zapas, bo co ma być to będzie. Stres akurat w niczym nie pomaga. Trzeba myśleć pozytywnie!
-
powiedzcie mi proszę czy jeśli w trakcie jodowania wypadnie mi że bedę miała okres to to jest przeciwskazanie do brania jodu?i podobnie z przeziębieniem.....
-
Dokladne USG mam miec dopiero w przyszly poniedzialek. Do tego czasu chyba oszaleje. Czy na USG moga wykryc raka czy do tego jest potrzebna biopsja Pozdrawiam
-
gery33
Też jestem za wizytą u endokrynologa i dokładnym usg. A co do tej krwi, to może być tak jak kasiab napisała. To są jednak wrażliwe miejsca i łatwo coś uszkodzić czy podrażnić.
Powodzenia i trzymamy kciuki!
-
Gerry33,
Jedz do endokrynologa, niech zrobi usg tarczycy. Może podrażnili Ci gardło przy wkladaniu rurki i stąd teraz ta krew.
-
Pablo dzieki za odpowiedz Wie ktos moze czy w przypadku problemow z tarczyca mozliwe jest to ze z rana mam krew w slinie? Szukam na necie wszystkiego ale kazde moje pytanie kieruje mnie na raka krtani lub pluca
Nie wiem co myslec a co gorsze to ze nie wiem co robic
-
Gabidarek: prawie na pewno będzie to wizyta jednodniowa, nie dłużej. Być może wtedy wyznaczą termin na zabieg lub na badania (bardzo często weryfikują dotychczasowe badania, swoimi badaniami). Oczywiście nie mogę stwierdzić tego na 100%, ale nie słyszałem jeszcze by Gliwice na pierwszej wizycie kogoś od razu zatrzymywały, co najwyżej spodziewałbym się ustalenia terminu zabiegu. I termin ten może być nawet kilku miesięczny (chyba, że akurat zwolni się jakieś miejsce to wtedy termin może być bardzo krótki).
grey33: trudno doradzać, ale napewno wskazane jest dokładne USG szyi i jeśli to tarczyca to do endokrynologa (jednak guzy tarczycy zazwyczaj rosną długo, a 4 tyg. wzrostu to bardzo krótko), jeśli to nie tarczyca to chyba laryngolog. Zawsze też możesz udać się do onkologa jak już będziesz miał opis USG