Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
angi
ja przez dwa miesiace mialam uczucie jakbym miala jakols gule w miejscu rany - bylam z tym nawet u hirurg ktora mnie operowala - i powiedziala ze to wszystko jest normalne i ze takie uczucie moze trwac miesiacami
co do tego ze masz pogrubiona kreske - wyglada na to ze masz blizniowca - no ale z tym bolem powinnas isc do lekarza moze cos na to poradzi - to napewno nic zlego ale jednak cos moze zle sie goic w srodku skoro do tej pory Cie az tak boli
-
Witajcie, melduję sie po dłuższej przerwie z nowymi wiadomościami które zapewne kilka osób zdziwią...
Otóż- nie będę miała wycinanego drugiego płata. Mam sie stawić na kolejna wizytę w marcu i na kolejną biopsję bo na drugim płacie jest zmiana 3mm (w czerwcu tez taka była) w odatku na USG juz podejrzana ale ... operacji nie będzie.
Chyba jedynie bluzgami mogę to skomentować.
Zostawili mnie z tym rakiem i mam sobie robic co chcę...
TSH 0,3887.
I innych badań- nie.
Szkoda słów.
-
emma
ja miałam operację 1,5 miesiąca temu, podczas której usunięto mi całą tarczyce, węzły chłonne zostały, gdyż przed operacją nie miałam jeszcze diagnozy. mam nadzieję, że gdyby z węzłami było coś nie tak to widziałby to chirurg podczas operacji i je usunął
aniaw12
dzięki, grunt to dobre nastawienie, choć czasem ciężko:)
-
styjol80
Witaj na forum. :) Każdemu zdarzają się ciężkie chwile, ale trzeba myśleć pozytywnie. Nie ma innej rady, a zadręczanie się nic nie da. Wręcz przeciwnie. Trafił Ci się taki rak nie rak ;), jak to już wielokrotnie pisała ona26. ;)) Jest dość łatwy w leczeniu, więc wszystko będzie dobrze. Całe życie przed Tobą! :))
-
Cześć Styjol80 a nie proponowali Ci operacji?
-
Witam wszystkich!
Jestem tu nowa, kilka dni temu natknęłam się na to forum i przeczytałam wszystkie wypowiedzi, więc już znam większość z was:).
Mój przypadek jest podobny do waszych, 1,5 miesiąca temu usunięto mi całą tarczycę z powodu wola guzkowatego. Wcześniej miałam robione biopsje, ale wyniki z nich były dobre. Jednakże endokrynolog wysłał mnie na operację, z powodu ogromnej liczby guzków na mojej tarczycy.
Wynik hist.-pat. - mikrorak brodawkowaty wariant pęcherzykowaty wielkość graniczna bo 9 mm. Gdy zobaczyłam wynik nogi się podemną ugięły, życie przeleciało mi przed oczami. Samo słowo RAK - to koszmar. Minęło już dwa tygodnie od diagnozy i powiem szczerze, że psychicznie jest lepiej. Zdarzają się ciężkie chwile, ale ogólnie staram się o tym nie myśleć. Biorę Euthyrox N 100, 2xwapń 1000 i 1x alfadiol 0,25. Pod koniec grudnia mam wizytę u endo i wtedy dokładnie będę wiedziała kiedy na jod do Warszawy.
Pozdrawiam wszystkich:)
-
Użytkownik @gery33 napisał:
Ja jestem wlasnie w drodze do Polski Jutro mam wizyte w Gliwicach wiec mam nadzieje ze czegos konkretnego sie dowiem Ile sie czeka na wynik biopsji???
Gratulacje Gery ,że udało sie Tobie dostać do Gliwic powodzenia ,odezwij się juz po wizycie.
Pozdrawiam:)
-
angi_83
Ja do tej pory mam krwiaki wyczuwalne pod skórą. Chociaż i tak się już zmniejszyły, bo po operacji to wyglądałam jakbym na świnke zachorowała. ;)) Jak dotykam blizny to też mnie boli, a byłam operowana w lipcu.
-
Idź do chirurga który operował. Może ci się keloid zrobił w bliźnie.
-
minęło już 1,5 miesiąca od operacji a z moją szyją jest jakby gorzej...w miejscu gdzie była rana zrobila się taka pogrubiona kreska, blizna bardzo mnie "ciagnie", musze miec cały czas natłuszczoną szyję bo inaczej odczuwam duży dyskomfort. w nocy nie moge się przekręcić z boku na bok bez bólu, jakby ktos od nowa podcinał mi gardło. njak dotykam blizny to mnie boli. ale nie jest ani czerwona ani podrazniona. w dodatku w miejscu gdzie był wczesniej prawy płat tarczycy wydaje mi się ze wyczuwam jakiegos guzka który mi przeszkadza...nie wiem czy to wszystko jest normalne bo rany wewnatrz jeszcze sie nie zagoiły(a z usg wiem ze mam bardzo duzo krwiaków) czy powinno mnie to zaniepokoic, i do jakiego lekarza z tym iść:chirurg, endokrynolog, dermatolog?