Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Gery świetnie ,że takie rozpoznanie ,lekarze w Gliwicach sa bardzo dobrzy.Byliśmy tam .U mnie w moim rejonie czyli na Lubelszczyznie nie było tak tragicznie jak w innych teraz wieje dość mocno ,ale jest już lepiej .Pozdrawiam dużo zdrówka:):):)
-
angela
trzymam kciuki !!! jestem pewna ze wszystko jest ok :)
gery
ciesze sie bardzo !!!! i jak tak nie panikuj :)
a jak tam kochani po tych wichurach w polsce ? slyszlalam ze byly ogromne !
-
Jestem po badaniach lekarz w Gliwicach powiedział ze to guz a nie nowotwor W Anglii mam termin operacji na srode ale rezygnuje Polscy lekarze gora !!!!!!!!!!!!
-
angela100
9 grudnia tuż tuż... :)) Wszystko posprawdzają, przebadają i wrócisz do euthyroxu. ;)) Fakt, że pogoda na wyjazd niesprzyjająca. Ja w niedzielę wybieram się do rodziców i mam nadzieję że dotrę bez zakłóceń. ;) Podobno od wtorku ma być lepiej. :))
Pozdrowienia dla wszystkich!
-
annabea
Tak, jak piszą "znawcy :-) tematu" guzki nie muszą nic oznaczać złego…są bo są…albo zostaną, albo pozbędziesz się ich….moja mama miała ich full, ciotka też….już ich nie mają….ja za to miałam jednego, złośliwego 4 cm :-)…też nie mam już nic….ale to nie wyrok!!!!żyje się i już…na pierwszy raz-taka wiadomość może zasmucić, ale znam gorsze przypadki chorób…..siedzę w komisjach orzekających, więc wiem, jakie smutne historie "przyklejają" się do ludzi :-(…a ja tym czasem spakowana na Gliwice….od 9 grudnia pobyt tym razem na jodzie diagnostycznym….najgorsza to w tym pogoda….jak zwykle musi wiać, być zimno, padać śnieg….ale pogoda za to w serduchu :-) Mam nadzieję, że po pobycie również będę tak pozytywna…..ale chcę brać już euthyrox, bo coś moja twarz opuchnięta się robi :-)…..serdecznie pozdrawiam
-
Cześć
Zrobiłam sobie badania teraz wszystko w normie
A co sądzicie o tych
TSH 0.06
T4 26,6 (12-22)
-
Dziękuję za słowa otuchy,pozdrawiam!
-
anna
dokladnie zgadzam sie z aniaw - to ze sa guzy to WOGOLE nie oznacza nic zlego :) pozatym masz wieksze szanse na to ze sa to guzy lagodne - tylko 2% guzow tarczycy sa zlosliwe - na dodatek im wiecej gozow tym mniejsza szansa na raka - glowa do gory bedzie dobrze :) pozatym juz duzo razy pisalam tutaj ze moja mama ma guzy na tarczycy juz 18 lat ! miala ich kiedys 17 i niektore byly spore - dzisiaj jest ich pare i sa male
-
annabea
Witaj na forum. To że masz guzki nie musi świadczyć o tym, że to coś poważnego. Wiem że to trudne, ale nie nakręcaj się niepotrzebnie, staraj się o tym nie myśleć. My tu będziemy trzymać kciuki, żeby było wszystko dobrze!
-
Witam Kochani!
dołączam do forum :-)
Przy okazji badań okresowych dowiedziałam się ,że mam problemy z tarczycą,potem USG i wyszły trzy guzki.Jeden nawet ma 24 mm.Dzisiaj idę na biopsję i bardzo się boję co wyjdzie:-((((