Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    aniaw

ale zes wykrakala kochana z tym noszeniem dzieciatka na rekach - jestem w ciazy !!!!!!!!!!!!!!! jeszcze to do mnie nie dochodzi bo wlasnie zrobilam chyba z 5 testow ciazowych i wszystkie sa pozytywne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 lat temu
    Chyba pojde na trzecia konsultacje juz nie wiem co robic Czy 6 miesiecy to nie jest zadlugo zeby czekac????
  • 11 lat temu
    No wlasnie w Gliwicach powiedzieli ze to guz koloidowy i lepiej poczekac bo sie moze wchłonąć a najlatwiej jest isc pod noz ale trzeba pamietac o komplikacjach. Za 6 miesiecy powrot na kontrole i zobaczymy Zadnych lekow mi nie dali
  • 11 lat temu
    gery

mam do Ciebie jeszcze pytanie - co lekarze maja zamiar zrobic z guzem skoro rosnie a nie chca operowac ? przeciez nie zacznie sie zmiejszac :/ wiesz co moja mam miala guzy ktore jej rosly (lagodne) i lekarze rozbili jej je lekami - w polsce kazali obserwowac no ale przeciez to nie zmiejszy guza - a z tego co pamietam mowiles ze on ciagle rosnie - zrezygnowales z operacji i co teraz lekarze sugeruja ?
  • 11 lat temu
    galaxie

spokojnie glowa do gory :) ja znam identyczny przypadek jak Twoj tylko pacjentem byl chlopak - powiem Ci ze byl chory bardzoooo dawno temu - mial przerzuty do pluc (nie mowie o przerzutach do wezlow bo one nie zmieniaja rokowan pacjenta jesli przerzuty sa wykryte przy diagnozie) mial takie same leczenie jak my tylko ze jod mial podany pare razy w wiekszej dawce - dzisiaj jest zdrowy jak ryba :)
    tak jak pisza dziewczyny na to sie nie umiera - wiec glowa do gory i do przodu :) jedyny minus to to ze leczenie bedzie dluzsze przez co bedziesz miala wiecej stresu
    moja kolezanka poznala kiedys kobiete z przerzutami na pluca - ktora miala ponad 70 lat ! i teraz teraz wszystko jest ok :)
    trzymaj sie i pamietaj ten rak jest jak nie rak - mnustwo lekarzy mi to mowilo
  • 11 lat temu
    gery

pisales ciagle o tym ze guz rosnie w ekspresowym tepie - nie chce Ci nic sugerowac ale w takim wypadku tak czy siak wkoncu beda chcieli wyciac bo jesli guz roscie to z czasem bedzie uciskal na tchawice - ja na Twoim miejscu pogadalabym jeszcze z lekarzem - zapytala czemu kaze wyciac i co bedzie dalej skoro guz rosnie - wypytalabym o wszystko i potem podiela decyzje
  • 11 lat temu
    Gery sierotka ma racje obserwuj siebie wnikliwie jak tylko dostrzeżesz ze cos nie tak albo ci sie pogorszyło to nie wahaj sie o zmianie decyzji o operacji. Bo najgorszy mętlik w głowie to dwóch lekarzy i dwie rożne opinie, a niestety ale czasem bywa ze biopsja wykazuje zmianę łagodna a przy operacji okazuje sie byc złośliwa. Obserwuj wiec siebie i nie lekceważ zadnych nieprawidłowości.
    Galaxie
    To czekanie to jest najgorsze ja tez musiałam czekam pól roku na ostateczne wyniki czy jod zabił wszystko, ale bedzie ok na pewno. Jak wszyscy piszą to latwiutki raczek do wyleczenia tylko czasami czasochłonny. Hi hi pozdrawiam
  • Witaj Gery ,obserwuj siebie wnikliwie ,jakieś niepokojące symptomy zgłaszaj lekarzowi ,niech opinia z Gliwic ,nie uspi Twojej czujności.My tu taj sobie lekarze sobie ,a organizm człowieka sobie .Pozdrowionka będzie dobrze zobaczysz i napiszesz nam to potem ,mam taka nadzieję.:):):):
  • 11 lat temu
    Bułka, Ania dziękuje Wam za odpowiedz i słowa otuchy. Za dwa dni czeka mnie odbiór wyników badan. Staram sie być dobrej myśli. Lekarz powiedział ze dobre jest to mój organizmach reaguje na jod ale dopiero kontrola za pol roku pokaże jak moje leczenie przebiega.
  • 11 lat temu
    Myślę że dobrze zrobiłeś:))

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat