Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
saraa, ika
jestem po konsultacji, czekam na wynik biopsji, podziubali mi drugi płat ostro i jak będzie źle to go wywalą. a nawet jesli wywalą to drugi raz będzie pT1a mam nadzieję ;)
O jodzie nie ma ani słowa, nie jest brany pod uwagę. Ryzyko wznowy w pT1a jest podobno znikome. Nie wiem, czas pokaze. Tez bym wolala miec ten jod dla swietego spokoju. I to juz, zaraz , natychmiast ;)
fasola
gratluje! ja tez juz nic a nic ... z dwoma krotkimi miesiecznymi przerwami nie kopce ponad 2 lata. a Raczyslaw powoduje ze wstrzymuje oddech gdy ktos z fajem w zebach mija mnie na ulicy :D taka nowa fobia ;)
-
Saara, ja mialam pt1a i nie dostalam jodu, co pol roku kontrola, usg i marker. Poltora roku po operacji kontrola izotopowa. To juz za miesiac. Ja osobiscie wolalabym ten jod dostac profilaktycznie. Bym byla spokojniejsza. Pozdrawiam i przepraszam za literowki ale z komorki piszę.
-
Fasola1983
No Ja tutaj gdzie jestem na samo wejscie dostałam badania gruntowne(Usc,krew,spirometrie oooooo i jeszcze troche)w Polsce czekałam bym dosc długoo Wiesz nie poddaje sie ciezko pracuje ( Dom Starców) ale nie poddaje sie i nadodatek pomagam innym Robie co lubie:)
Tak trzymaj z fajami :) mnie sie jakos nie udaje:(
Pozdrawiam
-
Basia49
Z terminami na NFZ tak jest niestety. Tragedia.
Ja pożegnałem NFZ juz dwa lata temu.
Za pełen pakiet z Lux Med płace 129zl miesięcznie. Mam dostęp do wszystkich specjalistów, badań i nawet rehabilitacji.
Rozumiem, ze nie wszystkich na to stać. Szczególnie osoby starsze.
Ja mam 30lat wiec nie widzę problemu żeby te130zl dorobić.
NAjbardziej dziwią mnie osoby, które płaczą ze nie maja kasy ale 10zł na fajki codziennie to jest. Czyli 300zl miesięcznie... Takie przykłady z mojego otoczenia.
A mi dziewczynki drogie 8marca minęły 3 LATA BEZ FAJKI.
Pozdrawiam wszystkich.
-
Gabidarek
Ja 10 lat chodzilam ze swoim rakiem nie wiedzac ze go mam plus 2 lata ( jest to czekanie na termin do endo ,aby dostac skierowanie potem na wyznaczenie terminu na operacje i miejsce w szpitalu) 1 termin jaki mialam do endo okazal sie niewypalem bo zginela moja dokumentacje medyczna wiec endo zaproponowal abym sie zglosila za tydzien ,ale jego tak wspaniala pielegniarka nie chciala mnie wpisac na liste pacjentow po tygodniu bo brak miejsc ,a ja mialam tylko wziasc skierowanie. I tak musialam czekac dosc długooooo na wolne miejsce. Tak to juz jest w tej naszej Polsce wiec my sobie mozemy ponarzekac a to nic nie zmieni. Nikt nie chce miec raka ,ale pomysl co maja mowic ci co potrzebuja leków i nie mozna ich dostac duzo mozna pisac na ten temat. My dziekujmy Bogu ze mamy takiego a nie innego raka. To ze musisz kupic poduszke i koc to pikus z drogimi nierefundowanymi lekami na inne przypadki raka.Nie musisz przekazywac Darkowi wiadomosci moich.:):)
-
saraaa
Ja miałam guzka o 0,9 mm bedac na kontroli w Gliwicach powiedziala mi doktor ze tego sie nie leczy jodem ,ale dadza mi go profilaktycznie i tak tez sie stało. Jodowanie mialam w sierpniu na kontrole w lutym nie pojechalam ale to dlatego ze nie mieszkam juz w Polsce . Tu gdzie jestem wyznaczono mi kontrole na koniec kwietnia zobaczymy co dalej czy dadza mi profilaktyczna kasulke czy nie. Usg mam robione co 3 mc i jest wszystko ok.TSH skacze nie moze sie unormowac .dawki eutyroksu mam zmieniane Moje TSH na dzisiaj to 0,06 eutyroks biore 150 do niedzieli i w niedziele 75
Nie podejmuj decyzji sama lekarze wiedza co robia :)
-
Basia49
walczę z NIEPOTRZEBNYM cierpieniem. W tej chwili Darka, ale jutro byc może kogoś innego.
a tak do twojej tylko wiadomości, Drek wlaśnie dziś mi powiedział, że przetrwal ten najgorszy tydzień, jak widział moją walkę o każdą chwilę jego pobytu tam, jak zdał sobie sprawę, że zastawiłam mój pierścionek po mamie, żeby kupic ową poduszkę i koc.
Faktycznie na tego raka się nie umiera ( pod warunkiem,(doczytaj) że jest odpowiednio wcześnie wykryty,) ale ból nie jest mniejszy. Zastanawiam się czy twoi bliscy też myślą, że lepiej jest miec raka??
Od ciebie na pewno nie będę mu nic przekazywac. Wybacz:):)
-
ona26- wiem, że się leczy jodem, i rozumiem też że to pikuś w porównaniu z leczeniem chemią czy radioterapią, i nie będę też rezygnować z leczenia które jest konieczne- zdrowie najważniejsze!
tylko jeśli nie trzeba czegoś leczyć, to nie trzeba- chodziło mi po prostu o doświadczenia osób z pT1a;)
pozdrawiam ciepło!
-
Gabidarek
wiesz tak czytam te twoje wypowiedzi i tak sie zastanawiam Na czym ci bardziej zalezy na Darku czy aby ten nasz cholerny system zdrowotny był lepszy? Idz kup ta poduszke ten koc inawet Moopa i przestan narzekac bo to Darkowi nie pomoze..Darkowi z dnia na dzien sie bedzie polepszac lekarze zrobili napewno wszystko aby mu pomoc, Na tego raka sie nie umiera kobieto.
Nasi bliscy czasami sa gorsi od raka :):) ta swoja troskliwoscia i bezradnoscia.
Wybacz napisalabym wiecej ,ale Ty jak pisalam nie z choroba Darka jestes na tym forum a narzekasz na system. Napisz list do premiera moze twoje postulaty wysłucha i dołozy do słuzby zdrowia troche kasy.
Powiedz proszę Darkwi ze wyjdzie z tego i bedzie ok :) a ty mu nie matkuj !!!
wybacz :):):)
-
Aha, żeby nie było niedomówień. Profesjonalizm lekarzy po prostu widac gołymi oczami i jesteśmy pewni, że zrobili absolutnie wszystko, żeby mi męża uratowac, czepiam się bardziej może warunków, zbyt malej liczby pielęgniarek czy niższego personelu medycznego. może jestem altruistką i dlatego zasada "zrobiłam co musiałam - jestem wolna" jest nie do przyjęcia. Ale przecież każdy ma prawo do swoich poglądów.