Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    ona26
    Jednym słowem jesteś stworzona do bycia w ciąży. ;)) A takie kopniaczki to pewnie super uczucie. ;))
  • 11 lat temu
    elza
    czuje sie super :) dzieki :)

w srode ide na kontrole do endo - mam nadzieje ze wszystko jest ok

co do samopoczucia w ciazy - powiem Ci ze jakby nie moj brzuszek moglabym powiedziec ze nie jestem w ciazy :D czuje sie tak samo jak przed nia :)
    wczoraj bylam u lekarza - przytylam 5 kg
    i co najwazniejsze juz od tyg czuje kopniaczki synka :D a tak sie martwilam wczesniej ze cos jest nie tak bo nic nie czulam

a co tam u Ciebie ? jak wszystko ?
  • 11 lat temu
    Ona, a jak Ty się czujesz moja droga??
  • 11 lat temu
    justyna

wszystko zalezy od organizmu - ale spokojnie skutki uboczne nie sa jakies tragiczne - no I duzo tez zalezy od tego czy odstawia sie horomn przed jodem czy nie - ja nie odstawialam bo dostawalam zastrzyki po ktorych nie trzeba odstawiac hormonu

ludzie po jodzie moga czuc sie bardzoooo zmeczeni - moga bolec ich miesnie - czasami ludzie narzekaja ze puchna - maja slabe wlosy i paznokcie- ale to naprawde zdarza sie rzadko - i po jodzie wszystko wraca do normy

piszesz ze po pierwszej dawce czulas sie ok to pewnie tak samo bedzie i po drugiej :) dodam ze BARDZO wazne jest picie bardzo duzej ilosci wody i jedzenie kwasnych rzeczy ! zapomnialam napisac ze ja jadlam troche zamalo kwasnego i wylazla mi slinianka za uchem (taki guzek nie bolacy a nic nic) lekarz kazala mi jesc cytryne i guzek wchlonal sie po 4 dniach - dlatego trzba jest cytryne zeby do tego nie doprowadzic ( mi sie wydawalo ze jadlam jej bardzooo duzo a jednak bylo zamalo)
  • ona

ja tez po pierwszej dawce jodu czulam sie ok, no moze bylam troche zmeczona, ale to raczej z braku hormonow.
    Ale Judyta03 napisala, ze boi sie skutkow ubocznych i tak sie zastanawiam jakie to sa skutki, bo jak do tej pory nikt mi nic o tym nie mowil.... chcialabym miec to wszystko juz za soba.
  • 11 lat temu
    justyna

ja po jodzie czulam sie tak samo jak I przed nim :) tylko bolalo mnie gardlo jak przy przeziebieniu - ale znam osoby ktore czuly sie po nim mocno oslabione - wszystko zalezy od organizmu czlowieka - ale ogolnie nie jest zle - wiekszosc z pacjentow przechodzi przez jod bez problemow
  • 11 lat temu
    Judyta jak możesz napisz do mnie na adres gizma47@wp.pl
    i wtedy popiszemy pozdrawiam całą gromadkę
  • Witam, malo pisze ale czytam co u Was.

Tez jestem ciekawa jakie sa skutki uboczne po podaniu jodu. Myslalam ze uszkadza tylko komorki tarczycy. Ja jestem pol roku po jodzie i fizycznie czuje sie ok... gorzej psychicznie...

14 kwietnia bede miala druga dawke i boje sie, ale mam nadzieje ze tym razem beda lepsze wiadomosci po scyntografii.
  • 11 lat temu
    marta9107
    Tak jak sama napisałaś wyniki hormonów tarczycy miałaś w porządku. Jednak ciąża jak wiadomo, to burza hormonalna w organizmie kobiety. Nie ma co się martwić na zapas. Guzki w tarczycy, które wykazało usg wcale nie muszą być niczym groźnym.
    Co do niedokrwistości, to te objawy które masz na nią wskazują. No ale to lekarz z wyników krwi jest w stanie stwierdzić. W każdym razie musisz zadbać o siebie i podnieść poziom żelaza we krwi. ;)) Ja brałam preparaty z żelazem przez jakiś czas i wszystko wróciło do normy. ;))
  • 11 lat temu
    Bania, jesteś tu chyba jedyną, która miała ten Jod podany więcej niż 1 raz. Ja tez tak będę miała, bo być może zniknie po 1 razie, ale moja lekarka w Krakowie mówi, że może być więcej razy jod, mimo, że zmiany małe, a w szyi na szczęście nic nie mam. W krakowie na tomografii przed operację nic nie było w plucach, czyli tylko scyntygrafia wyłapała, powtórzyli mi tomografię, ale po wynik jadą 15 kwietnia. Myślę, że skoro w Krakowie nic nie wyszło, to tam tez się nagle nie pojawi. Liczę, ze te drobne komórki zabije jod i będę miec spokój. Ale martwi mnie to co piszesz o skutkach ubocznych jodu, bo mnie po miesiącu nic nie jest. Powiedz, co muszę sprawdzać, bo na razie nic mi nie kazali, oprócz płuc wszystkie wyniki dobre, ale wolę wiedzieć, na co ten jod może zaszkodzić i czy mogę temu zaradzić już teraz, bo 2 jodowanie mam 28 czerwca. U mnie lekarze dają 80-90% na wyleczenie, wiec nie panikuję, ale trochę się boje tego jodowania, a raczej skutkow ubocznych. Napisz proszę, na co zwracać uwagę i jeszcze gdzie miałaś przerzuty? Nie wycieli ci przy operacji?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat