Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Iziax
    W Zgierzu nie ma łazienek w pokojach, na naszym oddziale. Łazienka jest jedna na korytarzu, 1 prysznic i 3 o ile dobrze liczę toalety. W izolatce jedna łazienka, razem prysznic i toaleta. Ogromne okno, ale jest roleta ;-)
    Prysznic i toalety jak to w szpitalu bez zamka. Bywają pacjentki co wparowują bez pukania, miałam zszargane nerwy i byłam wręcz wytykana palcami jako: ta zła, że śmiałam zwrócić uwagę: puka się! (najpierw grzecznie prosiłam) Zabawne niby przeżycia, ale urastały do rangi koszmaru, w moim przypadku. No i trzeba "uważać" na pacjentów z zewnątrz, jedna taka pani weszła "pod prysznic" również bez pukania. Dzieje się ;-) Ręczniki radzę wziąć przynajmniej 2. W izolatce dostaje się piżamę i ręczniki "służbowe" szpitalne. No i pamiętaj o słynnych cytrynach, landrynkach, gumach do żucia i wodzie w dużych ilościach, w przypadku izolatki. Scyntygrafia na miejscu.
  • 11 lat temu
    iziax

odrazu moge Ci powiedziec ze wezly pod pacha nie maja nic wspolnego z tarczyca - przechodzilam rok temu przygode z moimi ''guzami'' wezlami pod pacha :/ jeden wezel powiekszyl mi sie do wielkosci 7 cm a norma to 2 cm - tez myslalam ze to cos wspolnego z tarczyca - ale jak poszlam do mojej endo powiedziala mi ze - wezly pod pacha nie wiaza sie z tarczyca - dodala ze ten rak nie przerzuca sie pod pachy - wyslala mnie wtedy do lekarza od piersi I oni mi to kontrolowali - a powiem Ci ze wezel zlazl mi po jakis 2 miesiacach dopiero- nie powiedzili mi dokladnie co moglo spowodowac ze tak mi wywalilo wezly (bo powodow moglo byc duzo) ale jedno moge Ci powiedziec najlepsze na powiekszone wezly jest soda (ta w proszku) rozrobiona z woda - maczasz szlatke i wlkadasz pod pache- dla mnie wezly po takim czyls chowaja sie po ok tygodniu (trzeba moczyc codziennie) - to co mowi Twoj lekarz o miesniach to prawda - ja tez tak mialam tylko zamiast lekow chodzilam do kobiety rehabilitantki ktora porozciagala mi te miesnie tak ze bylam jak nowa :) (chocilam tam tez sporo czasu) dala mi tez cwiczenia do domu :)
    wiec spokojnie to napewno nic takiego - ale dokladnie Cie rozumiem - uciazliwe to jak cholera !
  • 11 lat temu
    Hej dziewczyny, nie pisałam ale czytam każdą wypowiedź. Mam wizytę w zgierzu wyznaczoną na 22.04 czy któraś z was też ma ten termin? Czy scyntografie robią na miejscu po jodowaniu? Od około 2 tygodni bolą mnie węzły, na szyi i pod pachą mam guzki, ból ciągnie się aż do pleców. Byłam z tym u rodzinnego ale stwierdził że te plecy to przykórcze mięśni. Dał mi jakieś leki ale zero poprawy, nie bardzo wiem o co chodzi i czy mam to wiązać z tarczycą. Od operacji minęło 1,5 msc. Jeśli któraś z was była ostatnio w zgierzu to jak wygląda tam kwestia łazienek w pokojach, własnych ręczników i co ogólnie polecacie wziąć ze sobą? Ja osobiście biorę tableta żeby mieć jakiś kontakt ze światem xD
  • ona 26
    witam i pozdrawiam, będę miała podany jod diagnostyczny czyli małą dawkę bez izolacji, ale dopiero w październiku, a jak by coś świeciło to znowu duży.

Chciałam zapytać jaką dawkę jodu dostałyście lecznicz? Ja dużą 2700.
  • 11 lat temu
    kasia.b

bedziesz miala scyntografie bez jodu ? moje wyniki po operacji tez byly super a jod mi podali - kurcze rak patrze ze teraz to wszedzie jest inaczej

anetta
    strasznie odlegly masz termin kolejnej wizyty - tg bedzie napewno spadac :)
  • 11 lat temu
    Witam
    Jestem juz po jodzie diagnostycznymPozdrawiam i duzo zdrowia wszystkim życze.
  • Witam wszystkich
    Jestem po I kontroli badanie manualne i wyniki TG>0,20 TSH o,o167 wapń w normie; w lipcu następna kontrol moje wyniki dobre ale doktor mówi że musimy w pażdzierniku zrobić najpóźniej scyntografię kontrolną żeby wykluczyć ewentualną konieczność jodowania.

ona 26
    życzę Wam zdrówka ja sama ma 3 dzieciaków :)
  • Martynazst23vp,
    tak jak piszą tutaj wszyscy bez operacji na pewno się nie obejdzie, ale to naprawdę nie boli, ja miałam 1 operacje 6 luty a kolejną już za 20 dni tego roku, i naprawdę jestem zadowolona, jeśli chodzi o chirurga to endo powinna Wam coś zaproponować, przynajmniej ja tak miałam a leczyłam się prywatnie i poleciła mi chirurga również prywatnie, który pokierował mnie i jestem bardzo zadowolona. Fakt iż ja operowałam się w Warszawie, i jestem już po pierwszej wizycie w Gliwicach 08042014, naprawdę polecam to CO są tam bardzo dobrzy specjaliści i zjeżdżają tam pacjenci z całej Polski, w razie jakich kolwiek pytań pisz tutaj na pewno uzyskasz odpowiedź Trzymajcie się cieplutko i głowa do góry wszystko będzie dobrze :)

• 11 lat temu
    no i dowiedzialam sie ze teraz hormony (w ciazy) moge juz sprawdzac co 10 tyg nie co miesiac :) lekarz powiedziala ze po 20 tyg ciazy hormone sprawdzaja juz rzadziej
  • 11 lat temu
    hej dziewczynki

moja kontrola byla pierwszy raz tak dziwna ! w sumie to moja cala wizyta mi przepadla ! ale nie bylam wogole zla bo chodzilo o zdrowie innej dziewczyny po raku tarczycy - bylo zebranie na jej temat i to takie bez zapowiedzi wiec siedzialam 2 godziny czekajac az sie skonczy - slyszalam troszke rozmowe bo gadali w pokoju obok - dziewczyna jest swiezo po operacji i ma sporo przerzutow :/ (ustalali dla niej leczenie no i oczywiscie ja pocieszali) widzialam ja pozniej w klinice gdzie pobieraja krew miala calutka szyje w bliznach - nie wiem jaki rodzaj raka tarczycy miala - no a moja wizyta trwala moze z 5 min i nic sie nie dowiedzialam - ale wyniki w nastepnym tyg

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat