Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
kasiab
Jestes szczesciara,ze nie odczuwasz zadnej roznicy bez tarczycy:)Ja jestem przerazona wizja bez niej,bo jednak wiekszosc osob znosi to zle albo bardzo zle:(Puchna..tyja..bola miesnie..kolatanie serca..wypadaja wlosy..skora szorstka,sucha,niektorym osobom nawet platami schodzi z twarzy!..nie maja na nic sily..niektorzy walcza tez z wapnem i wit.D..itp:((
Jaka bierzesz dawke hormonow i jaki masz wynik TSH??Pozdrawiam!
-
agnesw,
po ok.10 dniach organizm tak naprwdę poczuje, że zaczynasz brać hormony, a po ok 3tyg. Ty sama. U mnie było ok.2,5 tyg. jak wszystko było ok. Niestety dawka hormonów jaka dostałąm była dla mnie za duża więc po miesiącu zaczeła mi drastycznie spadać waga.
-
Hej,
Policzona!
gwai,
nie nastawiaj się że od razu będzie źle. Zobacz ile nas tu jest i praktycznie każda osoba powtarzy Ci tutaj, że jedyna róznica między przed a po to łykanie tabletki i kontrola hormonów. Jeszcze jedno, nie czytaj już lepiej w sieci bo to niczego nie zmieni. Pamiętam, że ja też (chyba jak 99% osób) zaraz po wstępnej diagnozie, mimo iż lekarz bardzo dokładnie wszystko mi wyjaśnił, sięgnełą po info od dr google i...oj strszanych się rzeczy naczytałam. I co -nie miało to nic wspólnego z całym porcesem leczenia, operacją itd.
Bylka,
witaj po przerwie. Pewnie, że nie musimy pisać tylko o raku.
settantatre,
ja nie odczuwa róznicy miedzy stanem przed wycięciem tarczycy a po.
fasola,
wszystkiego naj......
-
Zaglądam tu dosyć często, a dziś zdecydowałam się tu dołączyć. Dzielę z Wami ten sam los. Moja historia zaczęła się w październiku, toczyło się to szybko: usg, biopsja, diagnoza- rak pęcherzykowy, operacja i długie czekanie przez całe święta aż do 21 stycznia na wynik his-pat. Okazało się, że rak jest na dwóch guzach- brodawkowy. We wtorek idę do kliniki na radiojod. Mam odstawione hormony, to dla mnie jest już nie do uniesienia. Czekam na ten szpital jak na zbawienie. Puchnę, przytyłam, boli mnie głowa, kości, nie ma siły a na dokładkę jeszcze walczę z przeziębieniem. Dziewczyny mam pytanie ile dochodziłyście do siebie po tym jodowaniu?
-
-
@ Fasola1983 Najlepszego! Policzona, bransoletka zakupiona. A tak z innej bajki, wczoraj miałam spotkanie z Komisją orzekającą stopień niepełnosprawności, po całkowitym usunięciu tarczycy z powodu raka i leczeniu radiojodem p. doktor (gburowaty jak cholera) orzekł stopień lekki na 3 lata. Pomijam, że przy niskim tsh i ciągłymi niedoborami wit. d są dni, w których się czołgam po całym dniu pracy i padam na twarz (@ona26 zazdroszczę, że ie czujesz żadnej różnicy), pomijam, że oczywiście jest cała masa ludzi, która ma gorzej, ale stawianie na odrost tarczycy, która za najpóźniej za 3 lata poprawi mój stan zdrowia to już chyba przesada :) Macie jakieś doświadczenia w tej materii, nie wiem czy jest jakikolwiek sens odwoływać się od decyzji? Pozdrawiam całą wesołą, dzielną gromadkę!
-
-
fasola1983
Już się policzyłam. ;) Zaskoczyła mnie dzisiaj nowa odsłona. ;)
Wszystkiego Naj z okazji nadchodzących urodzin! :)) Zdrówka przede wszystkim!
-
fasola1983
Już się policzyłam. ;) Zaskoczyła mnie dzisiaj nowa odsłona. ;)
Wszystkiego Naj z okazji nadchodzących urodzin! :)) Zdrówka przede wszystkim!
-
Hej Dziewczynki!
Od dziś Liczymy się po raz kolejny!
Można kupić bransoletki przygotowane przez poznańskich Gimnazjalistów.
http://allegro.pl/bransoletka-policzmy-sie-2014-i4225302827.html
Dochód ze sprzedaży bransoletek zostanie przeznaczony na działalność Biura Interwencji Onkologicznej www.onkolodzy.net – wirtualnego systemu komunikacji pacjentów i lekarzy, pozwalającego na uzyskanie fachowej pomocy i wsparcia bez czekania w długich kolejkach.
Koszt 1 szt- 10 zł
Maj jest dla mnie szczególny. 2 lata temu dowiedziałam się, że mam raka! (w czerwcu już byłam po operacji) 20 maja mam też urodziny. W tym roku 31 :)
Pozdrawiam wszystkich!
:D