Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Dziewczyny mam pytanie a mianowicie czy któraś z Was korzystała z karty aptecznej PZU wydanej w ramach pobytu w szpitalu? Ja dostalam swiadczenie za 7 dni w Zgierzu i dodaykowo przyslali mi karte apteczna o nominale 300zl do wykorzystania w wybranych aptekach tylko nie bardzo wiem czy moge za to kupic wszystko czy tylko wybrane leki, na ten temat nie jest nic napisane w regulaminie... a na infolinie zaszwonic moge dopiero w poniedzialek.
  • 10 lat temu
    hej Jestem po 1 zastzryku rh Thyrogen nie pamietam jak bylo rok temu ,ale dzisiaj zle sie czuje strasznie mdli :) Jutro jade po 2 zastrzyk i w poniedzialek na oddzial kapsulke dostane o 15 -tej .4 godz przed i po kapsulce nie mozna jesc i pic :) Milego Weekendu wszystkim
  • Witaj ona26 :) To dobrze , że "macie" się dobrze. Trzymajcie się zdrowo, u nas również zimno I deszczowo. W niektórych rejonach to aż nadto. Współczuję tym co borykają się z powodziami.
  • 10 lat temu
    hej chce tylko napisac ze u mnie wszystko ok :) czekam na lato bo zimno jak cholera !
  • 10 lat temu
    Anka244, dany marker wykrywa dany rodzaj nowotworu. Nie ma uniwersalnych markerów.
  • 10 lat temu
    Jestem po wizycie w Centrum Onkologii. Jak ja się cieszę że nie byłam tam operowana, jeden wielki chaos. A więc na badania (krew, Tg, markery) oraz jod jadę 7 lipca, 8 lipca mam scyntygrafię szyi, 8 lipca scyntygrafia całego ciała i dostanę wyniki. W związku z tym że dotychczas nie brałam hormonów to zaczynam od jutra brać, dawka 50. Odstawić muszę 15 czerwca i czekam na jod. Nie wiem jak to bedzie no ale czekać trzeba. Chciałabym zapytać o te markery. Czy one wykrywają również inne nowotwory czy tylko chodzi tu o tarczycę? ppp jak się czujesz? lepiej troszkę czy nadal źle?
  • 10 lat temu
    ogólnie to jestem dziś i jutro na zwolnieniu w pozycji leżącej jak taki ponton (spuchnięta) który w pionie nie bardzo daje rade. mam tak pierwszy raz więc nie wiem co sie ze mną stało bo jeszcze w piątek byłam kłebkiem pobudzonej osobowości. heh. no ale w środe już szpital:D
  • 10 lat temu
    anka244 to sprawa indywidualna:) ja operacje miałam w lutym 2010(pierwszy płat z guzkiem bo śródoperacyjne i biopsje nie wykazały raka) i drugą w maju 2010 (drugi płat bo histopatologia wyszło że nowotwór złośliwy). Duży jod miałam w październiku 2010. Potem rok przerwy i w listopadzie 2011 jod diagnostyczny na którym zdecydowali że nie potrzeba mi dużego jodu.wtedy jak odstawiłam to az tak źle sie nie czułam... teraz po trzech latach mam diagnostyczny znowu i jak nie dostane dużego jodu to następny za 5 lat uff:) także każdy ma ustalane indywidualnie wg swojego przebiegu choroby rodzaju zaawansowania miejsca leczenia heh. ja operowana byłam w Wielkopolskim Centrum Onkologi na garbarach w Poznaniu a jod mam w klinice przy akademi medycznej w Poznaniu na Przybyszewskiego:)
  • 10 lat temu
    anka244 Badania wykonujesz okresowo ( co ile to ustala lekarz prowadzący ) w nuklearnej tam gdzie będziesz się leczyć ja byłam w zgierzu w kwietniu a kolejny termin mam na maj 2015. Badania te mają na celu sprawdzenie czy wszystko jest ok. Na poczatku termin ten jest krótszy a później się wydłuża ;)
  • 10 lat temu
    ppp zapomniałam zapytać... takie badania wykonuje się co 2 lata? od czego to zależy?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat