Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
anka244
Ja "instrukcji" nie dostałam, bo wszystko załatwiam przez telefon. Dzwoniłam do mojej Pani dr, żeby się dowiedzieć o wyniki TK. Ona sprawdziła i powiedziała, że zrobią mi jakąś diagnostykę i mam się zgłosić na oddział. Mam tam niby zostać 4 dni, ale nie wiem czy na oddziale czy będę musiała codziennie przychodzić. Muszę jeszcze raz zadzwonić i się dowiedzieć dokładnie, żeby w razie czego hotel sobie zarezerwować. ;)
-
aniaw12
dostałaś z CO taką "instrukcję" jak sie poruszać po oddziale na diagnostykę od endokrynologa? ja mam coś takiego ale czy się zostaje na oddziale to pewna nie jestem, chyba można wracać do domu... wie ktoś coś?:)
-
anka244
Wydaje mi się, że przy jodzie diagnostycznym zostaje się na oddziale. Na pewno ktoś się wypowie w tej kwestii. ;))
Ja też w lipcu będę w CO na diagnostyce. ;)
-
Kochani, tak się zastanawiam czy ja tak wogóle musze zostać na oddziale jak pojadę w lipcu na jod diagnostyczny czy wracam do domu... nawet nie zapytałam ale chyba nie... ja już głupieję normalnie od tego wszystkiego. ktoś był na jodzie diagnostycznym w CO na Ursynowie?
-
Dzwoniłam do pzu. Napiszę bo może komuś się to kiedyś przyda. Jeśli dostaniemy kartę apteczną, trzeba zadzwonić do pzu i ją aktywować a środki możemy wydać na dowolny cel w wybranych aptekach. ;)
-
Iziax
Jakiś czas temu to było, więc nie wiem jakie zasady mają teraz. Z tego co pamiętam, to ja tą kartę wykorzystałam na dwa razy. Koniec 2012 r. i początek 2013 r. Jak pójdziesz do apteki, która te karty realizuje, to też powinni Ci udzielić informacji.
-
aniaw12 a dawno to było? Bo wiem że zmieniaja co chwile zasady i nie moge sie polapac bo próbowalam znalezdz na ten temat info w internecie. Ja właśnie używam kosmetyków aptecznych i też chciałam część przeznaczyć na kosmetyki a reszte na leki. :)
-
Iziax
Ja miałam taką kartę i mogłam kupić w aptece wszystko. Pamiętam, że kupiłam i leki i kosmetyki.
-
No wlasnie bede chciala zadzwonic ale dopiero w poniedzialek. Z lekow szpitalnych zostal mi do brania tylko eutyrox i na wypisie mam 50 a teraz biore 150. Jakby ktoras z was osobiscie miala kontakt z ta karta to prosze o info ;)
-
Iziax,
z tego co pamiętam (bo miała taką kart moja koleżanka i korzystała) to kupuje się leki, które zalecą w szpitalu. A może zadzwoń do jednej z tych aptek i spytaj albo na jakąś infolinię w PZU?