Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    basia wiesz co mi sie wydaje ze to nie jest przezut a poprostu niedopatrzenie ze strony lekarza :/ moze jod nie wybil wszystkiego i sie ponowilo - ale w sumie to lepsze to niz przerzuty - tak czy siak da sie to wyleczyc co jest najwazniejsze :) trzymaj sie bedzie dobrze :)
  • 10 lat temu
    anka244 Mam takie samo rozpoznanie z histo jak Ty czyli pT1a,wezly czyste,drugi plat tez,wszedzie czysto,a mikrorak mial tylko 5mm,a nie jak wychodzilo z biopsji 8mm:)Licze po cichu,ze nie dostane jodu!Jak sie czujesz,bierzesz caly czas calperos i d3??
  • 10 lat temu
    Basia, tak mi się wydaje, już trochę się naczytałam i zawsze pisało, że wznowa to są mikro ogniska komórkowe, czyli to, co na scyntygrafii może nie być widoczne, ale to jest malutkie. Dlatego nie wiem, skąd u ciebie taki duży guz, ale z drugiej strony ja mojego guza na szyi w marcu nie miałam, a w listopadzie był na 3cm i to był przerzut z tarczycy. Więc nadal nic z tego nie rozumiem, ale zakładam , że to wszystko się leczy i jak piszesz, będą cię jodować aż do całkowitego zaniku guza.
  • 10 lat temu
    Judyta 03 Rak byl na lini ciecia wiec moze byc to co piszesz
  • 10 lat temu
    Ona 26 Ja operacje i 1 jodowanie mialam w Polsce na scyntografi wyszlo ok wszystko wyciete bez rzzutow ,a tutaj w Niemczech na badaniach samego USG nic nie wyszlo dopiero w klinice w Hannowerze po przyjeciu jodu na scyntografi i bardziej silniejszym USG no i tomografi wykazalo ze sa resztki na 8 mm. W Polsce badanie histo wykazala guzka do 1 cm. Mysle ze to wznowa ,ale czy by tak szybko urosla? Za 2 miesiace silniejsza dawka jodu . Tu daja jod co 2-3 mies do calkowitego zaniku guza
  • 10 lat temu
    basia no wlasnie strasznie szybko to Ci uroslo hmm.... znam dziewczyne ktora leczyla sie w irlandi I tez jej powiedzieli ze jest juz zdrowa a w polsce lekarz po badaniach powiedzial jej ze dalej ma raka :/ tak to jest wszedzie mowia inaczej :/ kolezanka przeszla leczenie w polsce I teraz juz pare lat jest ok :) teraz na kontrole jezdzi do polski bo juz nie wierzy lekarzom w irlandi jak duze byly u Ciebie guzy ? mozne naprawde jod nie wybil ich do konca i urosly na nowo ? w jakim miejscu masz ''wznowe'' jesli mozna o niej wogole mowic ? ja swojego guza chodowalam 8-9 lat (nie wiedzac nic o tym) a mial tylko 2,5 cm
  • 10 lat temu
    A wynikami krwi i biopsjami naprawdę nie można się sugerować, ja zawsze miałam świetne wyniki i kilka biopsji też tnie wykazało raka. To wszystko do kitu, szkoda, że nie wiedzialam o tym wcześniej, kiedy ten głupi Endokrynolog mówił mi, że z tymi guzami miliony ludzi chodzi i nic mi nie będzie. Bo niby takie świetne wyniki ze wszystkiego, a tu rak zaawansowany. Gdyby nie wypadek na tenisie dalej bym z tym chodziła. Masakra!
  • 10 lat temu
    Basia, a to dziwne co piszesz, bo wszyscy tu twierdzą,że ten rak rośnie latami, więc skąd po roku nagle aż 8mm? Może oni ci po prostu nie wycięli czegoś przy operacji, na scyntygrafii po 1-szym jodzie i tak tam gdzie tarczyca nie można nic ocenić, bo jest duży wychwyt w loży. Po roku zeszło i się może uwydoczniło, bo jak tak szybko urosło? Pisala tu jedna Pani o wznowie po latach, ale to były malutkie ogniska, po 1 jodzie jej zeszło. Dlatego dziwi mnie, że rok po operacji masz takiego dużego guza. chyba, że cos źle piszesz.
  • 10 lat temu
    ona26 moze zle sie wyrazilam Rok temy w lipcu mialam jodowanie i scyntografie,gdzie wykazalo ze jestem juz czysta. Przeprowadzilam sie do Niemiec i tutaj zrobili mi badania rok po scyntografi. Dawka jodu 375MBq tutaj USG scyntografia i tomografia ponowny jod za 2-3 miesiecy
  • 10 lat temu
    basia a czemu mialas skan az rok po operacji ? troszke dlugo - no niestety usg takich rzeczy nie pokazuje a moze sugerowac (i to nie zawsze) ja przed operacja tez mialam wyniki krwi dobre a to cholerstwo we mnie siedzialo - jestem pewna ze wszystko bedzie dobrze :) trzymaj sie

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat