Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Hej Wszystkim!
Kawka - dziekuje za zainteresowanie - i przepraszam, ze dopiero teraz, ale powiedzialam sobie, źe w swieta staram sie nie myslec o tym parszywcu i tu do nas nie zagladalam. 3 kwietnia mialam USG tarczycy i jak sie okazuje to moj skorupiak sie nie powieksza.
Zacytuje opis USG
Zmiany ogniskowe: Poprzednio opisywane ognisko w srdokowej czesci lewego plata ma obecnie śr 1,6, charakter lity, hipoechogeniczny, niezbyt regularne kontury, zwiekszone unaczynienie centralne , zawiera mikrozwapnienia.
Echogenicznosc tarczycy niejednorodna, nie stwierdzam patologicznych wezlow chlonnych w obrebie szyi. Tchawica niezwezona. Wnioski: pojedyncza zamiana ogniskowa(zdiagnozowana cytologicznie) o przebiegu stabilnym.
Podczas tego badania moja pani endo stwierdzila w ogole, że prawdopodobie jestem tez we wczesnym stadium Hashimoto (wymienila kilka objawow, ktore na to u mnie wskazuja w tym moje tsh 3.7 na poczatku ciazy, ktore uznala za zbyt wysokie jak na kogos w moim wieku) i tym bardziej mi powiedziala, ze nie mam tej tarczycy co zalowac bo i tak mogloby sie skonczyc wycieciem w przyszlosci. Caly czas biore eutyrox - teraz mam brac 75ug x3 dni i 100ug x4dni w tygodniu. Następna kontrola za 5 tygodni a potem to juz pewnie jakos po porodzie.
Piszcie dziewczyny ( i chlopcy :)) co u Was, jak sie posuwa leczenie i jak ogolnie z waszym samopoczuciem.
Pozdrawiam
-
kromka
będzie dobrze. Wiele osób po wycięciu tarczycy nie zauważa żadnej zmiany albo nawet zauważają zmiany na lepsze. Tarczyca czasami daje objawy, których nie łączymy z nią, a później okazuje się, że mimo dobrych wyników to tarczyca nie funkcjonowała jednak prawidłowo i była powodem niektórych dolegliwości.
Jeśli hormony w tabletkach są prawidłowo dobrane, przyjmujemy je zgodnie z zaleceniami to nie ma się czego obawiać. Po operacji także bywa różnie. Często jest tak jak w moim przypadku - niecałe trzy godziny po operacji dzwoniłam do rodziny a od następnego dnia funkcjonowałam normalnie jak przedtem. Trzeba było jedynie uważać na ranę .
-
Justin00
Niestety gad jest podstępny i dobrze się ukrywa. 13 idę na operację. Mam nadzieję, ze to dobra decyzja. Czy coś jest w tarczycy okaże się dopiero po jej wycięciu. Ja jednak będę już musiała żyć bez niej. Boję się, że to życie bedzie już miernej jakości. No ale cóż. Narzekanie w niczym nie pomoże. Jak się czujesz po operacji? Długo dochodzilaś do siebie?
-
Hej wszystkim, dawno nie pisałam minął miesiąc od operacji, w wielki czwartek odebrałam wyniki, gad rozsiał się dobrze po lewej stronie był we wszystkich trzech guzkach no i oczywiście w węzłach, prawa strona czysta, termin jodowania czerwiec, jestem zadowolona z leczenia w Gliwicach szybko sprawnie, przy odbiorze wyników dostałam zieloną kartę. Kromka u mnie tez żadne badania nie wykryły raka, łącznie z PET. Ogólnie jestem spokojna lekarka w Gliwicach powiedziała że to nie ma znaczenia czy był w węzłach czy nie, rokowania bardzo dobre i tego się trzymam pozdrawiam wszystkich:)
-
witam -letrox to nie to samo co eutyrox jest to też hormon ale leki te różnią się składem i niektórzy pacjenci skarżą się na bóle głowy właśnie po letroksie a po zmianie na eutyrox jest ok.
Iwona trzymam jutro kciuki mam nadzieję żę wyznaczą ci w miarę szybki termin jodowania powodzenia
-
Miałeś jednocześnie operacje tarczycy i serca ?
-
??? Osierdzie (worek osierdziowy, worek okołosercowy) (łac. saccus pericardiacus) – podwójna błona surowicza workowatego kształtu, obejmująca w postaci dwuściennego worka serce kręgowców i zdecydowanej większości mięczaków.
Budowa osierdzia człowieka:
Osierdzie składa się z dwóch części – osierdzia surowiczego i osierdzia włóknistego, między którymi znajduje się jama osierdziowa (łac. cavum pericardiacum).
Osierdzie surowicze (łac. pericardium serosum) – utworzone z cienkiej błony, która złożona jest z dwóch blaszek przechodzących jedna w drugą, osierdzia trzewnego i osierdzia ściennego. Osierdzie ścienne zwane blaszką ścienną wyściela wewnętrzną powierzchnię osierdzia włóknistego, w okolicy dużych naczyń krwionośnych przechodzi na powierzchnię serca, tworząc osierdzie trzewne zwane blaszką trzewną lub inaczej nasierdziem. Pomiędzy dwiema blaszkami osierdzia surowiczego znajduje się jama osierdzia, wypełniona płynem, który umożliwia wraz ze śliskością obu warstw swobodne przesuwanie się komór serca w osierdziu podczas ich skurczów.
Osierdzie włókniste (łac. pericardium fibrosum) – tworzy warstwę zewnętrzną i składa się z tkanki łącznej włóknistej zbitej. Spełnia następujące funkcje – zapewnia sercu ochronę w razie urazu, łączy mostek i przeponę za pomocą włóknistych połączeń, poprzez połączenia ze ścianami tętnic, które przechodzą przez osierdzie włókniste pozwala "zakotwiczyć" serce w otaczających tkankach, osierdzie włókniste nie dopuszcza do rozszerzenia serca ponad bezpieczne dla niego granice pod wpływem napływającej krwi.
-
Letrox to to samo co eutyrox.
-
-
Witam! mam do was takie pytanie ; Jestem po osunięciu lewego płata oraz osierdzia nie mam jeszcze wyniku histopatologi byłem u endokrynologa i zalecił mi Letrox-50mg i mam brać po pół tabletki przez 15dni a potem 1 całą .Podpowiedzcie mi proszę bo nie widziałem żeby ktoś pisał na temat Letroxsu i nie wiem co o tym sądzić .Po przejściu na całą tabletkę skoczyło mi ciśnienie mimo tego że biorę leki na obniżenie ciśnienia nadal mi się utrzymuje się dość wysokie i od czasu operacji boli mnie głowa czy te objawy są raczej namolne i czy ktoś z was mi może coś doradzić w tym temacie i czy przez okres unormowania hormonów mogą występować problemy z nadciśnieniem proszę odpiszcie !!! Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie :D Daytek