Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    kromka wiesz co a moze cos zle zrozumialas ? nigdy nie slyszalam o czyms takim ze tak brodawkowaty przezyca sie z jajnika - jak to mozliwe ? oczywiscie nie mowie ze klamiesz czy cos ale mam poprostu nadzieje ze cos zle zrozumialas - z tego co wiem pierwsze gdzie jest rak tarczycy to tarczyca a potem moga byc dalsze przezuty - pozatym lekarz mowila mi ze rak tarczycy nie przerzuca sie na jajniki - datego sie zdziwilam - mam nadzieje ze okaze sie ze nie jest tak jak piszesz :) bo naprawde slyszalam o przeroznych przezutach rozmawialam sporo o tym z moja lekarz i nigdy czegos takiego nie slyszalam jeszcze daytek bardzo mozliwe ze tabletki Ci nie odpowiadaja - duzo tabletek hormonalnych wywoluje bole glowy - porozmawiaj o tym z lekarzem moze zmieni Ci tabletki :) sylwusia a jak tam u Ciebie samopoczucie :) moj skarbek jedyne co teraz robi to gania koty haha to jego ulubione zajecie teraz :)
  • 10 lat temu
    Witam! Dzięki ona26 za powiedzieć zastanawiam się tylko czy po tym LETROKSIE mam złe samopoczucie chyba mi nie podpasował mam wizytę 22 kwietnia u endo zobaczę co na to powie. Narazie biorę 1 tabletkę 50mg na dobę ale pewnie będę brał większą dawkę ale to dopiero po wyniku histopatologi .Jeszcze raz dzięki pozdrawiam!!! Daytek
  • 10 lat temu
    Ona26 Dokładnie tak napisane było w histopacie: przerzut raka brodawkowatego z jajnika? Z tarczycy? Oczywiście po łacinie. Już niedługo się przekonam jak to jest bez tarczycy. Póki co już przyzwyczajam się do tabletek. A tak wogole to gratuluję syna! 8 miesięcy to już pewnie zaczyna rozrabiać!
  • Ona26 - no to gratulacje - niech sobie chlopak szoruje po dywanie ile wlezie :) u nas tez powoli robi sie wiosna choc troche niesmialo. Pozdrowienia zza wielkiej wody :)
  • 10 lat temu
    a u mnie wszystko ok :) dalej czekam az zrobi sie cieplej :) synek skonczyl juz 8 miesiecy i wczoraj zaczal raczkowac :D
  • 10 lat temu
    kromka tak jak pisza dziewczyny - zycie bez tarczycy wcale sie nie roznie od tego z tarczyca - ja nie czuje w ogole roznicy :) najwazniejsze to dobrac dobrze hormony i nie zapominac o tabletce i wszystko bedzie tak jak wczesniej :)
  • 10 lat temu
    daytek mialam identyczna sytuacje - endo powiedziala ze jak cisnienie jest zawysokie to dawka hormonow najprawdopodobniej jest zawysoka - teraz cisnienie mam w normie ale sporo czasu minelo polki wrocilo do normy - bole glowy spowodowane sa najprawdopodobniej zawysokim cisnieniem - do czasu kiedy nie wyrownasz sobie hormonow - unikaj kawy i produktow ktore podnosza cisnienie - dla mnie samo to ze zrezygnowalam z kawy cisnienie sporo sie obnizylo - ale oczywiscie nie odrazu tylko po jakims czasie
  • 10 lat temu
    anka 1978 kochana nie pisz o przerzutach na wezly :) bo przeciez nie masz takiego rozpoznania :) wiem ze sie martwisz ale powiem Ci ze hirurg w czasie operacji widzi czy wezly sa podejrzane czy nie i juz po operacji moze powiedziec czy cos jest nie tak - nie martw sie na zapas - co do biopsji - w ogole jej nie wierze ! mialam pobierana biopsje 5 razy i kazdy wynik brzmial - brak komorek nowotworowych - po operacji okazalo sie ze rak byl na jednym guzie (naszczescie nie na najwiekszym)
  • Oooo czesć Ona26 - dobrze Cie widziec :) Adam - w Polsce jest wielu dobrych specjalistow od tarczycy, wystarczy zobaczyc jak tu dziewczyny pisza, troche mnie dziwi, ze Gliwice kaza wam az tyle czekac, ale moze jesli Ci sami lekrze co w Gliwicach operuja w waszym regionie to jest to jakas alternatywa. Macie jeszcze chwile czasu na spokojne przemyslenia. Na pewno podejmiecie dobra decyzje :)
  • Oooo czesć Ona26 - dobrze Cie widziec :) Adam - w Polsce jest wielu dobrych specjalistow od tarczycy, wystarczy zobaczyc jak tu dziewczyny pisza, troche mnie dziwi, ze Gliwice kaza wam az tyle czekac, ale moze jesli Ci sami lekrze co w Gliwicach operuja w waszym regionie to jest to jakas alternatywa. Macie jeszcze chwile czasu na spokojne przemyslenia. Na pewno podejmiecie dobra decyzje :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat