Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Do Kaja
Witam mając karte onkologiczna czekalam tydzień na konsultacje w Gliwicach bez karty okolo miesiąca.Myślę,że warto tam się udać.Będzie dobrze :-)
-
Witam wszystkich,
Przede wszystkim dziekuje Wam za podzielenie sie Waszymi historiami. Dzieki temu forum oswajam sie powoli z moja diagnoza... dwa miesiace temu wykrylam u siebie duzego guza na tarczycy. miesiac pozniej wynik biopsji: podejrzenie raka brodawkowatego. :( Dodam ze jestem w zaawansowanej ciazy.
pozdrawiam zwlaszcza ciezarne kolezanki.
-
Witam wszystkich,
Przede wszystkim dziekuje Wam za podzielenie sie Waszymi historiami. Dzieki temu forum oswajam sie powoli z moja diagnoza... dwa miesiace temu wykrylam u siebie duzego guza na tarczycy. miesiac pozniej wynik biopsji: podejrzenie raka brodawkowatego. :( Dodam ze jestem w zaawansowanej ciazy.
-
Witam wszystkich,
-
Witam,
sylwusiaaa87...jak tam zdrówko? Dawno mnie tu nie było, czekałam na wynik drugiej biopsji. Tym razem potwierdzony został guz pęcherzykowaty (st. IV) o cechach niekorzystnych dla mnie, bo zarówno ma mikrozwapnienia jak i unaczynienie:( W przypadku tego rodzaju guzka, o tym czy to moze byc rak, dowiem sie dopiero po wycieciu i dokladnym zbadaniu. No coż, usuwać trzeba, pytanie kiedy? Chirurg, ktora robila biopsje jest zdania, zeby czekac jesli guz sie nie powieksza (tego akurat nie wiem, bo jeszcze nie miałam usg guzka w ciąży). Też podała termin 3 miesiące po porodzie...chociaz ja czakalabym nwet dluzej, zeby odkarmic dziecko (pierwsze karmilam 8 miesiecy), z drugiej strony to juz chyba ryzyko dla mnie:( Zalecała też konsulatcje z Gliwicami. I tu moje pytanko do Ciebie, czy masz tam jakieś namiary, jak długo trzeba czekać na takie konsultacje? Na poczatku czerwca mam tez wizyte u mojej endo, zobaczymy co ona powie i przede wszystkim co pokaze usg.
Dziekuje bardzo za odpowiedź!
Pozdrawiam.
-
Hej Kawka - nie udziele Ci dobrej odpowiedzi bo ja tam jestem na troszke innych zasadach. Umawiam sie z p. doktor i ona dobiera mi hormony i robi USG tarczycy i wezlow i to tyle. Nie moge miec w ciazy RTG. Na moj rozum jesli to ma trwac tylko jeden dzien to chyba wystarcza normalne ciuchy, wiesz -jak tam jestem to widze zawsze ludzi, ktorzy siedza na oddziale i na cos czekaja, zawsze myslalam, ze to tylko na wypis ,ale moze wlasnie inni tez maja czasami takie badania.
Pozdrawiam
-
Od niedawna chodzę w przychodni przyszpitalnej do dr Agnieszki B. -B. Ostatnio musiałam zmienić. Wcześniej chodziłam do dr. M. ale ztamtąd odeszła.
-
Czy ktoś miał operację w Bydgoszczy w Juraszu u dr Pypkowskiego . U mnie zdiagnozowano raka brodakowatego prawego płata tarczycy , jestem po pierwszej biopsji cienkoigłowej , i badaniu usg . Może mi ktoś doradzi czy robić jeszcze jakieś badania żeby sie upewnić i tak łatwo nie dac sie pociąć . Podpowiedzcie mi jak jest po operacji bardzo boli mam do wycięcia całą tarczycę z węzłami .
-
Sylwusia, a na tym oddziale na badania można chodzić w normalnych ciuchach ? Nie trzeba się przebierać ? Może to głupie pytanie, ale lekarka nic mi nie mówiła. Lekarka mi tylko mówiła żebym wzięła lek Euthyrox ze sobą. Żebym nie połykała przed badaniami. Oraz wynik poprzednich badań.
-
zaskoczona
no właśnie powiedział żebym wyluzowała ;) A tak na poważnie że taki przebieg że nic sie nie dzieje niepokojącego ufff a wyglądam jakbym sobie szlaczek namalowała ;)
kawka
takie badania to super sprawa. Jeden dzień i wszystko super :)