Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • witam 3 czerwca wybieram się do Gliwic na radiojod proszę o porady co zabrać, ile dni jest się na oddziale zamkniętym co mnie tam czeka ,dodam iż mam mieć w warunkach rhtsh, wszystkie informacje będą cenne .pozdrawiam
  • 9 lat temu
    I już po badaniach. Na oddziale nie byłam, tylko przesiedziałam na korytarzu w przychodni przyszpitalnej. Miałam badania z krwi i RTG. Niestety resztę badań czyli USG brzucha i szyi w poniedziałek.
  • 9 lat temu
    Kawka operacje miałem maja trzy dni i do domu powiem ci że czuje się bardzo dobrze tylko trochę boli szyja i gardło ale to nie bul w porównaniu z innymi operacjami. Trzymam za ciebie kciuki aby wszystko się powiodło jak wyjdziesz to napisz!!! Pozdrawiam Daytek :)
  • 9 lat temu
    Daytek, to pięknie. Jestem w szoku, że tak wszystko szybko poszło. Kiedy miałeś operacje ? Też byłam operowana w tym szpitalu i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć. Może czytałeś jutro idę do Szpitala Bielańskiego na oddział. Będę miała kilka badań w jeden dzień. Trzymaj się. Pozdrawiam. ;)
  • 9 lat temu
    Cześć KAWKA !!! Jestem już po Re-operacji na Onkologi i powiem że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony . Odział jest bardzo kameralny i wspaniała opieka pielęgniarska ta jak powinno być lekarz też super aż wychodzić się nie chce i powiem szczerze że tego się nie spodziewałam usunęli mi wszystko wraz z węzłami teraz czekam na wynik i wtedy do Endo i Jod tylko że sporo się czeka no ale co zrobić trzeba czekać. Pozdrawiam Daytek :D
  • Ten rak ponoć taki rzadki a tu tyle nowych osób, w Gliwicach pytałam lekarki czy ciąża przyczynia się do tego dziada, kategorycznie zaprzeczyła a ja twierdze ze chyba jest odwrotnie....... :/
  • Sylwusiaa87 - jestem w 37 tygodniu obecnie, niedługo planowane cc i operacja okolo 3 tygodnie po rozwiazaniu, jeśłi połóg będzie przebiegał dobrze. Lecze sie w Gdansku, operacja bedzie w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym. Niestety odradzają mi karmienie piersią. :( Biore Letrox 50 (to samo co Euthyrox). Guz jest duzy i prawdopodobnie zajęte są węzły chlonne. Po potwierdzeniu ze to rak wysla mnie do Zgierza. Najgorsza bedzie potem kwarantanna od dziecka, ale jakos musimy to przetrwac. Mój mąż żartuje, że kupi licznik Geigera i będziemy mierzyć czy mogę się już do dziecka zbliżyć :). Pozdrawiam
  • Sylwusiaa87 - jestem w 37 tygodniu obecnie, niedługo planowane cc i operacja okolo 3 tygodnie po rozwiazaniu, jeśłi połóg będzie przebiegał dobrze. Lecze sie w Gdansku, operacja bedzie w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym. Niestety odradzają mi karmienie piersią. :( Biore Letrox 50 (to samo co Euthyrox). Guz jest duzy i prawdopodobnie zajęte są węzły chlonne. Po potwierdzeniu ze to rak wysla mnie do Zgierza. Najgorsza bedzie potem kwarantanna od dziecka, ale jakos musimy to przetrwac. Mój mąż żartuje, że kupi licznik Geigera i będziemy mierzyć czy mogę się już do dziecka zbliżyć :). Pozdrawiam
  • Kaja - teraz najwazniejsze, ze bedziesz pod kontrola i beda monitorowac guzka. Co do Gliwic to nie wiem jak to tam dziala (ale sa tu inne specjalistki od tego miejsca :)) bo ja sie tam nie lecze. Kiedy to info na mnie spadlo jak grom z jasnego nieba to po prostu dzwonilam i tam by miec opinie specjalistow nie tylko z jednego Instytutu Onkologii, ale tez wlasnie z Gliwic. I Warszawa i Gliwice kazaly czekac. W naszym przypadku to chyba oprocz samego guzka wazny jest poziom TSH, ktory w ciazy moze skakac i tez to cholerstwo ewentualnie aktywizowac.... ale to juz pewnie od endo wiesz. Nie wiem tez jak to wyglada w Gliwicach bo ja w Warszawie jestem juz w kolejce na zabieg i mam sie zglosic po rozwiazaniu w celach ustalenia dokladnego terminu, sugeruja aby byl to okres po pologu, najwczesniej 6 - 8 tyg po. Ja wiem, ze jesli tylko zdrowie moje i malucha pozwoli to chce jak najszybciej miec operacje za soba. W szpitalu podobno ok. 2 - 3 dni. Po zejsciu narkozy jak mowi moja chirurg mozna wrocic do karmienia piersia, potem czekamy na jod ( podobno ok. 2 m) i juz po jodzie sprawa z mlekiem niestety zamknieta :( Gosia1983 - Wiem co czujesz - teraz prosze Cie nie doluj sie, mysl o maluszku i porodzie - mi to pomaga i pozwala nie zwariowac czekajac. Najpierw jedno potem drugie zalatwimy. Nie jestesmy tu pierwsze takie. W ktorym miesiacu jestes i gdzie sie leczysz ? Pozdrawiam wszystkich
  • 9 lat temu
    Numer do rejestracji w Gliwicach 32 278 93 17 dzwoń po13 :-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat