Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • A ty Wiesiu z biopsji dowiedzialas sie o raku jak dugo czekasz na operacje?
  • A ty Wiesiu z biopsji dowiedzialas sie o raku jak dugo czekasz na operacje?
  • Na Gliwice po moim tel czekalam tydz.Pytalas czy mialam usunieta tarczyce z wezlami ,wiec odp ,ze tak cala tarczyce plus wezy.W Gliwicach przed wizyta zrobili mi usg i pobrana mialam krew .Moj guz byl welkosci0,6cm jest to microrak pT1a i ze wzgledu na dobre wniki i tak malego raka w chwili obecnej nie wymagam leczenia uzupelniajacego radiojodem,jednakze pozostaje pod kontrola CO.Wizyte kontrolna mam zaplanowana na styczen2016 na ktorej bede miala usg +plus pobrana krew,a dalej zobaczmy kiedy nast.Wiesiu w Gliwicach poznalam bardzo duzo osob ktore mialy tak jak my raka i zyja ,sa po operacji 6,10,15 lat.
  • Wiesiu 10 ja nie moge powiedziec ,ze po operacji czulam sie zle.Wiadomo zaraz po bolalo troche gardlo i przy podnoszeniu glowy pomagalam sobie ale w moim przypadku to byl bol krotkotrwaly i do zniesienia,prosze nie boj sie na tym oddziale pracuja bardzo mile pieleg.wiec powiedza Ci co i jak robic po operacji.Ja operacje mialam w czw,a wyszlam ze szpitala w sobote.Juz przed operacja wiedzialam ,ze mam raka ,wyszlo mi to w biopsji tarczycy,operacja i wynik histop.to potwierdzil.Dodam,ze za wynikiem histop.czekalam niecale 2 tyg ,wtedy zostalam wezwana na oddzial i dostalam namiary na gliwice,miedzy czasie mialam czekac za tel z oddzialu aby odebrac pozostale czesc karty onkologiczne J,ktore wypelnia konsylium K
  • Anita a jak teraz się czujesz , długo do siebie dochodziłaś po operacji , masz już wyniki potwierdzające że to był rak , ja k długo leżałaś w szpitalu po operacji , co teraz ci zalecili też Gliwice - czy już jesteś po jodzie . Czy tak usunęli ci te węzły koło szyi ? Mam opercaję u Pypkowskiego 03 .08.2015 do tego czasu kazał mi zrobić badani rtg, ginekologa-ble, laryngologa .
  • Wiesiu 10 ja mialam operacje w Bydgoszczy i operowal mnie dr Pypkowski.Osobscie bardzo bede chwalila dr i pielegniarki pracujace na endokry.-chirurg.Mialam tak jak Ty usunieta cala tarczyce wraz z wezlami.Jestem miesiac po operacji j czuje sie dobrze.
  • 9 lat temu
    Też się cieszę, że po 2 latach od diagnozy nic złego się nie dzieje.
  • Kawka ciesze sie że wyniki ok :)
  • Zle sformulowalam wpis - ta blondynka z kitka to ja - myslalam, ze moze Ty bylas w bialych trampkach i mialas czarna torbe. Jesli to nie Ty - to nic sie nie stalo - i wcale mnie nie zasmucilas - przeciez wszystko u Ciebie super i to sie tylko liczy :)
  • 9 lat temu
    Sylwusia muszę Cię zasmucić. To nie ja tam siedziałam. Po pierwsze nie jestem blondynką, po drugie nie mam długich włosów, a po trzecie nie było mnie na oddziale endo, tylko cały czas siedziałam w przychodni przyszpitalnej. W ogóle to dzisiaj cały czas latałam z dołu na górę. :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat