Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Zetka ma rację,młody organizm szybko się regeneruje.
-
dziewczyny jeśli ktos ma problemy z wapnem musi mieć dietę bezmleczną ,chodzi o to że w nabiale jest fosfor który utrudnia wchłanianie wapna ,tak że absolutnie żadnych serków i innych takich
Anka 50 rozumię cię bardzo dobrze ,najgorzej jak choruja nasze dzieci ciężko jest ale dacie radę ,ostatnio w gliwicach jak wychodziłam do domu był przyjmowany 11-letni chłopiec miał świeżą bliznę nie tylko po tarczycy ale i po węzłach bocznych,twój syn szybko zapomni o tym gadzie i zobaczysz jeszcze troszke i wróci do normalnego życia Ja stara baba po 2 operacjach po 2 jodach wróciłam do pracy i staram się normalnie żyć a cóż taki młodzieniec ,pozdrawiam :)
-
Wczoraj była masakra...ale dzisiaj jakiś super dzień,złaziłyśmy się z moimi dziewczynami po lesie( 14 i 8 lat),byłyśmy na"skoku"na czereśniach w opuszczonym starym ogrodzie,drzewa tam mają chyba po 50 lat,karmiłyśmy konie.Cudne leśne powietrze,jak w herbapolu...Dzisiaj we mnie moc,jutro zobaczymy jak będzie.
Wiecie,operacji,zabiegów też się nie boję,jestem dosyć wytrzymałana ból,jedyny strach to efekt końcowy.
Staram się myśleć pozytywnie,tylko w moim przypadku jak po grudzie,dwa razy leczyłam depresje.Taka osobowość8-)
Dziękuję wam bardzo<3
-
Mi nic takiego nikt nie mówił ale wapno miałam w normie. I nawet na drugi dzień po operacji na śniadanie dostałysmy twarożek :) Ale jedna pacjentka co miała bardzo niski poziom wapna dostała takie zalecenia jak pisałam wyżej.
-
Syn jest krotko po operacji i kazano mu stosować dietę bezmleczna :-),operacja byla w ,Gliwicach
-
Dużo różnic widzę miedzy Gliwicami a Warszawą i też pytanie gdzie sie jest operowanym. Ale suma summarum nie ważne jak ważne żeby być zdrowym :)
-
No i tu czegoś nie rozumiem bo nam w Gliwicach kazano wystrzegać się nabiału po operacji tarczycy......co lekarz to inne zalecenia.
-
Hejka Asica ciesze sie ogromnie ze u Ciebie ok :) Na takie wyniki to warto bylo tyle tam siedzieć ;) Jak ja bym juz chciała wiedzieć czy jestem czysta :( bo samego jodowania sie nie pękam tylko badania po. Bo w sumie pod katem przerzutów itp żadnych badan nie miałam. Jak mi lekarz kiedyś powie ze muszę hormony odstawić z cala świadomością mu powiem żeby mnie dobił. Nie wyrażę zgody za żadne skarby świata. Wiem że każdy inaczej to przechodzi. Mam organizm obciążony dodatkowo silnymi migrenami - już ładnie byłam podleczona przed rakiem a tu doszedł stres ataki wróciły. Pocieszające przytyłam tylko 5 kg mimo że czuje sie jak napompowany balon dzis sie w lusterku nie poznałam ;) Ale to juz jutro szpital i mam nadzieje ze juz od jutra bede mogła brac hormony.
Vjolka tez tak uwazam jak Asica ze bedzie dobrze. Nie ma co panikować. Będziesz po konsultacji to daj znać. A w takich ciężkich chwilach pisz od tego tu jesteśmy. W każdym razie ja służę ramieniem jakby co ;)
Anka50 wynika że ma niedobór wapna. A miał usuniętą tylko tarczyce czy przytarczyczki też? Chirurg polecił po operacji aby jeść bardzo dużo nabiału - różnego rodzaju serki, pić mleko. Osobiście problemu z wapnem nie miałam po operacji przez 10 dni brałam 2 tabletki wapna a teraz 1. Zresztą nawet nie kontroluje tylko raz sprawdziłam po odstawieniu hormonów było w normie.
-
Mój syn ma 17 lat guz został przypadkowo wykryty podczas usg, nie miał żadnych objawow oprócz lekko powiekszonego wola.
-
anka50 to ile twój syn ma lat i jak go wykryliście?