Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • kaska też przytyłam ale u mnie to weszło na mnie po odstawieniu euthyroxu na miesiąc przed jodowaniem i ni cholery nie chce zejść. A po jodowaniu to o 3/4 mniej jem o słodyczach to w ogóle już nie wspomnę bo mi się nie chce. A waga jak była taka jest. Fakt że cały czas w niedoczynności jestem :( Na sport też nie mam co liczyć :( moja energia życiowa wraz z tarczycą chyba została zutylizowana ;)
  • 9 lat temu
    ja tez chciałabym mieć dziecko kolejne ,mój endo mowil mi ze można mieć dzieci , tylko ciekawi mnie jak to bywa w praktyce ;-) aaa mam jeszcze do was pytanie czy to normalne ze się tyje po tym euthyroxie? bo mi przybylo chyba z kilka kg, nie jem nie wiadomo jak dużo, ale czuje ze tyje. chodzi mi po glowie już sport jakiś ale zebrac się nie mogę jeszcze... ;/
  • Oczywiście że możesz zajść w ciąże są tu dziewczyny które chwaliły się swoimi pociechami po zakończonym leczeniu :)
  • Podbijam pytanie o ciążę po jodzie? Mam 23 lata no i chciała bym mieć dzieci w przyszłości, ale jakoś nikt nigdy nie poruszał tego tematu jak to wygląda po jodzie, czy wg mam szanse? Czy ktoś leczy się w Poznaniu na Przybyszewskiego?
  • Podbijam pytanie o ciążę po jodzie? Mam 23 lata no i chciała bym mieć dzieci w przyszłości, ale jakoś nikt nigdy nie poruszał tego tematu jak to wygląda po jodzie, czy wg mam szanse? Czy ktoś leczy się w Poznaniu na Przybyszewskiego?
  • Jeju, w Poznaniu za zastrzyk to trzeba prywatnie iść do Profesora i zapłacić. Teraz się bujam bez hormonów i puchnę, rosnę czy co to jest. Wkurzający stan. Aktualnie biorę też 6 razy po 1000 calperosu i jeszcze 3 razy po 1 miligramie alfadiolu. Trudno mi jest całkowicie przejść na bez mleczną. Czy produkty bez laktozy też odpadły??? Polecacie jakieś mleka roślinne? Żaden lekarz w poradni, ani szpitalu nie mówił o diecie bez mlecznej, a oczy to wyskakiwały im z orbit jak rok temu wspomniałam o tym, że jestem na diecie bezglutenowej.
  • 9 lat temu
    witaj denim dzięki choć trochę się przygotuje na zgierz ;-) a miał ktoś z was tak ze musial tylko odstawić euthyrox na 2 dni przed przyjazdem ? mam być tam 17tego rano a odstawić hormon od 15 sierpnia. jakbym jechala we wrześniu no to musiałabym odstawić miesiac przed. to co to za roznica teraz ?! a w pokojach przed tym jodem ile jest lozek? jak warunki ? czysto jest w miare ? no i powiedzcie mi jak to jest z ta kwarantanna ? jak długo po tym jodzie? mam 4 letnia corke - będzie ciężko jak mnie chwyci ten jod ... jak jej wytlumaczyc ze mama nie może dac buziaka i przytulic ?? ;-( no i czy ktoras z was zaszla w ciaze po tym jodzie ?? czy udało się wam w miare szybko ?
  • 9 lat temu
    kaska Leczę się Zgierzu od 2 lat. 3 wizyty na koncie. Oddział dosyć skromny. Koedukacyjny. Jedna łazienka, 2 toalety, plus jeden prysznic !!!!!!! Faceci mają swoją łazienkę oczywiście. W izolatce jedna łazienka z toaletą plus ogromne okno, co mnie wkurzało na maksa. Czułam się jak obserwowane rybki w akwarium. Całe szczęście można je zasłonić. Catering gorzej niż źle.Chodzi o jakość. Była kolacja o 14.00 któregoś dnia..... Jedzenie to nie treść mojego życia podkreślam. Radzę wziąć coś ze sobą. Owocki, jakieś warzywa, bo tego nie zobaczysz na oczy. Picie przede wszystkim. Słynne hektolitry wody do izolatki. Jest lodówka. Lekarze spoko, ordynator ok. To najważniejsze. Jest tv w pokojach. Weź ze sobą jakieś drobne jeżeli lubisz oglądać. Godzina 2 zety jak dobrze pamiętam. Jeżeli będzie Ci pisany radiojod leczniczy w izolatce, polecam do "ciumkania" lizaki. Rano zgłaszasz się na oddział. Wchodzisz do gabinetu ordynatora, rozmowa i wywiad. Potem do sekretariatu, formalności, opaska na rękę. Idziesz do pielęgniarek, badanie krwi itd. I potem przydział łoża madejowego i dalsze przewidziane rozrywki. Weź koniecznie ze sobą 3 komplety ciuchów szpitalnych. (jakieś wygodne, ale nie musi to być piżama, jakieś legginsy, t-shirt, jak lubisz) Do końcowej scyntygrafii trzeba mieć ciuchy dziewicze. Jeżeli trafisz do izolatki dostaniesz piżamkę szpitalną jak wszyscy w izolatce. Bardzo twarzowa :-) Wszyscy w niej jak white ghost wyglądają. Jak masz jakieś pytania pisz. Ps. Na oddziale jest czajnik.
  • 9 lat temu
    czesc, jestem Kasia. mam 27 lat. wykryto u mnie raka brodawkowego w kwietniu br. szybkie skierowanie do szpitala i udało mi się w ciągu 6 dni zapisac na operacje. 30 kwietnia miałam operacje. balam się wszystkiego ze jak to będzie wygladalo, jak będę się czuc po operacji... a wiec bolalooo ... najbardziej wstawanie z lozka, połykanie. dalam rade. wynik hist-pat ok (jeśli można to tak nazwac ) najważniejsze nie mam przerzutow. guzek okazal się mniejszy niż na usg przed operacja. na szczęście. wizyta u endokrynologa i skierowanie do zgierza. dodzwoniłam się i pierwsza wizyta miała być we wrześniu ale dzwonili do mnie i przesunęli na 17 sieprnia. już niedługo. dobrze i nie dobrze. strach ma wielkie oczy bo nie wiem co tam będzie czy dostane ten jod bo pani dr powiedziała ze być może mnie to ominie. nie wiadomo... jak tam jest w tym Zgierzu ? był ktoś tam z was? pozdrawiam was

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat