Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Vjolka nie mówiłam lekarzowi o podejrzeniu endo. Ale na możliwości gabinetu mnie przebadał i stwierdził że przy raku muszę sie bardzo dokładnie badać wiec zlecił usg "dowcipne" ;) i piersi. Dopiero coś będzie mógł powiedzieć jak on to stwierdził. Miałam iść prywatnie ale po co, jak można mieć na ubezpieczenie dobrego lekarza?
-
Kalmara jak wizyta u gino?
-
A dzięki, to o to chodzi...
No bo już zgłupiałam, z jednej strony słyszy się, że podstawowymi produktami w niedoborze wapnia, to produkty mleczne, że nic innego nie jest w stanie z nimi konkurować; a tu nagle, że przy niedoborze i suplementacji wapnia trzeba trzymać dietę bezmleczną. I bądź tu człowieku mądry :-/
ooo trochę poszukałam i znalazłam o tym artykuł :D
http://gazetapowiatowa.pl/poradniki/czy-nabial-to-najlepsze-zrodlo-wapnia/
-
dziewczyny przy kłopotach z wapniem wskazana jest dieta bezmleczna bo w nabiale jest zawarty fosfor który utrudnia wchłanianie wapnia,pozdrawiam :)
-
Zosik92
A o co chodzi z tą dietą bezmleczną? Tak jakoś nie mogę sobie tego poukładać, że przy tężyczce, niedoborze wapnia jest wskazana dieta bezmleczna?
-
Jaka ulga, ja teraz też tydzień po odstawieni leków 3kg na plusie, ale były też spotkania i alkohol, więc pewno też sobie pofolgowałam. W zeszłym roku przytyłam bez leków przez miesiąc 4,7kg, z czego po jodzie po dwóch tygodniach od razu straciłam 2,7 bez większego trudu. Dziwi mnie tycie po eutyroxie, ja jak mam dobrze ustawione leki to chudnę, ale dietetyk ma na mnie oko. Ostatnio się dowiedziałam, że czasem eutyrox nie działa to podaje się ten lek na L, a jak to tez nie to bodajże Nowotyral, ale nie jestem pewna. Ogólnie w zeszłym roku bez leków byłam plackiem, ociężałym, spuchniętym, leżącym plackiem a w tym roku to mam tyle energii, że zastanawiam się co jest nie tak, albo co będzie jak odczuje wzrost TSH. Byle nie tężyczka. ;)
-
-
no właśnie szczęśliwi co mają ustawione dobrze hormony. Mi powoli spada tsh wiec zobaczymy jak to dalej będzie.
kaska to jest wielkość i rodzaj raka jakiego masz
-
Jaka ulga, ja teraz też tydzień po odstawieni leków 3kg na plusie, ale były też spotkania i alkohol, więc pewno też sobie pofolgowałam. W zeszłym roku przytyłam bez leków przez miesiąc 4,7kg, z czego po jodzie po dwóch tygodniach od razu straciłam 2,7 bez większego trudu. Dziwi mnie tycie po eutyroxie, ja jak mam dobrze ustawione leki to chudnę, ale dietetyk ma na mnie oko. Ostatnio się dowiedziałam, że czasem eutyrox nie działa to podaje się ten lek na L, a jak to tez nie to bodajże Nowotyral, ale nie jestem pewna. Ogólnie w zeszłym roku bez leków byłam plackiem, ociężałym, spuchniętym, leżącym plackiem a w tym roku to mam tyle energii, że zastanawiam się co jest nie tak, albo co będzie jak odczuje wzrost TSH. Byle nie tężyczka. ;)
-
przekichane z ta tarczyca.. ;-/ już najlepiej chciałabym to mieć za sobą. a co to jest za symbol ? musiałam go podac jak rejestrowałam się do zgierza /
pT1apN0 , R0