Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Dzięki,dla mnie wczesna kolacja to się zaopatrzę;-)
A jak towarzystwo na oddziale?
-
Zaskoczona faktycznie ściąganie drenu nie jest takie złe :-)
Vjolka to zależy jak sobie lubisz podogadzac przekąskami :-) napisze jak tu mniej wiecej wygląda: sniadanie kolo 7-8 albo bułka, albo 4 kromki, masło i albo dżemy, albo serki, albo kiełbaski- naprawdę da sie najeść, potem koło 13 dwudaniowy obiad jak dla mnie naprawde niezły, pożywny i urozmaicony, potem kolacja około 16-17 coś na styl śniadania.
Pod wieczor można sie czyms wspomoc i ewentualnie jakies owocy albo pomidory, ogorki do kromek.
-
Jak chodziłam do pracy na drugą zmianę,to moją starszą córkę(a miała wtedy 4 latka)dziadek zgarniał z drogi,bo płacz z piskiem był na całe osiedle.Po takiej akcji był zawsze podrapany. Ja natomiast ze łzami w oczach biegłam do autobusu.Jak wstawałam na pierwszą zmianę, to mała też już po czwartej rano szlochała.Teraz się z tego śmieję ale wtedy...:-)
-
Ja mam 4 letnia córkę i też muszę ją pozostawić z babcią... Oszalal ja ze jadę do szpitala i że potem może być tak że mamusia nie będzie mogła przytulic.. Ciężko mi się to mówi ale mam wrażenie że to rozumie. Jak miałam usunieta tarczyce to mała za mną strasznie płakała, chce do mnie itd... Oby tym razem było lepiej.mam też nadzieję że tego jodu nie dostanę bo mój endokrynolog wspomniał że może mnie to ominąć i oddziałowa w zgierzu też napomknela. Zobaczymy, ale przygotować się muszę....
Trzymam kciuki za wszystkie
-
Dziewczyny czy wziąć do Gliwic przekąski czy wystarczą owoce i jogurciki?
-
Pozdrawiam Zaskoczona:-) i całą resztę :-)
Mamuśki,ja mam dwie dziewczynki, 8 i14 lat,już duże.Z doświadczenia wiem, że my matki bardzo przeżywamy pójście do pracy,wyjazd, itp, bez pociech.Nam serce pęka a dzieci tak naprawdę świetnie sobie bez nas radzą z pomocą bliskich.Wiem co mówię:-)
-
Trzymam za was wszystkich kciuki i za dobre wyniki i samopoczucie. Uszy do góry, pierś do przodu i dużo pogody ducha :)
Chociaż rozumiem zwłaszcza mamy , które muszą zostawiać małe dzieci , przechodzić te kwarantanny, wyjazdy, itd, albo te dziewczyny, które macierzyństwo mają jeszcze przed sobą i wasze obawy , leki, ale trzeba ufać, wierzyć i nie poddawać się . <3
-
Marjolie
ja nie jestem lekarzem i nie mam fachowej wiedzy, ale myślę, że Rak brodawkowy z wariant pęcherzykowy nieotorebkowany to chyba nie to samo co wariant pęcherzykowy. Czy to jest wynik z biopsji czy już materiału po wycięciu tarczycy?
Jeśli z biopsji to nie można tak na 100 % określić rodzaju raka. Nie miej jednak to nie koniec świata, to jest do wyleczenia.
pT3 oznacza wielkość guza - obszar który zajmuje guz. pamiętać jednak trzeba ,że ilość przerzutów i wielkość guza tarczycy nie jest powodem do rwania włosów z głowy. Czasami trzeba będzie wziąć większą dawkę jodu, albo trzeba będzie powtórzyć , ale cały czas jest to do wyleczenia , będzie OK
-
Mango
wyciąganie drenów czy szwów nic nie boli. Dobrze ,że lalkarka zauważyła i załatwiła sprawę krtani od razu podczas pierwszej operacji. W loży na pierwszym jodzie, to chyba świeci większość, ale to tylko oznacza ,że tam znajdowały się jakieś resztki, itd. i wchłonęły jod, a on się już z nimi upora. Ja miałam bardzo duży ten obszar podczas leczenia jodem, a podczas diagnostyki jodem już nie było śladu. Będzie dobrze :)
-
Gatta dzieci od lat 10 moga wchodzic na oddzial. Ale nie ma takiej potrzeby zeby wchdzic na oddzial, przed wejściem jest świetlica gdzie mozna sobie usiąść, a przed szpitalem jest fajny teren z laweczkami, stawikiem, mostkiem. Lepiej poczekać do tej drugiej doby na odwiedzinki i wtedy usiąść gdzies właśnie poza oddziałem