Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
A to jodowanie nie moze ich tam dobic tych komorek w wezlach? ;( ;(
-
Mango dziekuje za odpowiedz. To kazdemu pobieraja wycinek wezlow przy operacji czy nie zawsze to robia? Czy potem na jodowaniu to wyjdzie gdzie nastapil ewentualny przezut? Hmmm.
A jak Ty sie teraz czujesz Mango? Jak Twoje samopoczucie i wogole teraz po operacji? Czujesz ze cos sie zmienilo z Toba? Czujesz sie gorzej? Czy moze wrecz odwrotnie..
Masz duza blizne?
Przepraszam ze tak pytam ale sama kiedys doznalam wypadku mam wielka blizne na pol nogi mysl ze jeszcze mam byc powycinana po calej szyi strasznie mnie doluje...;/
-
Maszka napisze Ci jak to jest wg mojej wiedzy, jak sie minę z prawda to dziewczyny niech mnie poprawią :-)
Mówiąc o węzłach mam na myśli tylko te szyjne.
Pierwsza ocena węzłów to USG. W moim przypadku obraz byl OK. Ale to o niczym nie swiadczy, podpisywalam zgodę, ze podczas operacji wyciecia tarczycy pobiora wycinek z bocznych szyjnych ktory zbadaja od razu i jeżeli znajda przerzut to usuną mi je razem z tarczyca. Podobno nie znaleźli, wiec je zostawili. Usuneli wiec tylko tarczyce i węzły środkowe, ktore podobno zawsze sie usuwa przy wycinaniu calej tarczycy. Ale to jeszcze nie koniec z wezlami bocznymi. Bo kawalek pobrany w czasie operacji bedzie oceniany dogłębnie razem z tarczyca w badaniu histopatologicznym i jeżeli tam na nich cos jednak znajdą, to powtórna operacja - wycinanie węzłów bocznych szyjnych.
-
Hej dziewczyny czy moze mi ktoras z Was wytlumaczyc jak to jest z tymi wezlami chł jesli sa powiekszone to oznacza ze nastapil tam przezut i wycinaja je razem z tarczyca w tym samym czasie? Czy ktoras z Was miala wycinane? I o ktore wezly chodzi pod pachami czy te na szyi? Kroja w dwoch miejscach naraz? :/ moze glupio pytam ale czytam za duzo o tym wszystkim i juz glupieje..
-
Jezu no mam nadzieje ze jutro wyjdę. Brzuch mnie boli chyba z nerwów. I chyba mnie tu obawialo albo nie wiem co bo coś gardło mnie boli chyba.ale tak łagodnie nie wiem sama a może to po tym jodzie diagnostyczny chociaż wątpię w to albo się już nakręcam. MASAKRA
-
Vjolka a jak się czujesz??
-
-
-
-
kaska
ogromna większość wychodzi, chociaż zdarza się ,że niektórzy zostają jeszcze. Czasami na jakieś dodatkowe badania, gdy coś wzbudza wątpliwości.