Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Dzieki Anka, a jak z terminem pierwszego jodowania? Długo trzeba czekac?
-
Mango
Fajnie,że juz jesteś w domku.Pierwsza wizyta pobierają krew jak masz problem z wapniem potem do chirurga ogląda ranę i do onkologa gdzie ustalają termin jodowania :D
-
Kaska super ze już w domku! I w ogole pewnie taki spokój Cie ogarnął, bo wyniki lepsze być nie mogły!
Jak tam Gatta i Vjolka w domku?
A mam pytanie juz do bardziej zaawansowanych ode mnie, kiedy jest mniej wiecej pierwsze jodowanie po operacji? Bo coś mnie sie o uszy obiło, ze trzeba czekac min 3 m-ce, żeby sie rana najpierw wygoila...
I jeszcze jedno - ta wizyta pierwsza po operacji z wynikami hist, gdzie ustalają dalsze leczenie to taka wyczerpujaca jest? Da sie porozmawiac chwile z lekarzem? Pobieraja krew? Czy to cos jak na "konsylium"?...
-
Jestem już w domu, nareszcie :-) :-) wszystko dobrze :-) :-) , wyznaczonej daty do Zgierza nie mam bo w przypadku kiedy nie podają dużego jodu nie ustalają ponownego terminu. Mam być pod kontrolą wiadomo endokrynologa. Dostalam euthyrox 150. Wcześniej brałam 50. pozdrawiam :-)
-
Zazwyczaj jeśli podczas badań przed operacją jest wykryty rak lub podejrzenie , to wycina się węzły najbliższe tarczycy i te, które również podczas tych wcześniejszych badaniach wyglądały podejrzanie czy z komórkami raka po to by później uniknąć re operacji.
Mango
komplikacje przy operacji tarczycy mogą się zdarzyć tak jak przy każdym zabiegu, ale zazwyczaj kończy się to na szybkim sprawnym wycięciu a rany są niewiele lub niewiele widoczne.
Życzę wszystkim dobrego zdrowia, a tym którzy mają dziś planowane wyjścia po operacjach czy jodowaniu pomyślnych wieści i powrotu do domku :)
-
To ja napisze jak to u mnie będzie wyglądało . Miałam robioną biopsję guzka na tarczycy i węzła środkowego szyjnego. W guzie na tarczycy nie wyszło nic natomiast w węźle chlonnym wyszedł przerzut raka . Operacje mam 7 września i będzie to usunięcie całej tarczycy i wszystkich węzłów chłonnych po lewej stronie .
-
Maszka, nie taki diabeł straszny jak go malują :-) nie panikuj:-) wszystko będzie dobrze:-)
-
Kalmara,nawet ok,tylko stan podgorączkowy mnie nęka,no i to trochę osłabia.Wapń chyba ok,właśnie miałam pobranie.
Psychicznie dobrze, jakieś małe myśli wokół wyników,diagnostyki,leczenia...Aa i cukier mam dobry,ale muszę to jeszcze sprawdzać,bo mam jakąś huśtawkę,raz w normie a raz wali do góry.
Mango,coś z tym deficytem będziemy radzić:-)
-
Wydaje mi sie, że kazdemu pobieraja wycinek z węzłów. Tylko niekoniecznie z oby dwóch. Mi lekarz mówił, ze pobieraja z tej strony gdzie był guz badany na biopsji. Ja mam tylko z prawej. Ale dziewczynie z mojej sali mimo ze tez miala guza w prawym płacie pobrali wycinki juz z dwoch stron.
Na jodowaniu wychodzą ogniska podobne strukturą do guza i jodem się je niszczy. W tej sferze nie jestem jeszcze obcykana bo wszystko przede mna ;-)
Co do mojego samopoczucia to zalezy czy psychicznie czy fizycznie. Jezeli chodzi o samopoczucie fizyczne to 10 dni po operacji czuję sie naprawdę bardzo dobrze, boli jeszcze miejsce operacji ale juz tylko przy dotyku. Rana jest jeszcze czerwona i troszke spuchnieta. Ale myślę, ze operacja tarczycy to naprawde jest mało znaczący incydent w tej naszej calej walce. Tu naprawde trudno żeby sie cos niepowiodlo. Teraz wiem że dopiero dla mnie sie wszystko zaczyna - oczekiwania na wyniki, scyntygrafie, jodowania, kontrolne USG. To bedzie dopiero przeprawa jak dla mnie i tu potrzebuję duuuzo sily psychicznej, ktorej w obecnym momencie mam niestety deficyt :-/
-
A to jodowanie nie moze ich tam dobic tych komorek w wezlach? ;( ;(