Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ja musze czekac na nastepna biopsje niewiem kiedy przyjdzie termin poczta ale niedam im dlugo zwlekac. Wynik biopsji koliduje I na podstawie tego materialu co pobrano nie sa wstanie potwierdzic ze to 100 % rak. 50/50 Diagnozy z Pl raczej nie biora sobie do serca. . jestem u nich wiec leczenie wedlug tutejszych metod itp a ze jestem za mloda to nie moga mnie tak zostawic zeby nie przegapic raka jesli tak by bylo. Tyle mi wiadomo w tej sprawie. Ja nie juz nie licze na to ze ktos mi powie jestes zdrowa ja chce zeby juz zaczeli mnie leczyc. .. chce miec to za soba i zyc juz normalnie a nie w strachu ;/
Dziewczyny wracajcie do zdrowia... zycze Wam duzo sily i wiary.. myslcie pozytywnie.... pozdrawiam wszystkie; :) bede sie odzywac ;*
-
Hej dziewczyny
Mango po operacji ciśnienie też mi podskoczyło, ale u mnie nie ma to dużej różnicy bo zawsze miałam bardzo niskie a teraz wreszcie mam w normie :D. Ale za to częściej głowę czuje. Warto to zgłosić na wizycie kontrolnej u endokrynologa- może zaleci jakieś leki ewentualnie skieruje do neurologa, bo naprawdę nie ma co się męczyć z tymi migrenami. Też teraz biorę dawkę 150.
Anka50 ja jestem po operacji 5 miesięcy opuchlizny nie widzę, ale ciągnie boli. A po tej stronie gdzie miałam raka to czuje jakby coś tam było. Przy badaniu na kontroli tydzień temu jak mnie dr dotknął to jakby ktoś mi igły wbijał. Lekarz wytłumaczył że to normalny stan - goi się to wszystko w środku i powstają zrosty i to mogę czuć.
Gatta a co do zmęczenia mam coś podobnego. Tylko najchętniej bym spała i nic nie robiła. ;)
-
Anka miałam właśnie Was pytać o to samo....
Ja mam spuchniete dwie strony powyżej kości obojczykow, ból taki dziwny jak bym za dużo ponosiła...
Pozatym dziś padam z nóg, bardzo słaba jestem prawie cały dzień przespałam.... Nie wiem czy to na zmiane pogody i cięcie mnie szczypie i ta opuchlizna daje w kość..... Ehhh....
-
Dziewczyny
Mój syn jest 4 miesiące po operacji ,blizna mu się bardzo ładnie goi ,ale szyja jest opuchnieta i narzeka, ze go z jednej strony boli ,tak jakby mięśnie mial naciągnięte.Miala, któraś z Was tak,?
-
Dzięki za rady odnosnie leków na migreny.
Dzisiaj drugi dzień masakry, ale jak zmierzylam sobie ciśnienie to padłam - nigdy nie miałam 140/110; zawsze moje ciśnienie przy migrenach bylo bardzo niskie, więc coś sie pozmieniało :/
Pewnie po trochu mają na to wpływ emocje ostatniego czasu i może dawka hormonu, którą ostatnio zmieniłam ze 125 na 150...
Maszka spokojnie...dobrze, ze znasz juz diagnoze, więc im tak łatwo nie odpuścisz a tak jak piszesz jestes zdana na tamtejszą służbę zdrowia, więc daj im szanse i postaraj sie wziąć na luz i z uśmiechem, bo tak jak pisały dziewczyny my na szczęście nie musimy sie aż tak bardzo spieszyć. No a napisz jakie oni maja kolejne plany? Kiedy ta kolejna biopsja?
-
karolaols
wszystko będzie dobrze, nawet jeśli tak będzie, to się dobrze leczy. Fakt uciążliwe, gdy ma się małe dzieci, ale wszystko idzie przetrwać. Taki rak to szczęście w nieszczęściu. Poznałam osobiście kilka osób w wieku 16 -18 lat , które były ze mną już na jodowaniu. Wiek nie ma tu znaczenia, choroba może dopaść każdego w każdym wieku. To prawda , że każdy indywidualnie znosi operację czy inaczej się czuje biorąc hormony, ale mam wrażenie, że jednak większość, ma się dobrze. Ja np. nie czuję żadnej różnicy, a nawet nie mam innych dolegliwości sprzed operacji.
-
Maszka27
to, że nie masz nadal jednoznacznych wyników jest denerwujące, fakt niezaprzeczalny. najgorsza jest niepewność, ale nawet jeśli jest tam brodawkowaty, to nie rozwija się on w takim tempie, wielu nawet może nie wiedzieć, że go ma i długo z nim chodzić. Często przypadek sprawia , że dowiadujemy się o nim, a żyliśmy już z nim kilka lat.
Moja biopsja przed operacją nie wykazała komórek raka, byłam operowana ze zmianą niegroźną, koloidalną, a dopiero po operacji okazał się rak.
Czas nie odgrywa tutaj aż takiego znaczenia, spokojnie ale rozumiem Twoje rozgoryczenie i strach. Czy wyznaczyli Ci kolejną biopsję, albo jakieś inne badania?
-
Hej Andzia23 - nie jestem specjalistka, ale to moze oznaczac, ze guzek jest unaczyniony co nie jest korzystne....ale najlepiej jak rozwikla to endo. Jest szereg czynniko, ktore swiadcza o czyms niekorzustnym nie tylko unaczynienie.
-
Hej, jestem tu nowa i mam do Was pytanie może banalnie proste ale dla mnie to dalej zagadka. Co oznacza opis na usg power dopler że istnieje bardzo duża energia przepływów przez guza??
-
Hej, jestem tu nowa i mam do Was pytanie może banalnie proste ale dla mnie to dalej zagadka. Co oznacza opis na usg power dopler że istnieje bardzo duża energia przepływów przez guza??