Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Wczorajsza wizyta u mojego endokrynologa mnie uspokoiła. Mówi żebym się nie martwiła, dawka diagnostyczna jest malutka. Zalążki tarczycy u dziecka pojawiają się od 10tyg więc już dawno jodu nie będę miała w organizmie, a minimalny czas od dużego został zachowany. Powiedział że nic innego mi nie pozostaje jak cieszyć się z ciąży. Oczywiście dla pewności mam zrobić dokładne USG w 22tyg pod kątem tarczycy u dziecka :D
Maszka27 nie wiem jak oni u ciebie robią tą biopsję, dobrze robisz że nie odpuszczasz. Co do dziecka, te min pół roku od jodu trzeba odczekać, w czasie kiedy nie jesteś do końca zdiagnozowana to bym nie ryzykowała.
-
Malwqa ja niemam pojecia jak oni to zrobili ze z 4 probek nie potwierdzili diagnozy z Pl. Ewidetnie wyszedl rak za pierwszym razem byl rak brodawkowaty. Poczekam jeszcze na ta trzecia biopsje pogonie ich niedam sie odstawic na boczny tor. Jak im wytlumaczyc zeby zrobili to badanie jak oni twierdza ze swoje robia i jest okej.; ( lece teraz do Pl na kila dni to popytam moze jakos sie moge ubezpieczyc. Sam jod kosztuje kupe kasy niestac mnie na to z wlasnej kieszeni...no zrzadzenie losu; ( no nic musze dzialac jakos...
A moze mi ktoras z Was powiedziec czy jakbym teraz zaszla w ciaze to zle?? Pogorszylo by to moj stan? Ktory jest teraz idealny oprucz wlosow ktore mi wypadaja ale walcze z tym;)
-
Sylwusiaaa ja mam wizytę w ten czwartek, wtedy dowiem się co i jak....
-
sylwusiaaa87 gratuluje wyniku. Mimo wszystko, że wyszedł rak wynik jest super. Będziesz żyła długo i szczęśliwie. :D
-
A ty Gatta jeszcze nie znass swojego wyniku ?
-
Gatta - dziekuje, oby dalej tez bylo dobrze. Jod bede miala na bank, ale lekarka mi mowila, ze zalezy pd wynikow kiedy. Dla mnie to istotne bo chcialam malego choc pol roku cycem pokarmic i nawet styczen czy luty jest dla mnie dobry. Z tego co mowila mi lekarka to przu takim wyniku jest to jak najbardziej mozliwe :)
-
Kopytka wszystko będzie ok ;) trzymam kciuki za Ciebie mocno :) też myślę p drugim dziecku, ale narazie czekam na wynik histo i zobaczymy co dalej.....
Gajka powodzenia, wszystko będzie w porządku ;) trzymam kciuki.
Sylwusiaaa wynik super ;) oj chciałbym mieć taki.... A jod będziesz miała podawany? Czy obędzie się bez?
-
Sylwusia również gratuluję pięknego i bądź co bądź pozytywnego wyniku :) Dziękuję również za słowa otuchy, podnoszą na duchu.
-
Sylwusia piękny wynik! Bez przerzutów, bez naciekania na inne tkanki, super.
Z tym marginesem wycięcia to wydaje mi się że chodzi o to ile jeszcze milimetrow za obrzerzem guza wycinali tkanek dla bezpieczeństwa calkowitego usunięcia. Ale powtarzam - wydaje mi sie ;)
-
Kochane
Odebralam wynik histo - pat. Wiec tak - nowotwor ogeaniczony do tarczycy, margines wyciecia 0,1 cm. W pozostalym miazszu cechy przewleklego zapalenia ( endo miala racje - mialam Hashimoto ). Przy torebce plata prawego widoczny jest wezel chlonny bez przerzutow raka.pT1bN0 Nie jest chyba tragicznie, ale czy moze ktos z was wie o co chodzi z tym marginesem wyciecia ?
Kopyto - zabrzmi moze banalnie, ale jesli chcesz ta dzidzie a widze, ze tak to zaufaj Temu na gorze. Bedzie dobrze, musi byc. Pozdrawiam wszystkich a Ciebie wirtualnie sciskam.