Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Wszystko ok:-D tylko padam na twarz.
Węzły środkowe bez przerzutów, rak brodawkowaty, wariant mieszany,klasyczny i pęcherzykowaty,otorebkowany, średnica 1,8, ograniczony do tarczycy pt1b N0 Mx
Jodowanie 25.03.2016 na urodziny mojej córki :-) nastolatka będzie mieć chatę wolną;-)
Hip hip hurra, ściskam wszystkich:-)
-
Kalmara
Anka50
Ja kilka miesięcy przed operacja i jeszcze ok 2,5 miesiąca po operacji (badanie w dniu przyjecia na duzy jod) miałam anty Tg ok 300. 5 miesięcy po duzym jodzie anty tg bylo juz ponizej 0.04 (czyli na tzw niewykrywalnym poziomie).
-
Kalmara
Jest miesiac po jodowaniu,a wynik jest bezposrednio po jodzie w szpitalu.Zobaczę co mu teraz wyjdzie.
-
No właśnie ja ten wynik odebrałam na kontroli po jodowaniu ale badanie robione było w dzień przyjęcia do szpitala. Endo nie kazał sie przejmować bo ide na duży jod ponownie w grudniu. Anka50 a Twój syn jest świeżo po jodowaniu więc chyba też nie ma co sie stresować?
-
Kalmara
Moj syn mial po jodowaniu anty Tg 820 jutro robię mu badania kontrolne ,bo się martwię.
-
Hej dziewczyny
Jak czytam to z jednej strony sie ciesze ze mam już to za sobą znaczy operacje i pierwszy jod ale z drugiej strony jak widze ile nowych osób :( to aż smutno ;( Zdrówka wszystkim i nowym i stałym tarczyczką i wytrwałości!!!
A mam pytanko odnośnie wyniku Anty Tg - 168 czy miałyście podobnie po operacji??
Vjolka odezwij sie
-
Vjolka hallo jesteś?? Z tego co pamiętam miałaś wizytę wczoraj i jak tam??
-
Maszka27 skoro raz wyszedł rak to moim zdaniem nie ma się co czarować - coś z tym trzeba zrobić i to szybko . Ja z racji tego że lekarze nie potrafili mnie zdiagnozować zecydowalam się na prywatne leczenie i prywatną operacje , jod juz będzie państwowo :D ale sporo zapłaciłam za to żeby to wszystko tak się potoczyło . Jeśli będziesz chciała to podam Ci namiary na lekarza który mnie w końcu zdiagnozował. Jeśli będziesz w Polsce to może się do niego wybierzesz
-
Wczorajsza wizyta u mojego endokrynologa mnie uspokoiła. Mówi żebym się nie martwiła, dawka diagnostyczna jest malutka. Zalążki tarczycy u dziecka pojawiają się od 10tyg więc już dawno jodu nie będę miała w organizmie, a minimalny czas od dużego został zachowany. Powiedział że nic innego mi nie pozostaje jak cieszyć się z ciąży. Oczywiście dla pewności mam zrobić dokładne USG w 22tyg pod kątem tarczycy u dziecka :D
Maszka27 nie wiem jak oni u ciebie robią tą biopsję, dobrze robisz że nie odpuszczasz. Co do dziecka, te min pół roku od jodu trzeba odczekać, w czasie kiedy nie jesteś do końca zdiagnozowana to bym nie ryzykowała.
-
Malwqa ja niemam pojecia jak oni to zrobili ze z 4 probek nie potwierdzili diagnozy z Pl. Ewidetnie wyszedl rak za pierwszym razem byl rak brodawkowaty. Poczekam jeszcze na ta trzecia biopsje pogonie ich niedam sie odstawic na boczny tor. Jak im wytlumaczyc zeby zrobili to badanie jak oni twierdza ze swoje robia i jest okej.; ( lece teraz do Pl na kila dni to popytam moze jakos sie moge ubezpieczyc. Sam jod kosztuje kupe kasy niestac mnie na to z wlasnej kieszeni...no zrzadzenie losu; ( no nic musze dzialac jakos...
A moze mi ktoras z Was powiedziec czy jakbym teraz zaszla w ciaze to zle?? Pogorszylo by to moj stan? Ktory jest teraz idealny oprucz wlosow ktore mi wypadaja ale walcze z tym;)