Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Hej, jestem tu nowa i mam do Was pytanie może banalnie proste ale dla mnie to dalej zagadka. Co oznacza opis na usg power dopler że istnieje bardzo duża energia przepływów przez guza??
-
Hej dziewczyny ja dzisiaj bylam po wynik drugiej biopsji i cooo????!!! Wynik niejednoznaczny lekarz powiedzial 50 na 50 trzeba powtorzyc biopsje...a ja co na to? Smiech! 4 razy pobrali material do badania i nie maja wyniku...mowie ze w Pl za pierwszym razem byl rak brodawkowaty. ..no i co!?? Jestem zla straszne zla...uwieziona tutaj....
Nie moge sie leczyc w Pl...nie mam ubezpieczenia a nawet mieszkania...juz nie wspomnie ze nie mam tez rodzicow co by pomogli! No porazka totalna. Juz myslalam ze bede miec to za soba ze juz zacznie sie cos dziac... a ja znowu mam czekac...i co chodzic sobie tak z rakiem.... węzly chlonne nie powiekszone ale Usg mu sie niepodoba ...no i biopsja niejednoznaczna. ...
Wyszlam z gabinetu z usmiechem na ustach! Ehhhhhhhh.......!! Nawet niewiem czy ja moge tak sobie chodzic z tym rakiem bezkarnie....i czekac..
Moze ktos mi powie czy mozna tyle biopsji robic i ile z tym mozna chodzic? ?
Pozdrawiam Was wszystkie i witam nowe dziewczymy;)
-
Mango
Ja też długo przed operacja walczyłam z bólami głowy ( dzięki badaniom zleconym przez neurolog wykryto nowotwór tarczycy). Miałam nadzieję że po operacji miną bóle ale nic z tego. Czasami się pojawiają. Mnie nie pomaga ketonal itp natomiast daje radę Efferalgan codeine (na recepte) lub bez recepty solpadeine :)
-
Mango - Ja migreny przerabialam przez wiele lat. W końcu poszły sobie precz razem z ex malżonkiem. Probowałaś Imigran lub Sumamigren ( to jego podróbka - nieco tańsza). Mnie Imigran zwalał z nóg na 1 godz. ,a potem choć otumaniona budzilam się bez bólu. (pod warunkiem , że udalo mi się go nie zwymiotować)
I jeszcze jedno- czy kontrolujesz swoje ciśnienie krwi ? Wiem z doświadczenia, że to też nie jest obojętne. :)
-
Gajka dzięki, trochę ochłonęłam :) ale i tak powęsze, czy nie dałoby sie szybciej tego jodowania :-] A Ty jak tam, spakowana?
Muszę zrobić porządek z tymi bólami głowy, bo dzisiaj znowu cały dzień wycięty z życia :-/
Karolaols witaj wśród nas, damy rade!!!
-
Dziękuję Wam za te słowa ja dopiero poczytalam w internecie o tym paskudniku i mi trochę lżej jeśli można to tak nazwać. Podejrzenie podejrzeniem ale nie zamierzam sobie wmawiać że szansę niewielkie że to brodawkowaty. Pozdrawiam i będę tu do Was zaglądać
-
Mango - a co u Ciebie ? - lepiej? <3
-
karolaols,- tak jak powiedziała Ci malwqa, to jest diagnoza. Zwróc uwagę na słowo "podejrzenie". Wiem, że to jest szok. Ale trzeba wziąć byka za rogi. Nie mamy innego wyjścia. Należy się tylko cieszyć, ze podejrzany jest brodawkowaty,który daje bardzo dobre rokowania ,a nie jakiś inny
-
karolaols to jest diagnoza a nie wyrok . Dzięki Bogu ten rak to nie wyrok . Ja tez mam dwuletniego synka . O raku dowiedziałam się w swoje 30 urodziny . Co zrobić ? Trzeba nastawić się pozytywnie, zrobić co karzą lekarze i tyle . A przede wszystkim cieszyć się życiem i dzieckiem . Ja miałam operacje w poniedziałek a dzisiaj z miłą chęcią poszła bym na fitness tak się dobrze czuje . Ja tez musze poddać się jodowaniu ale czym ze jest ten czas kwarantanny w odniesieniu do całego dalszego życia . Jak się rozplakalam u lekarza po diagnozie to lekarz powiedział mi ze on obiecuje mi ze przez następne 60 lat będę matka dla swojego synka. Głowa do góry !!!!
-
Witajcie, mam 25 lat (tak tak wiem rąk nie wybiera po wieku) w środę w pierwsze urodziny syna otrzymałam diagnozę (wyrok?) wniosek wyniku biopsji: uzyskany materiał budzi wysokie podejrzenie pierwotnego złośliwego rozrostu brodawkowatego płata lewego - V kategoria wg Bethesdy- podejrzenie rozrostu złośliwego raka brodawkowatego.. Dostałam skierowanie do szpitala lecz trzeba to załatwić przez przychodnie, skierowanie pilne a wizyta dopiero w czwartek... Szok, w Olsztynie tydzień się czeka że skierowaniem na pilnie. Proszę napiszcie coś, bije się z myślami od środy a to współczucie bliskich dobija.. Co z radiojodem? Mam malutkie dziecko.