Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Kawka dziękuję za odpowiedz. A powiedz mi albo ktoś inny czy mogą występować zawroty i to takie porządne ?? Bo wszystko by się jak do tej pory zgadzało plus te zawroty i duszno mi. Odstawienie przeszlam okropnie i juz miałam nadzieje ze będzie z górki a tu jeszcze :(
Mango właśnie mam takie objawy jak Kawka napisała.
-
Mango super że udała się wcześniej :) aż sama zastanawiam się czy nie dzwonić i nie pytać o wcześniejszy termin....
-
Przechodzenie z niedoczynności w nadczynność jest ciężkie. Poprawia się samopoczucie, ale zanim to wszystko nastąpi... Mogą pojawić się stany depresyjne, zmienność nastroju czyli płaczliwość bez większej przyczyny. Wszyscy dookoła są denerwujący itp. ( to jest na porządku dziennym). Opuchlizna, spowolnienie, męczliwość itp. Te objawy są już przy odstawianiu, ale mogą trwać dosyć długo nawet przez 2 - 3 miesiące. Spokojnie każdy/a z nas odczuwa to inaczej. Niektórzy prawie tego nie czują, że odstawiali, a niektórzy wprost przeciwnie.
Czy się gubi kilogramy przy wyrównaniu hormonu. Cóż ja nie zgubiłam. Tylko mi przybywa przy każdorazowym odstawianiu. Tylko żeby teraz mi nie przybyło kilogramów, bo się załamię.
-
Dzieki! :-) A co Cie niepokoi Kalmara, jak sie czujesz?
-
Mango gratki z wczesnego jodu :) A co do zgubienia zbędnych kg teoria mówi że tak, ale jak z praktyką właśnie?? Zobaczymy co nam weteranki napiszą ;) I te objawy jakie miały bo coś dziwnie się czuje i nie wiem czy zmykać do dr :(
-
No dobre pytanie :-) i czy wyjście z niedoczynności skutkuje łatwiejszym zgubieniem zbednych kilogramów :-)
Anka dzieki! Udało się - jodowanie 21 pazdziernika!!!!
-
kawka trzymam kciuki abyś odstawienie jak najłagodniej odczuła :)
Mam pytanko do weteranek niskiego tsh ;) czy miałyście jakieś objawy przechodzenia z niedoczynności w nadczynność?
-
Mango
Super gdyby Ci się udało załatwić jod na październik :-) dzwoń i bądź upierdliwa :-)
-
Dzisiaj wzięłam ostatnią tabletkę Euthyroxu i schowałam głęboko opakowanie żeby mi się nie pomyliło. Teraz pierwszą tabletkę wezmę 16 października.
TSH najlepiej zrobić 6 - 9 tygodni od zmiany dawki. Wcześniej nie ma sensu. Pisze weteranka od zmiany dawek co 1,5 miesiąca.
-
Ja zmierzę sobie poziom za około 3 tygodnie i się okaże, czy dalej dawka w górę, czy styknie 150.
Chyba będę miała jod w październiku :-] jeszcze czekam na potwierdzenie. ..