Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Też tak bym zrobiła na Twoim miejscu, usunęła. Teraz ja się bardzo denerwuję jak w biopsji wyjdzie, że mam wznowę miejscową w węźle przy bardzo dobrym wyniku TG to czeka mnie 3 operacja. W USG wyszedł patologiczny powiększony węzeł boczny szyi bez widocznej wnęki.
  • 9 lat temu
    Dlatego myślę że dobrym wyjściem będzie szybkie wycięcie tego węzła . Tym bardziej ze mój rak był mikrorakiem ale bardzo szybko dawał przerzuty . Wiec chyba nie ma na co czekac żeby nie okazało się ze z tego węzła przerzuci się gdzieś znowu
  • 9 lat temu
    To nie jest możliwe żeby lekarz podczas operacji widząc ten węzeł powiększony go nie wyciął. Wiedział i widział ( dobry lekarz widzi czy danym węźle jeszcze przed badaniem hist- pat jest przerzut). Czyli ten przerzut to świeża sprawa.
  • 9 lat temu
    Ten węzeł z rakiem jest tak bardziej pod żuchwą. Nie wiem może to już nie jest boczny tylko jakaś inna grupa węzłów .
  • 9 lat temu
    kawka ja o swoim raku dowiedziałam się właśnie z biopsji węzła środkowego . Podczas operacji miałam wycięte węzły środkowe i boczne . W środkowych miałam 4 przerzuty w bocznych 5 . I teraz nie wiem , wynika z tego ze te boczne miałam usunięte ale nie wszystkie. I jest bardzo prawdopodobne ze lekarz nie wyciął wszystkiego i zostawił jakieś tam węzły boczne i akurat pech chciał ze jeden z rakiem .
  • 9 lat temu
    Jesteś w sumie świeżo po operacji tarczycy i masz prawo mieć jeszcze TG nieco większe. Jeszcze organizm się do końca nie przestawił, nie nauczył, że już nie ma tarczycy. Twoje TG zwłaszcza po podaniu Thyrogenu jest bardzo dobre. Tak się zastanawiam jak miałaś operację to czy sprawdzali Ci też te boczne węzły chłonne szyi. Może ty miałaś od razu ten przerzut tylko nie wykryty ? Może zadaje pytanie nie na miejscu, ale nie czytałam całego opisu Twojej choroby.
  • 9 lat temu
    Dziewczyny Wy jesteście bardziej doświadczone . Ja juz nic nie wiem . Przy pobieraniu biopsji zebrano popłuczyny z igły i oznaczono tg . Wynik 1.790 . A po 3 dobach po podaniu thyrogenu tg wynosiło 0.20 ( zakres to 0-55) . Czy te wartości u mnie są prawidłowe ?
  • -ATG - 15,81 zakres 0,0-115,0; tyreoglobulina - 0,2 ng/ml zakres 1,6-60 Pozdrawiam Was ciepło.
  • malwqa - przytulam Cie mocno <3 <3 <3 Wg mnie tak jak piszą dziewczyny - może jeszcze konsultacja u innego lekarza? Nie wymyślaj sobie sama czarnych scenariuszy, choć wiem, że to niełatwe. A ja dziś do endo - dla przypomnienia: jestem prawie rok po usunięciu tarczycy, po jodzie leczniczym w styczniu, po jodzie diagnostycznym w sierpniu i dziś właśnie pierwsza wizyta po szpitalu. Najświeższe wyniki:-TSH3 - 0,008 mlU/l zakres 0,27-4,20;
  • 9 lat temu
    Przepraszam zabrzmiało to bardzo pesymistyczne .Aneta 31 te osoby miały zdiagnozowanego tego raka w bardzo mega zaawansowanym stadium. Po 45 roku życia . Maja tez choroby dodatkowe. Ten jeden pan co walczy juz 20 lat to powiedział ze on jest nietypowym przypadkiem bo jego tarczyca ma jakieś odnogi które sięgają serca ( swoją drogą nie wiedziałam że tarczyca taka może być )i lekarze nie mogli wyciąć mu całej.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat