Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Kondolencje z powodu babci.
  • 9 lat temu
    Cześć Kaska, endo pewnie zmieni Ci dawkę.Ja mam tsh 0,3 a wapń mam dalej brać.
  • 9 lat temu
    Cześć nie było mnie ostatnio tutaj. Zamieszanie miałam w rodzinie. Babcia mi zmarła. Piszę do was bo tęsknilam trochę za wami :D naprawdę. Lżej jak tak pisze się z osobami chorymi na to samo. :) Dziewczyny byłam dziś zrobić tsh i wapń. Tsh mam poniżej normy. To dobrze?? A wapń też oczywiście Jeszcze poniżej.
  • 9 lat temu
    Cześć nie było mnie ostatnio tutaj. Zamieszanie miałam w rodzinie. Babcia mi zmarła. Piszę do was bo tęsknilam trochę za wami :D naprawdę. Lżej jak tak pisze się z osobami chorymi na to samo. :) Dziewczyny byłam dziś zrobić tsh i wapń. Tsh mam poniżej normy. To dobrze?? A wapń też oczywiście Jeszcze poniżej.
  • 9 lat temu
    Pozdrawiam wszystkich ciepło :-) Mango miłego izolatkowania :-)
  • 9 lat temu
    Mango Super dzięki i życzę powodzenia w SPA :D
  • 9 lat temu
    Anka zapytam o to lekarkę przy wypisie w poniedzialek. Od jutra izolatka :-x
  • 9 lat temu
    Dziewczyny jaki musi być wynik wapnia ,żeby nie brać calperosu?
  • 9 lat temu
    Zaskoczona nie zamierzam z tobą polemizować, na pewno masz większe doświadczenie niż ja. Jednak wiem i słyszałam od innych osób również, że każdy ośrodek funkcjonuje nieco inaczej, ma innych lekarzy. Nie było moim celem odradzać dziewczynie zdecydowania się na operację, źle mnie zrozumiałaś. Czasami pośpiech jest złym doradcą. Dodatkowa konsultacja chyba jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;)
  • 9 lat temu
    motylek2015 w Gliwicach również zalecą na bank ponowną operację i usunięcie węzła. U mnie po operacji , gdy wyszedł rak, a wycięta była tylko sama tarczyca powiedziano mi i tu w szpitalu- operujący mnie chirurg i później w Gliwicach ,że jeśli będzie przerzut w najbliższych węzłach to konieczna ponowna operacja i wycięcie tych węzłów. W Gliwicach na kontroli pół roku po jodzie także wysłano mnie na biopsję tego najbliższego , podejrzanie wyglądającego węzła i mówiono o koniecznej operacji, ale na szczęście z tej biopsji nic nie wyszło i nie było ponownego cięcia, a na jodzie konrolnym za kolejne pół roku było czysto. Rozumiem rozterki osób stojących przed perspektywą kolejnej operacji, sama wiem co wtedy czułam, przykro jeśli kogoś to spotyka, ale jeśli lekarz mówi,że konieczne, to konieczne. Trzeba zrobić wszystko, by pozbyć się tego jak najprędzej i uniknąć ewentualnych późniejszych konsekwencji.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat