Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Cześć :) Zetka to wspaniałe wieści :) cieszę się razem z tobą i napawa mnie to nadzieją, że i u mnie kiedyś bedzie lepiej, a nie tylko po górkę. Do Gliwic jeszcze się nie pakuję, zrobię to dopiero w czwartek bo teraz nie chcę o tym myśleć bo tak naprawdę bardzo się boję tego wyjazdu i nie chcę się nakręcać. Przesyłam pozdrowienia :) :D
  • Mały jod to tzw diagnostyczny. Dawka jest 3-4 razy mniejsza od tej leczniczej. A podawany jest w celu sprawdzenia czy mamy jeszcze komórki rakowe. U nas w Wawie jest kwarantanna po małym jodzie.
  • a maly jod to co to takiego?tez kwarantanna?
  • 9 lat temu
    Mango a u mnie w Kielcach jest tak : operacja , duży jod . Po 3 miesiącach usg plus krew a po 9 miesiącach mały jod. Dziewczyny czy któraś z Was ma jakieś doświadczenie z poznaniem i tamtejszym leczeniem . Poważnie się zastanawiam nad przeniesieniem się z Kielc do Poznania .
  • 9 lat temu
    Iwona 40 pewnie sie już szykujesz na piątkowy wyjazd więc życzę ci pozytywnych wyników i głowa do góry dasz radę.U mnie nareszcie czysto i tk i usg ok następna kontrol w gliwicach za rok.Powodzenia i odzywaj się :)
  • 9 lat temu
    Hej :-) damy radę, co nie? Przeżyłam kwarantannę , zalecona dla dzieci byla 7 dni, ja przedłużyłam ją, żeby mieć pewnosc że nie zaszkodzę. Zastanawia mnie dlaczego Gliwice zmieniają taki schemat leczenia, o którym zawsze czytalam: operacja , potem duza dawka jodu, po pół roku mała dawka, żeby sprawdzić czy jod wybił pozostałości i potem kontrole jakoś po dwoch latach. Wszystkie dziewczyny ktore byly ze mna (łącznie ze mna) po dużym jodzie dostaly kontrolę za 7 m-cy tylko USG a maly jod dopiero za 3 lata... Trochę bedzie mi brakowało tej informacji czy jod wybił wszystko :-/ A jak to jest np w Zgierzu teraz?
  • anitag79, Twój wpis na temat Zgierza przeczytałam już dzisiaj rano z wielkim zainteresowaniem. Po południu dzwoniłam na oddział aby dopytać o terminy i potrzebne dokumenty , rozmawiałam z dr Gonerską i od razu miłe zaskoczenie. Pomocna , miła , udzieliła wyczerpujących odpowiedzi. Tak więc myślę, że nie taki diabeł straszny . Wytrzymałam operację (jeżeli chodzi o samopoczucie to ok, nie mogę jeszcze ruszać szyją tak jak bym chciała, i cały czas mam takie uczucie jakby mnie ktoś lekko ściskał za gardło ale mam nadzieję, że minie , czas to najlepsze lekarstwo) to wytrzymam też jodowanie. Najważniejsze, żeby być zdrowym. Dzięki za dobre słowo. :D
  • kasiula ale ci zazdroszcze ze juz jestes po.mi jeszcze nie dali daty jodowania.juz dwa i pol tygodnia po operacji.samopoczucie super,ogolnie nie odczuwam duzej zmiany,oby tak zostalo.co to porazenia nerwow twarzy ,to cos tam ruszylo ale powolutku no i bark jeszcze dosc mocno pobolewa,ale ogolnie jest dobrze.dzis zakupilam plastry sylikonowe pod koniec tygodnia zaczne je stosowac.pozdrawiam dziewczyny :)
  • 9 lat temu
    Kasiula cudowne wieści. Z tym wychwytem w szyi tak jak pisałaś każdy je miał/ma tuż po leczeniu. Teraz została kwarantanna i ustawianie dawki leku od nowa. Cieszę się razem z tobą.
  • Kasiula polecam sie :):) Aga2811 witamy w gronie :) Bardzo dobre podejście! Tak trzymać :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat