Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Węzły chłonne odczynowe to węzły zmienione zapalnie w odpowiedzi na toczący się w bliskim sąsiedztwie stan zapalny.
  • 9 lat temu
    Rehabilitacja pomoże no i pewnie czas,Aniaw 12 miała porażenie nerwu barkowego,to może cóż podpowie:-) Ja Aneta też schudłam,ale mój wynik tsh to 0.3 czyli blisko nadczynności,može dlatego.
  • a jeszcze takie pytanie do kawka :) a co znaczy ze wezly moga byc odczynowe?to znaczy ze po operacji taki stan powiekszonych wezlow ktore nie zostaly usuniete jest normalny?
  • klopoty z gardlem tez mam w tym tygodniu ,chcialabym aby te powiekszone wezly byly wlasnie od gardla nie zeby mnie jakos bolalo ale chrypke okropna mam.kurcze bo strasznie sie boje kolejnej operacji,nie za dobrze wspominam.dzis przyznali mi rehabilitacje,bo moja twarz dalej bez czucia a wlasciwie szyja ,ucho.i bark bardzo boli,reka za bardzo ruszac nie moge.a tu jeszcze jod przedemna.chcialabym juz wrocic do normalnego zycia.ogolnie samopoczucie bardzo dobre,nie odczuwam zmiany z powodu braku tarczycy no i schudlam juz dwa kilo.
  • 9 lat temu
    Dziewczyny ja też mam problem z gardłem.Cały październik podrażnione,a w tamtym tygodniu zakończyło się antybiotykiem.I dalej nie jest dobrze,ciągle mam podwyższoną temperaturę 36,7 do 37.
  • 9 lat temu
    Aneta31 spokojnie, może węzły są odczynowe. Jest za wcześnie żeby zrobić USG, bo masz tam jeszcze wszystko opuchnięte. Poczekaj, obserwuj, tylko nie macaj ich, bo sobie bardziej rozdrażnisz. Krąży jakiś wirus gardła. Właśnie mnie dopadł, moją endokrynolog też.
  • strasznie sie boje zeby znow nie chcieli mnie operowac.bo wogole nie rozumiem ,dlaczego nikt przed operacja nie zrobil biopsji lewych wezlow a zrobiono tylko prawych.a ja mialam dwa guzy na obu platach tarczycy,wiec logiczne ze powinni zrobic biopsje obydwoch stron .pytalam,odpowiedzieli ze nie widza takiej potrzeby :( ale dla mnie jest to dziwne i czuje ze usuniecie lewych wezlow szyi mnie nie ominie,obym sie mylila.
  • Aneta31 ja mam po lewej stronie usunięte po prawej tez mialam powiększone zresztą chyba do teraz są ale lekarka mi powiedziala że tak moze byc wynik operacji bylam operowana w lutym tego roku.
  • mam pytanie,moze ktos bedzie mogl odpowiedziec.miesiac temu usuneli mi tarczyce ,wezly srodkowe i prawostronne szyi.od jakiegos tygodnia wyczuwam powiekszone wely po lewej stronie.czy to znaczy ze moze czekac mnie kolejna operacja?czy raczej mozliwe jest ze jakis czas po operacji wezly moga byc powiekszone?
  • ojj przepraszam,zle przeczytalam.myslalam ze napisala ten post kasiula.sorki

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat