Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Malwqa trzymam kciuki za operacje; dobrze, że długo nie musisz czekać. No i faktycznie nie fajnie, że tak Cię ścięło to jodowanie.... :-( Słyszy się o skutkach ubocznych, zapewniają nas, że to takie rzadkie przypadki, ale jak widać jednak się zdarzają :-( Najczęściej się mówi o reakcji ślinianek, dziewczyna która była ze mną spuchła, ale po kilki godzinach było już OK i mówiła, że nawet to jakoś specjalnie nie bolało. Mi na pewno osłabiło organizm jodowanie, długo walczyłam z aftami, które wychodzą mi właśnie jak mam spadek formy. No i włosy wypadały mi na potęgę, teraz biorę Revalid już 2 miesiące i jest trochę lepiej. Więcej jakichś długofalowych skutków nie zauważyłam. Ale to nie znaczy, że jeszcze ich nie zauważę...
  • Kawka - super, wiedzialam, ze bedzie dobrze :) Malwqa - troche mnie przerazilas, nawet nie bralam pod uwage tak silnych efektow ubocznych jodu ;/ Dziewczyny czy jest jakies zagrozenie dla zdrowia po jodzie, czy Wy mialyscie jakies skutki uboczne i czy jest to standard ? Pozdrawiam,
  • 9 lat temu
    Jestem po wizycie w ŚCO Drugą operacje będę mieć 7 stycznia . Dobrze ze to juz niedługo będę mieć to z głowy ale jod zrobił mi trochę spustoszenie w organizmie mam silną anemię i uszkodzoną wątrobę . Lekarze mówią ze to od jodu ;-/
  • 9 lat temu
    Kawka super!! Sciskam mocno i odetchnij teraz pełną piersia!!!! Lauroli spokojnie możesz. Cos tak gdzies czytałam zeby wracajac jakims transportem publicznym nie przebywać z kimś w odleglosci mniejszej niz 2 m dluzej niz 2 godziny. Zeby sie ewentualnie przesiadać w inne miejsca.
  • To spokojnie może przyjechać po Ciebie :) nic się nie stanie takiego :)
  • Mam niecałe 33 km z Gliwic, a co do dawki to nie mam pojęcia ;( Myślałam,że tego się dowiem dopiero na miejscu, ale to poczytam na wyniku hist pat,lub na wypisie ze szpitala... Może gdzieś znajdę :) Ale to nie będę cudować,tylko normalnie przyjadę do domu,chyba nie skarzę auta przez 20 minut :P
  • kawka super wieści gratki :) :) lauroli pytanie ile masz km i jaka dawka? Dziewczyny co z nimi jestem wracają pociągiem z Warszawy do Szczecina. Wiadomo muszą zachować ostrożność, pilnować sie żeby nie siadać koło kobiet w ciązy i dzieci i ogólnie przy ludziach. Ja wracam parę km samochodem z bratem jako kierowcą to będe siedziała po przekątnej. Potem przesiadam sie do swojego samochodu więc luz. Brat samochodu nie będzie odkażał ;)
  • kawka,to kamień z serca :) święta spokojne będą :D A ja mam pytanie do dziewczyn po jodzie... Jak wróciłyście do domu? Może to trochę głupie pytanie,ale zastanawiam się czy mąż może mnie wieźć autem? I czy potem je będzie musiał jakoś specjalnie czyścić? ... Jeszcze mam trochę czasu,bo jod dopiero 30,03,ale właśnie dziś nad tym myślałam i nie mam pojęcia :/ Pozdrawiam Was :D
  • 9 lat temu
    Już mam wynik. Jestem szczęśliwa, wynik jest bardzo dobry.
  • malwqa to może spożywasz produkt który u Ciebie wywołuje taką reakcje?? Ja tak mam :D

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat