Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Mango Dzięki za info. Za tydzień sprawdzę jak u mnie spada, bo kontrole mam dopiero pod koniec lutego.
  • 9 lat temu
    Mi po prawie 2 m-cach nie calkiem wróciło do poziomu sprzed i na kontroli lekarka powiedziała że juz powinno. Kazała zwiększyć dawkę albo spróbować z Letroxem i za 6 tyg znowu kontrola.
  • Mam pytanko do osób po jodzie, które właśnie miały zastrzyk. Jak szybko TSH spadło do "naszej" normy?? Też tak długo jak po odstawieniu czy szybciej?? Lekarz w szpitalu zmniejszył mi dawkę euthyroxu (5x150 i 2 x 125) ale jak zobaczyłam na wypisie jakie mam tsh stwierdziłam, że lepsza moja dawka stara ;) i od 2 tyg biorę 150.
  • Witam w Nowym Roku i życzę wszystkim dużo zdrowia i sił do walki z przeciwnościami losu. Olika, Justa1234x Wasze zdenerwowanie jest naturalną rzeczą, mam nadzieję, że nie rozłoży Was jakieś choróbsko i wszystko odbędzie się z planem, ani się obejrzycie i będziecie miały to wszystko za sobą. Życzę zdrowia i powodzenia. Tak swoją drogą to ja u siebie zauważyłam, że mnie tak telepie i mam wrażenie,że jest mi zimno w chwilach ogromnego stresu. wiesia10 jodowanie nie takie straszne, da się wytrzymać :), u nas w izolatce nie było TV, ale było radio, zanim poszłyśmy do izolatki, miałyśmy zastrzyki więc był czas na znalezienie bratniej duszy i dobranie sobie podobnej osoby- dzięki temu trzy dni spędzone bez telewizora też nie były czymś tragicznym. Miałyśmy krzyżówki, gazety, radio a i tak większość czasu mile przetarłyśmy . Aga2811 Spadek formy jest naturalną rzeczą, zwłaszcza jeśli jedzie się pierwszy raz, człowiek nie wie czego oczekiwać, ale będzie ok :)
  • Zapraszamy na kolejne spotkanie forumowe w terminie pomiędzy 1-14 lutego w Kudowie Zdroju .Spotkanie z częściowym dofinansowaniem :D w gronie osób walczacych z rakiem i osób wspierających.W sprawie spotkania proszę o info na pocztę:bvoman@gmail.com .Czekamy na deklaracje wyjazdu w nieodwołalnym terminie do 8 stycznia 2016.Zapraszamy :D
  • @wiesia10. Nie przesadzajmy, izolatki są dwuosobowe, chyba, że zażyczysz sobie pojedynczej. W pokojach są telewizory, jest radio. Jeść dają (marnie ale dają), przychodzi pielęgniarka, salowe, lekarz zatem sama na siebie zdana nie jesteś. Nie taki diabeł straszny jak go malują :)
  • Cześć wam wszystkim , muszę się komuś wyżalić bo kto mnie nie zrozumie tak jak wy , 13 stycznia wybieram się na jodowanie do Gliwic , boję się nie miłosiernie gorzej jak operacji , a raczej wyników , może ktoś ma też taki termin , fajnie bym mieć koło siebie kogoś bliskiego , nie wiem czego tam się mam spodziewać , tam człowiek to chyba gorzej w wiezieniu zdany jest sam na siebie odcięty od świata , chyba jest tam tv w izolatce co
  • 4 stycznia idę do Zgierz na jodowanie. Może ktoś jeszcze się wybiera :D ? Do tej pory traktowałam to jak obowiązek i kolejny etap ale na tą chwilę strasznie mi się nie chce znowu iść do szpitala :( Z waszych relacji wiem, że nie jest tak źle ale mam chyba jakiś zjazd formy.
  • Oby ten rok był o wiele lepszy i duuzo zdrówka !! Justa na Twoim miejscu dla uspokojenia się podjechałabym na pogotowie, żeby lekarz Cię zbadał. Sama na operacje szłam z kaszlem anestezjolog zapytała tylko czy jestem chora odpowiedziałam ze nie i odbyła sie operacja. Ale wczesniej byłam 3 razy u laryngologa bo cos mi w gardle przeszkadzało i kasłałam raz mocniej raz słabiej (podobno mam za sucho w gardle ;) ). Olika zanim sie obejrzysz a już będziesz po operacji zobaczysz :) Też tak miałam. Gorączke to i w dzień operacji można dostać ze strachu ;) Daj znać jak będziesz po Trzymam kciuki. Ściskam mocno w Nowym Roku!! <3
  • 9 lat temu
    Ja mam operację we wtorek i czuję się tak samo jak ty Justa.Chciałabym mieć to już za sobą.Serce wali mi ze stresu bardzo mocno,telepie mnie zimno i mam ściśnięty żołądek.Też tak miałyście przed operacją?Czy ten strach kiedyś minie?Pozdrowienia w Nowym Roku

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat