Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Kasiazrozpaczona o ktorej masz wizyte? Ja dopiero o 17:30. Powiem wam, ze jestem od niecalego miesiaca na diecie ale dosc szybko schudlam bo cwicze i zdrowo sie odzywiam i dlatego tez szyja mi sie tak jak i twarz bardziej wypuklila i wyszczuplala i dlatego zwrocilam.uwage na tego guzka. Wezel nie mam powiekszonych ani chrzypki ale ta kulka jest pod skora dobrze wyczuwalna heh mam ochote ja sobie oderwac :) a czy to ze mam od dwoch miesiecy wkladke domaciczna moze jakos dzialac na tarczyce???
-
Hej,boje się że z ta moja tarczycą coś poważnego wyczuwam jakby opuchnięty węzeł z boku szyji u podstawy,ale nie mam tam żadnego guzka kuleczki,nic tylko opuchnięte jakby,nie wiem czy jutro na tej konsultacji do terminu operacji lekarz coś mi wyjaśni apropos tego opuchnięcia,mam już dość tej tarczycy,chyba oszaleję...
-
Timi nie zgadzam się z Twoim komentarzem, że na to forum wchodzą babeczki dla zabicia czasu.Bardzo mi to forum pomoglo i pomaga .Nawet jeśli wyniki są ok i życie zasuwa swoim torem to i tak co jakiś czas przychodzą chwile zwatpienia i wtedy poczyta sobie czlowiek, napisze i robi się lepiej :-)
-
Hej,boje się że z ta moja tarczycą coś poważnego wyczuwam jakby opuchnięty węzeł z boku szyji u podstawy,ale nie mam tam żadnego guzka kuleczki,nic tylko opuchnięte jakby,nie wiem czy jutro na tej konsultacji do terminu operacji lekarz coś mi wyjaśni apropos tego opuchnięcia,mam już dość tej tarczycy,chyba oszaleję...
-
Dobra rada ( jestem z firum nerki) : piszcie zawsze przed wizytą pytania do lekarza na kartce. To wcale nie jest krępujące. Zauwazylam, ze lekarze nie dziwia sie juz na widok kartki, bo coraz wiecej osob tak robi.Ja tak robię i zawsze wychodzę w pełni uświadomiona. Chodzę czasem prywatnie do lekarzy i nie chce wydawać kasy bez dostania odp na nurtujące mnie problemy zdrowotne. Polecam i Pozdrawiam :)
-
Powiem wam ze prawda jest taka, ze człowiek w nerwach to w większości niewiele co pamięta z tych wizyt. Dopiero w domu uświadamiamy sobie ze o polowe rzeczy zapomnieliśmy sie zapytać czy dopytać, a na tych dokumentach to czasmi tak piszą ze nawet Einstein by nie skumał hi hi. Ja po małym jodzie dostałam zalecenia na tydzień kwarantanny, a po dużym na dawa lub trzy juz nie pamietam. Zależy jak dawkę jodu sie dostało i jak szybko sie go wydala. Nie wiem jak jest w PL, ale ja dostałam taki dokument ze dostalam jod itd. Jak by cos sie działo to trzeba było to pokazać. Co do miesiączek to o dziwo nic sie nie zmieniło, co moja ginekolog nawet była w szoku, bo ja tez cierpię na PCO, ale miesiączki mam w miarę regularnie, znaczy sie raz w miesiącu. Jezeli chodzi o piersi, to bada je sie zawsze po miesiączce miedzy 7 a 10 dniem cyklu wtedy jest najlepszy do tego moment. Badanie przed okresem nie ma sensu bo w organizmie zachodzą rozne zmiany i w piersiach tez. Czasmi cos sie wyczuje i sie martwisz, a zbadasz sie po miesiączce a tu nic ma. Pozdrawia.
-
Bardzo Wam dziękuje dziewczyny za wszystkie odpowiedzi <3
Podczas ostatniej kontroli,a była ona w zeszłym roku mam jedynie napisane którego mam się wstawić na diagnostykę bez podania godzin,a jedynie zalecenia aby odstawić hormony na 4 tygodnie.Jednak jest to nieaktualne,bo zadzwoniła babka,ze dostanę zastrzyki jednak nie zdążyłam zapytać o resztę,bo tak szybko się rozłączyła.Teraz nie można się w ogóle dodzwonić do Gliwic :(
Wyglada na to z tego co napisaliście,ze dla dobra dziecka trzeba się izolować przez minimum tydzień...
Settantatre zachowaj swoje złośliwe uwagi dla siebie i nie zasmiecaj forum,widzę,ze lubisz drążyć temat,mnie w to ńie wciagniesz!Nie mam czasu ani ochoty z Tobą dyskutować.Bez odbioru.
Pozdrawiam wszystkich,życzę dużo siły i jeszcze więcej zdrówka <3
-
-
@ timi Ipad nie ma tu nic do rzeczy, wstawić i stawić to dwa różne słowa nawet używając T9. Złośliwość była odpowiedzią na Twoją histeryczną uwagę o braku reakcji na Twoje pytania. Niektórym przydałoby się odkryć w końcu, że świat sięga trochę dalej niż koniec własnego nosa. Jakoś muszą Cię nie lubić w tych Gliwicach, wszystkie wydruki idą z jednego formularza z miejscem na dane osobowe i wyniki indywidualne dla pacjenta, reszta jest dokładnie taka sama dla wszystkich, a terminy zgłoszeń na wszelkie badania zawsze takie same. PS. Gratuluję ipada ;-)
-
W Centrum Onkologii w Warszawie po jodzie diagnostycznym jest tygodniowa kwarantanna. Nie można się kontaktować z dziećmi do lat 18 i kobietami w ciąży. Pisałam zalecenia dane mi z Centrum Onkologii. Nie można pominąć tej kwarantanny dla dobra dzieci. Chyba nie chcecie zniszczyć u dzieci tarczycy może jeszcze czegoś.