Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Witam:) Mam do Was dwa pytania - jedno dotyczy jodowania w Warszawie, czy długo czeka się na termin? Jestem świeżo po wycięciu drugiego płata tarczycy i zastanawiam się w jakim terminie mniej więcej mogę spodziewać się tego nieszczęsnego jodowania. a drugi pytanko - czy internista może przepisac mi hormony jak mi sie skończa czy za każdym razem musze chodzić na wizytę do endokrynologa?
  • Aga2811 dziękuję, musi być dobrze,chce żyć i tylko o tym myślę ;)
  • Aga2811 dziękuję, musi być dobrze,chce żyć i tylko o tym myślę ;)
  • Kasiazrozpaczona zaszczep się koniecznie.ja miałam operację 2 miesiące temu.szczepisz się 2 razy.drugie szczepienie tydzień po pierwszym.receptę da ci lekarz rodzinny.szczepionka kosztuje ok 65 zl.nic się nie martw będzie dobrze ? wiem że to banał ale tak będzie ? :D
  • Dziękuję Kawka tak zrobię :)
  • 9 lat temu
    Zaszczep się koniecznie. Musisz iść do lekarza rodzinnego. Kilka lat temu też się szczepiłam, 1 dawka, za miesiąc 2, a za pół roku 3. Wiem, że też można iść ścieżką przyspieszoną, szczepiąc się tylko 2 dawkami. Poczytaj w internecie o tym. Jak się szczepiłam to za każdą szczepionkę płaciłam 45 zł., ale to było w 2009 r. Nie musiałam kupować w aptece szczepionki, tylko płaciłam w gabinecie zabiegowym.
  • Po receptę a nie skieeowanie miało być ;)
  • Po receptę a nie skieeowanie miało być ;)
  • Dziękuję za odpowiedzi :) w poniedzialek pójdę po skierowanie jesli potrzebne i zaszczepię się lepiej dmuchać na zimne.
  • Kasiazrozpaczona czasami szpital nie nakazuje sczepienia, ale zawsze lepiej się zaszczepić. W przypadku standardowego szczepienia są to trzy serie, ale po drugiej szczepionce uznaje się,że jest się już praktycznie bezpiecznym, a drugą podaje się około 4-6 tygodni po pierwszej. Trzecią jednak trzeba także później wziąć po około pól roku. Może zdążysz jeszcze to załatwić. Warto, bo przecież na WZW jesteśmy narażeni także np. w gabinetach kosmetycznych, u dentysty, itd. Nie wszędzie jeszcze tak dba się o higienę i sterylność.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat