Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Witam serdecznie ja jestem już po jodzie leżałam w Zgierzu , żadna dieta przed mnie nie obowiązywała tylko nie jesc ryb morskich jakiś miesiac przed i oczywiście odstawiliśmy hormony 4 tyg przez leczeniem... kwarantanna 7 dni tzn unikać się wzajemnie na odległość bynajmniej 2 metry , ale to dobrze bo połowę dnia nie ma dzieci i meza w domu więc jakoś wytrzymuję mam tylko takie pytanie czy jest to prawda ze nie mozna przez 3 miesiace współżyć z mężem??? przez okres kwarantanny to rzecz jasna ale póżniej taki okres??? miał ktoś z was podobnie??? proszę o odpowiedż pozdrawiam :D jak ktoś z was ma pytania co i jak to śmiało pisać z chęcią pomogę , pozdrawiam :D
  • 9 lat temu
    Justa1234x ja miałam raka 1 mm i miałam jodowanie
  • Justa1234 jod w Warszawie możesz dostać także w WIM-ie. Zawsze możesz tam też spróbować.
  • Pojde do poradni tarczycy w CO ale obawiam sie ze jak mnie nie zakwalifikuja to bede musiala prywatnie zrobic to jodowanie a wiadomo jaki to koszt :(
  • 9 lat temu
    Powinnaś pójść do Poradni Chorób Tarczycy w CO. Tam lekarka decyduje czy powinnaś mieć jod leczniczy czy nie. Nie żadna pomoc lekarza.
  • 9 lat temu
    Co za głupoty. Oczywiście, że powinnaś mieć jodowanie. Miałaś nacieki to jest przede wszystkim podstawa do leczenia jodem. Dziewczynie z innego forum rak naciekał na torebkę i miała angioinwazję. Miała guzek 7 mm. Ona miała jod leczniczy.
  • Justa - bardzo dziwna sytuacja u Ciebie, mialam operacje z dziewczyna, miala w jednym placie guzek ponizej 1cm bez naciekow i miala jod na takiej zasadzie, ze dochodzila do centrum, ale tam nie spala, ale jod byl..,.mega dziwne... :(
  • co za glupie procedury!!!przeciez to jest jakis absurd!
  • Justa1234x nie rozumiem tego bo ja miałam w prawym płacie 4 mm a w lewym 2mm i 1mm bez naciekow i od razu zostałam zakwalifikowana do jodu.
  • KAWKA mialam naciek na torebke i tkanke tluszczowa. Nie bylo mnie tu chwile bo sie podlamalam troche.Wszyscy lekarze w tym dr Stachlewska mowia ze powinnam miec jodowanie a w Centrum Onkologii nie chca mnie zakwalifikowac bo NFZ refunduje jod gdy rak byl powyzej 1 cm a moj mial 9 mm wiec cholera mi sie nie nalezy nic :( co za glupie procedury.Dr Stachlewska mowila ze powinnam miec jodowanie gdyz rak byl wieloogniskowy, bylam u niej na wizycie w centrum onkologii i pani ktora z nia przyjmuje i prowadzi zapisy mnie nie chciala zapisac mimo ze slyszala co dr Stachlewska mowi na ten temat.Procedury sa procedury :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat