Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Kalmara dzięki za podpowiedź :)
  • 9 lat temu
    Vjolka a myślałam że ja tylko tak mam ;) Az sama na siebie momentami jestem zła ze tak sie potrafię wkur.. z byle powodu. :( nika_kg problemy mam ale z węzłami podżuchwowymi.
  • 9 lat temu
    Dziewczyny ja się chyba rozwiodę,do szału mnie doprowadza mój mąż z byle powodu,nie wiem czy to ta nadczynność... Czy różowe okulary mi spadły po 17 latach:-/
  • 9 lat temu
    Kobitki czy przy problemach z tarczycą miałyście powiększone węzły chłonne nadobojczykowe?
  • 9 lat temu
    Kobitki czy przy problemach z tarczycą miałyście powiększone węzły chłonne nadobojczykowe?
  • 9 lat temu
    Kasiula u Ciebie jest bardzo ładny wynik :) Tylko pogratulować :) Tak właśnie do tego dr chodzę :) Właśnie identyczne wrażenie odniosłam jak mnie na oddział przyjmował. Troszkę zakręcony ale przy takiej ilości pacjentów co ma to sie nie dziwie ;) Napisz jak będziesz po wizycie :)
  • 9 lat temu
    Na receptę niestety. Ale wydaje mi się ze chodzi o zwiększenie po prostu vitaminy d3. Zanim dostaniesz sie do lekarza możesz kupić ja w aptece w jakiejś innej formie. Zalecona dawka vigantolu dla mnie to 4 krople dziennie co odpowiada ok. 2 tys jednostek vit d3.
  • 9 lat temu
    Mango dzięki za odpowiedź ,a vigantol to jest bez recepty?bo alfadiol bierze taką dawkę jak Ty .
  • 9 lat temu
    kalmara to super! 15 kg to extra wynik. Ja startowałam z wagi 88 kg i te moje stracone kg to prawie 10 msc walki. Także u Ciebie to super szybko i tak :-) Co do lekarza to nie idę do poradni. Nie miałam nawet skierowania od ogólnego bo zapomniałam wziąć przy wizycie i stwierdziłam, że pójdę prywatnie. Idę do dr Giejdy. On przyjmuje prywatnie w takiej przychodni Strefa Zdrowia na Żegańskiej. Myślę, że później spotkam się z nim w maju na jodzie to znowu zaliczę wizytę :-) Odniosłam wrażenie będąc na dużym jodzie, że to bardzo kompetentny lekarz. Pewnie też przyjmuje w przychodni ogólnej na saszerów. A może do niego właśnie chodzisz? :-)
  • 9 lat temu
    Anka no niestety u mnie to samo :-/ tez juz bylo w normie, zmniejszyłam z 4 to 3 calperosow i tak mi spadło że aż czułam po wargach. Teraz na wizycie endokrynolog powiedziała że są nowe zalecenie - żeby dla takich jak my dodawac jeszcze vigantol (vit d3) ale nie podnosić dawkowania calperosu bo to rozleniwia pracę przytarczyc. Więc teraz biore raz 3, raz 4, dwa razy dziennie po 1mu alfadiolu i 4 krople vigantolu, zobaczymy za kilka tygodni. A nerwowa tez jestem :-/ chłop mnie niedlugo zostawi jak nie przestanę tak syczeć z byle g.... :-(( Aha ja jestem prawie 7 m-cy po operacji i lekarka powiedziała że do roku to można powiedzieć ze normalna taka walka z wapniem

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat