Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Kasiu pociesze cie ze że ja już w niedzielę rani byłam w domku :)
-
Ja mialam wit D w plynie ,ktory miesza sie z woda.tez kazali po posilku.
-
No to w piątek będziesz mieć operację i w poniedziałek do domku:-)
Nic się nie bój,pozytywne nastawienie :-)
-
W czwartek idę do szpitala na operację tarczycy,czy macie może jakieś wskazówki dla mnie,przygotowałam już walizkę i mam nadzieję że wypuszczą mnie szybko.
-
Tak,wit d czy wapń powinno się brać po śniadaniu 2 godziny lub później,wtedy dobrze się wchłania
-
żeby się nie zaburzało wchłanianie
-
Jak się bierze euthyrox i witaminę D to między tymi tabletkami trzeba robić jakąś przerwę ?
-
Tak Aneta mi tutaj w centrum onkologii to samo powiedzieli ze jod ma pół roku na zrobienie swojej roboty ;)
-
wyobrazcie sobie ze na wynik synografi po jodzie musze czekac az miesiac czasu.szkoda gadac.ale doktorka mi mowila ze ten wynik ich nie bardzo interesuje nawet gdyby wyszedl niepoprawnie,poniewaz za pol roku trzeba powtorzyc scynografie i to wtedy bedzie ostateczny wynik.gdyby teraz wyszedl zle to jod ktory mi podali ma pol roku na to aby wyniszczyc wszystkie zle komorki i tutaj nie operuje sie ponownie az do kolejnej scynografi.oszalec mozna od tej niepewnosci i ciaglego czekania :(
-
ja tez po usunieciu tarczycy mam lekki niedobor wit D,raz na miesiac kazali lykac ale tylko 3 miesiace.