Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Tenia dobrze ,że tam trafisz bo tam są super specjaliści :)
  • Tak będę operowana w Gliwicach, lekarz mi powiedział, że 2 miesiące mogę poczekać na operację. Mam nadzieję, że to nie będzie jakieś gorsze dziadostwo.
  • Witam wszystkich, jestem tutaj nowa, choroba nie dotknęła bezpośrednio mnie ale najważniejszej osoby w moim życiu. Nigdy nie przupuszczałam ze cos takiego moze spotkać moja mamę, szczególnie ze i tak boryka sie z wieloma innymi chorobami. Ale do rzeczy, na 25 kwietnia ma wyznaczony termin operacji w Gliwicach, chciałabym sie dowiedzieć jak długo pacjent pozostaje w szpitalu po operacji, czy jakos szczególnie powinna sie przygotować i w jaki sposób ja mogłabym jej pomoc, zeby umilić jej pobyt w szpitalu. Z góry dziekuje za pomoc a wszystkim zycze siły do walki i wiary w lepsze jutro.
  • Witam wszystkich, jestem tutaj nowa, choroba nie dotknęła bezpośrednio mnie ale
  • 9 lat temu
    Mój guzek miał 11mm, a w biopsji było podejrzenie raka brodawkowatego. Jak rozmawiałam w piątek z chirurgiem-onkologiem, to mówił że uważa że b. dobra była babka patomorfolog że tak od razu dobrze trafiła w rodzaj nowotworu. Tenia czyli będziesz operowana w Gliwicach?
  • Jolaau a myślisz że wynik z biopsji może być niewłaściwy i że po badaniu histopatologicznym może się okazać, że to inny rodzaj raka? Bo szczerze mówiąc tego właśnie się boję, a konsultację w Gliwicach mam dopiero 28.04. A Twój guzek jakiej był wielkości?
  • 9 lat temu
    Kasiu trzymam kciuki, jak tylko będziesz coś wiedziała daj znać kochana Ja jestem trochę spokojniejsza, za to " tylko" brodawkowaty, bałam się żeby nie okazał się rdzeniasty. Pociesza mnie też fakt że jest mały i nie nacieka na węzły chłonne.
  • Jutro dzwonię czy wynik histopatologiczny juz jest,martwię się,a z drugiej strony już chce wiedzieć. Jolaau ty chociaż miałaś przed operacją biopsję a ja nie,moje nerwy jutro sięgną zenitu,szkoda że przed operacja mialam tylko usg,teraz nawet nie wiem na co być gotowym.Ponura ta niedziela,pogoda nie nastraja nawet pozytywnie.
  • Wapń tsh ok. Mąż tez miał. Ale właśnie ani tg ani antytg nie robili. Hmmm moze warto prywatnie zrobić?
  • 9 lat temu
    Edyta co to jest tg i antytg?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat