Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Edzia biopsję zrobię . Panikować na razie nie panikuję , raczej jakaś niemoc mnie dopadła , całkowita apatia . Nawet mi się nie chce w necie poszperać żeby jakiegoś lekarza znaleźć . Muszę się chyba z tym przespać .... Ech los , jak nie urok to przemarsz wojska ....
-
witam, rybula ja na twoim miejscu zrobiłabym biopsje tego guza na lewym płacie najlepiej prywatnie bo najszybciej ale naprawdę nie panikuj ☺
-
Witam dziewczyny.
Piszę bo potrzebuję porady . Jakieś dwa tyg. temu zaczęłam odczuwać delikatny ucisk w przełyku , który czasem się nasila a czasem go nie ma. Obmacałam szyję i wyczułam po prawej stronie spore zgrubienie . Oczywiście pędem do rodzinnego. Zlecone badania i takie wyniki :
- Morfologia książkowa ....
OB - 27 trochę podwyższone
TSH-1,41 ( n 0,27-4,20)
FT3- 3,75 ( n2,57- 4,43)
FT4-1,18 (n 0,93-1,70)
USG- Prawy płat tarczycy rozpychany przez guzek izoechogeniczny 22m . W lewym płacie tarczycy guzek lekko hypoechogeniczny wielkosci 10mm ( ew. do BACC) .
Prawy płat tarczycy wielkości 43/23/21
Lewy płat tarczycy 37/16/11
Platy nie wnikają za mostek.
Dziewczyny ja jestem z okolic Zduńskiej Woli . Mam do Łodzi ok 50 km . Może ktoś jest tutaj z łódzkiego i da mi namiary na dobrego endo. Kompletnie nie wiem co robić. Rodzinny wypisał skierowanie do endo z adnotacją pilne , ale czy dzięki temu będzie krótszy czas oczekiwania na wizytę ....? Czy darować sobie wizytę na NFZ i iść od razu prywatnie? W ogóle nie wiem jak długo się czeka do endokrynologa. A jeśli prywatna wizyta to od razu endokrynolog chirurg czy jakiś taki zwykły endo? Pewnie konieczna będzie biopsja ale jak tak Was poczytałam to się zastanawiam jaki ona ma sens , skoro tak często nie wykrywa raka tylko wychodzi to dopiero podczas operacji . Masakra jakaś . Przyszłam z przychodni i ręce mi opadły :( , a jutro mam rozmowę o pracę . Już widzę jak ją dostanę z perspektywą operacji w tle :(...... Dziewczyny dajcie mi kopa i powiedzcie w którą stronę mam ruszyć swoje szanowne cztery litery ????? :(
-
jolaau
ja miałam niskie TSH, ale jeśli chodzi o kikuty, to są resztki tarczycy, Te miałam zostawione także , zwłaszcza po jednej stronie dość duży. Mam nadzieję, że Twoje nie będą na tyle duże, i obejdzie się bez reoperacji. Często jod upora się z takimi kikutami , u mnie obeszło sie , ponowna operacja była zbędna, jod załatwił sprawę. Ufam ,że u Ciebie będzie tak samo.
-
Może jest na forum osoba, które miała po operacji tak wysokie TSH 32,43
jestem 4 tygodnie po całkowitym usunięciu tarczycy. Tak mam w wypisie, ale...
Po tej akcji z tarczycą wzięłam się za siebie i zrobiłam sobie cytologię i USG piersi.
Lekarz robiący usg w zeszłym tygodniu, zaczął coś sugerować że są jakieś kikuty tarczycy i nie wiem co o tym myśleć.
-
witam dziewczyny coś jest z tym przeziębieniem ja właśnie idę do lekarza bo gardło mnie boli i ciśnie na ucho. jolaau wysokie masz tsh ja po operacji miałam 3.3 a teraz 0.446 i biorę dawkę 150 ☺
-
Hej Kasiazrozpaczona czuję się kiepsko w wynik TSH 32,43 i jeszcze zaraziłam się od córki przeziębieniem.
Biorę Eutyrox 50 i dzisiaj lekarz mi podwyższył do 75. Mam nadzieję, że to coś da...
Ale z tego co czytam tutaj to wszyscy maja dawki powyżej 100, więc do końca nie wiem czemu mi dają taka mała dawkę
-
A jak to jest jak się mierzy cukier po posiłkach glukometrem? Do ilu jest norma? Sama zdziwiona jestem że miałam 75 a w sumie raz byłam kluta po krzywej.
Zobaczę co mi lekarz powie w czwartek na wizycie.
-
No to juz nie wiem. Ja miałam mierzone na czczo potem dostałam glukozę 75 po godzinie znow mierzone i potem po kolejnej godzinie. Racja czego sie nie robi dla maluszka. Ja w ciąży trzymałam dyscyplinę. Gorzej po porodzie. Wtedy juz jakos Malo tego samozaparcia.
-
Co z tym cukrem jest nie tak. Też mam kłopot. Ostatnio będąc w szpitalu na badaniach miałam zrobioną krzywa cukrową. Glukoza wyszła dobrze to już insulina nie za bardzo. Mam za dużo w drugiej godzinie po wypiciu glukozy. Wynik HOMA wyszedł dobrze. Mam hiperinsulinemie, przyjmuje lek, mam być na diecie lekkostrawnej. Też tak myślę czy to ma związek z brakiem tarczycy. Czy kompletnie nie.