Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • mamaSZYMKA już Ci wszystko napiszę a więc miałam powiększony węzeł chłonny po prawej stronie, poszłam do rodzinnego, zrobiła usg, powiedziała, że zmutowany węzeł od brudnej klimatyzacji ;)ale dała skierowanie do onkologa. Tam zadziałali szybko po ich usg powiedzieli, że nie ma na co czekać i za dwa dni miałam go wyciętego z histopatologi przyszło, że to rak z przerzutu tarczycy bądź płuc. Czekałam na kolejną ekspertyzę bo na mojej tarczycy nie mogli nic znaleźć za to po prawej stronie szyi istny kosmos węzły powiększone zbijające się w pakiety. Zrobili tomograf biopsję która potwierdziła raka brodawkowatego z wariantem pęcherzykowatym. I tu was zaskoczę bo znaleźli mi guza 0,9 który przebił już torebkę dawał nacieki i rozgościł się w węzłach. Taki maluszek a tak się rozpychał w organiźmie. Operację miałam w Szczecinie na Arkońskiej blizna od prawego ucha do lewego obojczyka później jodoterapia w Gliwicach. Badania kontrolne wszystko w normie :D. Tylko ta woda w organizmie i ogólne osłabienie :/. A teraz o Tobie wyobrażam sobie jak się martwisz :(ale głowa do góry. Przy operacji zawsze wycinają razem z tarczycą węzły środkowe szyi a zapewne miałaś robione usg i gdyby znaleźli odległe przerzuty wiedziałabyś. A ból gardła może masz ucisk tego guza albo osłabiony organizm i łapiesz infekcję ja też przed operacją miałam częste bóle i wiecznie zawalone zatoki. Ten rak rozwija się powoli i są bardzo dobre rokowania nawet przy przerzutach. Przytulam Ciebie chciałabym dodać Tobie otuchy :).
  • Operowana przepraszam ;)
  • Hej megi518 a możesz napisać coś o sobie? Jak dużego miałaś guza że dał takie przerzuty, gdzie byłaś oferowana? Ja mam raka brodawkowego i operacje 17 maja ale boję się ze mam już też spore przerzuty bo boli mnie gardło i szyja. Pozdrawiam
  • Witam dziewczyny i chłopaki ;). Jestem rok po raku. Czwartego stopnia wycięto mi tarczycę i ok 100 węzłów chłonnych bo przerzuty były. Wszystko opanowane tylko cały czas gromadzę olbrzymie pokłady wody w organizmie. Mam pytanie czy ktoś z Was też ma taki problem? Ja już wykluczyłam sól z jadłospisu pije pokrzywę i opuncję jem pietruszkę i seler a mimo wszystko rano i wieczorem bez tab. odwadniających wyglądam jak balon. Proszę o jakiekolwiek spostrzeżenia i wskazówki ;(.
  • Witam dziewczyny i chłopaki ;). Jestem rok po raku. Czwartego stopnia wycięto mi tarczycę i ok 100 węzłów chłonnych bo przerzuty były. Wszystko opanowane tylko cały czas gromadzę olbrzymie pokłady wody w organizmie. Mam pytanie czy ktoś z Was też ma taki problem? Ja już wykluczyłam sól z jadłospisu pije pokrzywę i opuncję jem pietruszkę i seler a mimo wszystko rano i wieczorem bez tab. odwadniających wyglądam jak balon. Proszę o jakiekolwiek spostrzeżenia i wskazówki ;(.
  • dziewczyny nie wiem jak was ale mnie strasznie swędzi ta blizna chyba sie wścieknę ☺ nie pomaga krem trochę tylko plastry , które polecam ale szału nie ma chyba na wszystko trzeba czasu . rybula gratuluję i życzę powodzenia ☺
  • Tak się cieszę kiedy widać u ludzi przejaw człowieczeństwa. Niech ta praca spełnia Twoje oczekiwania. :D
  • 9 lat temu
    Zaskoczona, Kalmara dzieki! No właśnie czuję sie całkiem dobrze, w szoku bylam jak dostalam wynik. Ale wiem, że moze obciążać serce. Spróbuję brać podobnie ja Wy miałyście zalecone i bede do wizyty w czerwcu brała 5 dni 175 a 2 dni 150. Zobaczymy... Rybula gratulacje!
  • Rybula Szef z takim podejściem to skarb. ;) Rzadko kiedy spotyka się takich ludzi. Życzę Tobie powodzenia w pracy i oczywiście w leczeniu. :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat