Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Witam Was wszystkich ;-* nie zaglądam tutaj zbyt często bo wróciłam do pracy i jest szał :-) ale myślę o Was codziennie. Mam pytanie i jestem ciekawa jakie macie zdanie na ten temat. Potrzebuje opini osób będących w mojej sytuacji. do sedna. Dostałam propozycje wyjazdy na 3 miesięczny staż za granicę. Wszystko pięknie ale wyjazd pokrywa się z moim planowanym pobytem w szpitalu celem przyjęcia małego jodu. Czu uważacie że jeżeli przesunęła termin diagnostyki o 3 miesiące to będzie ok. Zdrowie jest dla mnie najważniejsze ale z czegoś musze żyć a ten wyjazd daje mi duze możliwości. Nie wiem co robić ... sorki ze Wam się tu wyżalam ....
  • 9 lat temu
    Sorki za literówki ale piszę na telefonie :)
  • 9 lat temu
    Hej Megi.Mam ten sam problem.Jescze przed operacją tak miałam i nikt nie wie dlaczego.Myślałam że to z powodu Hashimoto na które leczyłam się przed operacją.Po operacju musiałam zwiększyć dawkę leków które łykam 3x dziennie.Inaczej jestem jak balon. Czasami bardziej ta woda się zatrzyma a czasami nie.Mie potrafię wyczuć od czego to zależy.Moja endo rozkłada ręce a rodzinna mówi coś o poziomie komórkowym który ciężko zbadać.Magi czynie czujesz się zmęczona po swoich diuretykach,co bierzesz?Ja czuję się ostatnio bardzo zmęczona i już nie wiem czy to po operacji czy od tych leków.A może wszystko naraz. :D
  • MamaSZYMKA mnie też boli gardło zwłaszcza przy przełykaniu i szyja tak jakby węzły, które są powiększone. Też się obawiam przerzutów 4 tyg. Temu lekarz twierdził że nie mam przerzutów na węzły, ale mówił też że na prawym płacie są guzki takie bardziej zapalne bo od paru lat mam stwierdzone Hashimoto a na biopsji inny lekarz odrazu stwierdził że właśnie po prawej stronie jest bardzo podejrzany guzek na 10mm i w nim wyszły komórki rakowe. megi518 ile lat ma Twój synuś? Ja się boję powiedzieć prawdę córce ;( Trzymajcie się dziewczyny <3
  • Sierotka dziękuję za tak szczegółową odpowiedź ;). Teraz już będę wiedziała jak się zachowywać kulturalnie na stronie hihi. mamaSZYMKA nie dziękuj tylko się trzymaj ;). Wyobrażam sobie jaki stres w Tobie się utrzymuje, przechodziłyśmy to samo, teraz musisz wszystkie siły skierować na siebie. Kiedy powiedziałam mojemu synowi, że mam raka on odpowiedział " mamuś pamiętaj walczy się do końca i nadzieja nie umiera nigdy" tego się trzymałam i Ty też wygrasz z tym paskudem <3
  • megi518 dziękuję ci za odpowiedź i miłe słowo :)
  • Megi jak piszesz tekst to tylko raz wybierz opcję odpowiedz i cierpliwie poczekaj pare sekund.Teksty się "dublują" jak nie czekamy tylko parę razy wybieramy opcję :odpowiedz(klikamy na te opcję) Zeby usunąc tekst postępujemy następująco: ) Wybieramy opcję edytuj jest przy napisanym przez nas poście następnie : Backspace czyścimy tekst wklejamy cokolwiek (bużak np ) i wybieramy :ZAPISZ :D(tylko raz) pamiętamy o tym zawsze ! :D Warto też po napisaniu tekstu skopiować go najpierw na ewentualność np rozłączenia z netem .Potem wklej i już mamy sprawę czystą. :D
  • i jak je wykasować :/ :/
  • Co ja robię, że moje wpisy się dublują i troją?
  • mamaSZYMKA już Ci wszystko napiszę a więc miałam powiększony węzeł chłonny po prawej stronie, poszłam do rodzinnego, zrobiła usg, powiedziała, że zmutowany węzeł od brudnej klimatyzacji ;)ale dała skierowanie do onkologa. Tam zadziałali szybko po ich usg powiedzieli, że nie ma na co czekać i za dwa dni miałam go wyciętego z histopatologi przyszło, że to rak z przerzutu tarczycy bądź płuc. Czekałam na kolejną ekspertyzę bo na mojej tarczycy nie mogli nic znaleźć za to po prawej stronie szyi istny kosmos węzły powiększone zbijające się w pakiety. Zrobili tomograf biopsję która potwierdziła raka brodawkowatego z wariantem pęcherzykowatym. I tu was zaskoczę bo znaleźli mi guza 0,9 który przebił już torebkę dawał nacieki i rozgościł się w węzłach. Taki maluszek a tak się rozpychał w organiźmie. Operację miałam w Szczecinie na Arkońskiej blizna od prawego ucha do lewego obojczyka później jodoterapia w Gliwicach. Badania kontrolne wszystko w normie :D. Tylko ta woda w organizmie i ogólne osłabienie :/. A teraz o Tobie wyobrażam sobie jak się martwisz :(ale głowa do góry. Przy operacji zawsze wycinają razem z tarczycą węzły środkowe szyi a zapewne miałaś robione usg i gdyby znaleźli odległe przerzuty wiedziałabyś. A ból gardła może masz ucisk tego guza albo osłabiony organizm i łapiesz infekcję ja też przed operacją miałam częste bóle i wiecznie zawalone zatoki. Ten rak rozwija się powoli i są bardzo dobre rokowania nawet przy przerzutach. Przytulam Ciebie chciałabym dodać Tobie otuchy :).

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat