Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ruda1313
Czekaj na wizytę w Gliwicach. Ja po operacji też miałam dawkę 100, na wizycie kontrolnej po operacji zlecone leczenie radiojodem,dawki nie zmieniali bo i tak czekało odstawienie euthyrox przed jodem. Po jodzie było kiepsko. Walczyłam chyba 9 miesięcy o niskie TSH. Dopiero przy dawce 225 uzyskałam zalecany przez Gliwice wynik.
-
Oliwia najważniejsze że babcia jest zdrowa. Głos wróci. Ja mam porażenie 1 struny i niedowlad drugiej. Po 6 tygodniach jest juz poprawa. Ludzie mnie zaczynają słyszeć vhociaz glos jeszcze nie moj. W przyszłym tygodniu idę do foniatry i czekam co powie. A póki co ze względu na sezon urlopowy i nie miałam żadnych zabiegów. Tylko zastrzyki z Nivaliny. Na pewno babcia odzyska głos.
Tenia02 wspaniałe wieści. Każdy chyba inaczej się czuje po operacji. Ja mam bliznę praktycznie niewidoczna i po 2 tyg to nie pamiętałem o operacji. Gorzej gdy zaczęło rosnąć tsh i nastąpił spadek formy. Ale tak uprzedzal nas lekarz i się potwierdziło.
-
Moja babcia miała raka tarczycy i to złośliwego. Leczenie polegało na wycięciu tarczycy i podawaniu jodu. Niestety rak zrobił przeżut i konieczna była ponowna operacja. Teraz babcia jest zdrowa ale lekarze podczas drugiej operacji uszkodzili jej jedną strunę głosową. I teraz słabo mówi :(
-
Witajcie :D wczoraj odebrałam wynik histopatologiczny, okazało się że mój guzek to mikrorak brodawkowaty o średnicy 0,7cm postać klasyczna nieotorebkowana pT1 NO, nie wymagam uzupełniającego leczenia radjojodem. Następna wizyta w instytucie w Gliwicach za rok. Mam żyć w miarę normalnie i cieszyć się życiem, nie przejmować tak wszystkim bo to najgorsze dla zdrowia. Dziękuję wszystkim którzy mnie wspierali na tym forum. Napiszcie mi proszę jeszcze jak długo utrzymuje się ból-dyskomfort szyi i blizny zwłaszcza rano, oraz takie jakby ciągnięcie przy przełykaniu??? Pozdrawiam wszystkich <3
-
Ruda 13 13 ja 2 tyg po operacji miałam 12 przepisane tez mam 100. Póki co nie kontroluje bo lekarz powiedział, że przed jodem się odstawiac a po jodzie od nowa będzie ustalana dawka wiec mam brać póki co ta 100 i tydzień przed szpitalem zbadać krew. Moja lekarka 1 kontaktu powiedziała, że częściej niż co 6 tyg nie ma co badać. Nie wiem jakie mam tsh ale czuje się dobrze a było już słabo.
-
Hey agnes Ja w miesiac po operacji mam Tsh 42 norma 0,350-4,940 Pierwsza kontrola w Instytucie w sierpniu bedzie.Biore dawke 100.Straszny ten wynik sprawdzam se to tsh z czystej ciekawosci.Wiem ze wiele ludzi nie kontroluje poziomu tsh bo czeka na wizyte kontrolna,wiec ja tez to olalam ale nie wiem czy dobrze zrobilam moze mialam zwiekszac dawke???
-
oczywiście że zrobie tsh , zawsze robię przed wizytą
-
Asieczka11
Zrob badanie tsh jeszcze przed wizyta u endokrynologa, bez tego nie będziesz wiedziala czy dawka jest za duża. A mając wynik lekarz poradzi co robić. Ja jestem na dawce euthyrox 200. Przy 175 wynik tdh był powyżej 0.6 a Gliwice po operacji każą utrzymywać 0,1-06.
-
Może miał ktoś tak jak ja , w czerwcu wynik tsh 1,6 moja endokrynolog zwiększyła mi dawkę do 175 .Nie wiem jaki mam teraz wynik ale bardzo wypadają mi włosy ,szybko się męczę ,mam duże obrzęki na twarzy , dłoniach, stopach i brzuchu , przez ostatni miesiąc przytyłam chyba ze 3kg. Czy te objawy oznaczają że dawka jest za duża? Za tydzień idę do endokrynologa. Boję się że jak tak dalej będzie nie zmieszczę się w sukienkę na wesele:(
-
Nie powinnaś mieć już dużego jodu , z tego co mi mówiła moja pani doktor to drugi pobyt ma być raczej w celach kontrolnych.