Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Może miał ktoś tak jak ja , w czerwcu wynik tsh 1,6 moja endokrynolog zwiększyła mi dawkę do 175 .Nie wiem jaki mam teraz wynik ale bardzo wypadają mi włosy ,szybko się męczę ,mam duże obrzęki na twarzy , dłoniach, stopach i brzuchu , przez ostatni miesiąc przytyłam chyba ze 3kg. Czy te objawy oznaczają że dawka jest za duża? Za tydzień idę do endokrynologa. Boję się że jak tak dalej będzie nie zmieszczę się w sukienkę na wesele:(
  • Nie powinnaś mieć już dużego jodu , z tego co mi mówiła moja pani doktor to drugi pobyt ma być raczej w celach kontrolnych.
  • 8 lat temu
    Zaskoczona byłoby super gdyby tak było jak u Ciebie. U mnie tak samo kikut właśnie na rakowym płacić został. Ja się boję reoperacji o tyle, że mam porazone struny i to jest komplikacja i boję się kolejnych. No ale zniosewszystko.
  • Asieczka1111 dzięki za odpowiedź.ja idę z taką cichą nadzieją że może obejdzie się bez dużego jodu i izolatki.
  • Aga2811 , ja byłam w Zgierzu koniec kwietnia/ początek maja to była ze mną na sali dziewczyna , która była drugi raz właśnie.Z tego co widziałam to dostajesz najmniejszą dawke jodu , drugiego dnia tą większą , robią badania usg , scyntygrafia szyi a na koniec pobyty całego ciała i do domu.Moja towarzyszka była 5dni. Ja jadę drugi raz 27 października i pewnie będę musiała zostać dłużej bo przypada święto zmarłych a wtedy nikt nie zrobi badań.
  • Witam Was ,po pół roczne przerwie wracam we wtorek do Zgierza na badania kontrolne. Ma ktoś z Was może jakieś doświadczenie w tym temacie. jak przebiega taki drugi pobyt?
  • Witam Was ,po pół roczne przerwie wracam we wtorek do Zgierza na badania kontrolne. Ma ktoś z Was może jakieś doświadczenie w tym temacie. jak przebiega taki drugi pobyt?
  • Zaskoczona dziękuje, że się odezwałaś. Ja mam wole (dużo guzków) od zawsze, nie jakiś widoczny pojedynczy guzek. Urodziłam 10mies temu i tak sama z siebie postanowiłam zrobić porządek, bo tak to trzeba bez przerwy obserwować, badania itp. Na usg i w biopsji też nie mam podejrzanych zmian, ale jak wiemy co będzie okaże się w badaniu po operacji. Nie mam ani nadczynności ani niedoczynności, po prostu wole od nastu lat. U nie i mama miała wole i siostra, też po operacji. Mój lekarz chirurg-onkolog powiedział, że dużo własnie podczas operacji wykrywają, ale to nie ma się co zamartwiać na zapas chyba, jestem po dużych przeżyciach ostatnio z chorobą mamy stąd pewnie to przewrażliwienie. Mam nadzieje, że będzie dobrze.
  • 8 lat temu
    Dziewczyny, juz tu kiedys pisalam.Ale poniewaz objawy moim zdanjem sie nasilaja obaw jest coraz wiecej. Jestem w ciazy, poniewaz gdzies okolo12 tygodnia dostalam strasznych calodobowych wymiotow, zaczely drzec mi recece, wypadac wlosy.Lekarz ogolny zrobil mi usg tarczycy i badania krwi w kierunku tarczycy.Wyszly z usg trzy guzki o srednicy centymetra, i nadczynnisc. Koncze 6 miesiac ciazy, badania krwi sie unormowaly, tsh jest na poziomie 0,005 pozostale w normie. Jednak mam dziwne objawy bo zamist zaparc typowych dla ciazy mam biegunki, wlosy wypadaja garsciami, jestem okropnie pobudzona.Wpadam w panikie ze te guzki pewnie rakowe, bo przeciez na ciaze wszystkiego zrzucic sie nie da. Ma ktos z was doswiadczenia z tarczca i zwiazanymi z tym problemami w ciazy? Endokrynolog karze mi zachowac spokoj twjedzac ze tarczyca to bardzo powolny organ i nawet jak cos jest to nic sie nie stanie i jest to do opanowania po ciazy? Juz sama nie wiem kogo sluchac i co robic.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat