Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • sierotka napisała 11 sek temu | edytuj komentarz Hej wiemy że wchodzicie bezpośredni do swoich tematów dlatego cos Wam wklejamy i zapraszamy: http://policzmysie.pl/forum/post/3331/spotkanie-forumowe-2016-wrzesien-druga-polowa/
  • 8 lat temu
    Tenia super wiadomość:) Rewelacja b.się cieszę. Mój był taki jak u Ciebie i też nie mam leczenia uzupełniającego ale trochę czasu upłynie za nim TSH się ureguluje i w naszych głowach emocje się uspokoją. Pozdrawiam ciepło
  • Ruda1313 Czekaj na wizytę w Gliwicach. Ja po operacji też miałam dawkę 100, na wizycie kontrolnej po operacji zlecone leczenie radiojodem,dawki nie zmieniali bo i tak czekało odstawienie euthyrox przed jodem. Po jodzie było kiepsko. Walczyłam chyba 9 miesięcy o niskie TSH. Dopiero przy dawce 225 uzyskałam zalecany przez Gliwice wynik.
  • 8 lat temu
    Oliwia najważniejsze że babcia jest zdrowa. Głos wróci. Ja mam porażenie 1 struny i niedowlad drugiej. Po 6 tygodniach jest juz poprawa. Ludzie mnie zaczynają słyszeć vhociaz glos jeszcze nie moj. W przyszłym tygodniu idę do foniatry i czekam co powie. A póki co ze względu na sezon urlopowy i nie miałam żadnych zabiegów. Tylko zastrzyki z Nivaliny. Na pewno babcia odzyska głos. Tenia02 wspaniałe wieści. Każdy chyba inaczej się czuje po operacji. Ja mam bliznę praktycznie niewidoczna i po 2 tyg to nie pamiętałem o operacji. Gorzej gdy zaczęło rosnąć tsh i nastąpił spadek formy. Ale tak uprzedzal nas lekarz i się potwierdziło.
  • 8 lat temu
    Moja babcia miała raka tarczycy i to złośliwego. Leczenie polegało na wycięciu tarczycy i podawaniu jodu. Niestety rak zrobił przeżut i konieczna była ponowna operacja. Teraz babcia jest zdrowa ale lekarze podczas drugiej operacji uszkodzili jej jedną strunę głosową. I teraz słabo mówi :(
  • Witajcie :D wczoraj odebrałam wynik histopatologiczny, okazało się że mój guzek to mikrorak brodawkowaty o średnicy 0,7cm postać klasyczna nieotorebkowana pT1 NO, nie wymagam uzupełniającego leczenia radjojodem. Następna wizyta w instytucie w Gliwicach za rok. Mam żyć w miarę normalnie i cieszyć się życiem, nie przejmować tak wszystkim bo to najgorsze dla zdrowia. Dziękuję wszystkim którzy mnie wspierali na tym forum. Napiszcie mi proszę jeszcze jak długo utrzymuje się ból-dyskomfort szyi i blizny zwłaszcza rano, oraz takie jakby ciągnięcie przy przełykaniu??? Pozdrawiam wszystkich <3
  • 8 lat temu
    Ruda 13 13 ja 2 tyg po operacji miałam 12 przepisane tez mam 100. Póki co nie kontroluje bo lekarz powiedział, że przed jodem się odstawiac a po jodzie od nowa będzie ustalana dawka wiec mam brać póki co ta 100 i tydzień przed szpitalem zbadać krew. Moja lekarka 1 kontaktu powiedziała, że częściej niż co 6 tyg nie ma co badać. Nie wiem jakie mam tsh ale czuje się dobrze a było już słabo.
  • Hey agnes Ja w miesiac po operacji mam Tsh 42 norma 0,350-4,940 Pierwsza kontrola w Instytucie w sierpniu bedzie.Biore dawke 100.Straszny ten wynik sprawdzam se to tsh z czystej ciekawosci.Wiem ze wiele ludzi nie kontroluje poziomu tsh bo czeka na wizyte kontrolna,wiec ja tez to olalam ale nie wiem czy dobrze zrobilam moze mialam zwiekszac dawke???
  • oczywiście że zrobie tsh , zawsze robię przed wizytą
  • Asieczka11 Zrob badanie tsh jeszcze przed wizyta u endokrynologa, bez tego nie będziesz wiedziala czy dawka jest za duża. A mając wynik lekarz poradzi co robić. Ja jestem na dawce euthyrox 200. Przy 175 wynik tdh był powyżej 0.6 a Gliwice po operacji każą utrzymywać 0,1-06.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat