Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • czy długo czekalyscie na jodowanie po konsultacji w Gliwicach?
  • Mnie też to czeka dziewczyny. Jestem 2.5 tyg po wycieciu całkowitym tarczycy wraz z wezlami chlonnymi - rak brodawkowaty z przerzutem do wezla! nie ukrywam ze bardzo się boje, myślę o tym bez przerwy, staram się żyć normalnie, dużo spaceruje żeby przewietrzyc umysł. .. z drugiej strony czytam Was od jakiegoś czasu i wiem ze będzie dobrze, musi być! !
  • Czesc anniesss. Oby bylo jak mowisz :-) tak bym tego chciala, choc z jednej strony zdaje sobie sprawe ze to tylko albo az dokonczenie leczenia. Najbardziej przeraza mnie ta izolacja od moich dzieciaczkow.
  • Hej Aniulka. Mój mąż miał mikroraka 0,6 cm. Operowany w Gliwicach. Jodu nie dostał. Operacja byla w listopadzie teraz w październiku ma miec kontrol a jod diagnostyczny wyznaczyli na 2018 rok choc lekarz powiedzial ze moze się okazać ze nawet diagnostyczny nie będzie potrzebny. Takze nie sadze żebyś miała jod. Wyciąć zapomnieć i zyc normalnie. Pozdrawiam
  • Operowana byłam w Gliwicach. Na wizycie kontrolnej miesiąc po operacji poznałam wynik histopatologiczny i odrazu wyznaczyli termin dużego jodu.
  • agnes1981 a bylas w Gliwicach jodowana? Czy odrazu mialas wskazanie do jodu czy najpierw kilka badan na oddziale i decyzja podjeta przez konsylium?
  • Mam nadzieje ze jak juz bede w Gliwicach to mnie przebadaja i nie bedzie potrzeby jodowania. Moj chirurg onkologiczny mowil ze z jego punktu widzenia nie bedzie to potrzebne ale wiem ze Gliwice wola czasami na zapas
  • Ja miałam mikroraka 0,7 cm w prawym płacie i maleńkiego 0,2 cm w cieśni. Węzły czyste. Duży jod dostałam.
  • U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja jak u Edyta 79. Jolaau dziękuję za odpowiedz jak pójdę do rodzinnego w przyszłym tygodniu to zapytam co o tym myśli, ta lekarka dobrze zna zakład w którym pracuje. Pozdrawiam wszystkich na forum :D <3
  • Aniulka ja miałam mikroraka 0.7 cm operację miałam w Gliwicach w lutym tego roku i jak narazie nie mam wskazań do jodu następną wizytę mam w listopadzie ale z tego co wiem to po operacji mikroraka nie ma jodu tak bynajmniej robią w Gliwicach dodam też że w trakcie operacji miałam robioną biopsjie węzłów chłonnych i wszystkie czyste tak samo jak wynik histo węzłów ☺

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat